YouTube cards: speel ze uit!
Linkjes vanuit je YouTube video’s
Misschien kende je al de YouTube “Annotations”. Hiermee kon (en kan) je clickable velden plaatsen in je YouTube video. Met een tekstje. Bijvoorbeeld: bekijk de volgende video over (jouw onderwerp). Of: download direct mijn ebook. Waarbij je YouTube bezoekers op je website uitkomen of squeeze-page. Alleen is er een nadeel aan die annotations. Op mobile devices werken ze niet. Daar heeft YouTube wat aan gedaan.
YouTube cards
De YouTube cards werken wel op mobile devices. En dat is wel handig want steeds meer worden video’s bekeken op smartphones en tablets. Sterker nog: overall gezien, van alle YouTube video’s: meer dan 50%. Veel he? En dat zal percentage alleen maar groeien. Met cards kunnen die kijkers dus ook doorklikken naar je website. Of bijvoorbeeld een andere video. Card biedt meerdere opties.
Waarom heet het dan “cards”?
De benaming “cards” is misschien een beetje vreemd. Maar visueel ziet het er net uit alsof je een “card” (een plaatje met tekst) over je video toont. Een extra laag die over je video komt te liggen. Dat doe je in YouTube zelf, door bij je gekozen video onder op de “i” te klikken. In de video hierboven zie je precies hoe dat werkt.
Maximaal 5 cards
Je kan tot maximaal 5 cards aanmaken voor 1 video. Maar wees er voorzichtig mee. Het kan tot keuzestress leiden voor de kijker als je teveel opties biedt. Of gewoon heel irritant worden. Weg kijker. Net wat je niet wilde.
Een video met card embedden op je site
Als je een video, waarin je één of meer cards hebt geplaatst, op je site embed betekent dit dat ook daar de cards te zien zijn. De vraag is of dit handig is. En of je daar niet beter een andere video voor kunt gebruiken. Want een site-bezoeker die op je site die video ziet kan dan wegklikken van je site. Als je bijvoorbeeld in je card een andere video promoot. Of een andere complete afspeellijst. Als dat je opzet is, prima. Maar ik zou de bezoeker op je site zelf verleiden om meer te willen.
Cards en annotations, waarom beide?
Cards zijn relatief nieuw en zullen doorontwikkeld worden door YouTube. Sterker nog, ze zullen de huidige annotations gaan vervangen op termijn. Vanwege de reden die ik hierboven al noemde: cards zijn wel zichtbaar op mobile devices.
Welke mogelijkheden zie jij?
Hoe past dit voor jou business? Welke mogelijkheden zie jij? Kun je er iets mee in bijvoorbeeld educatief opzicht (kijkers van de ene videoles naar de andere laten gaan?) Of speel jij een andere card. Je kan kiezen immers uit meerdere opties. Laat je reactie achter in het reactieveld onder dit artikel, waarvoor dank!
Enjoy!
PS: mocht jij nog geen mogelijkheid hebben om op de “i” onder je YouTube video te klikken, dan kan ’t zijn dat YouTube dit nog niet voor iedereen uitgerold heeft.
Zeer interessante tooltje van YT, dank je wel Ted. Je vlog ga ik delen. 🙂
Thanks Jeanette!