YouTube Annotations: meer clicks, meer fans, meer klanten
YouTube Annotations
Als ondernemer wil je je kennis of producten tonen via YouTube. Voor je vindbaarheid is YouTube een handig kanaal. Want Google is eigenaar van YouTube. Heb je meteen de 2 grootste zoekmachines te pakken.
Maar Google houdt er ook van als jouw YouTube kanaal niet alleen maar een plek is om je video’s te “parkeren”. Des te meer als die plek uitstraling heeft, autoriteit, levendigheid.
YouTube Annotations kan je daarbij helpen.
Meer abonnees
Bij meer abonnees denken de meeste zelfstandige professionals aan “listbuilding”. Dat wil zeggen: email adressen op je emaillijst krijgen. Want the money is in the list. Beter: “in the relationship with your list”.
Maar Google ziet niet hoeveel adressen jouw lijst bevat. Wel hoeveel YouTube abonnees jij bijvoorbeeld hebt. Hoe vaak er gekeken wordt. Geklikt wordt. Etc.
Hoe zorg je ervoor dat dat toeneemt? Bijvoorbeeld met YouTube Annotations.
Hoe werkt YouTube Annotations?
Annotations staat voor “aantekeningen”. Je maakt als het ware een aantekening IN de video die je al op YouTube hebt staan. Bijvoorbeeld de tekst: “wordt abonnee en ontvang direct de nieuwste tips”.
Maar dat niet alleen.
Die tekst maak je via annotions “clickable”. IN die video. Zodat de kijker meteen abonnee kan worden. Of, wat ook kan: de kijker laten doorklikken naar een ANDERE VIDEO van je in YouTube.
Stel iemand wil tuin aanleggen en zoekt op YouTube “tuin aanleggen”. Jij bent tuinarchitect en jouw video wordt aangeklikt. Wat als jij op het eind van die video een plaatje of tekst toont waarin staat “Vijver in je tuin aanleggen? Met deze 3 supertips voorkom je teleurstellingen”. Laat de kijker nou net ook interesse hebben in een vijver in zijn nieuwe tuin. Hupsakee, klikken en doorkijken. Naar jouw volgende video.
Je kunt zelf kiezen wat je wil doen met die “Annotation”. Meer abonnees, naar een andere video laten gaan, een andere afspeellijst etc.
Klik onder je video
op “aantekeningen/annotations”
Zodra je onder je video klikt op “aantekeningen” (of “annotations”) kom je in een scherm terecht waarin je kan kiezen welk type je wil. Het type “opmerking” gebruik ik als ik geen aparte afbeelding in mijn montage heb bijvoorbeeld. Dan maak ik de tekst in een kader via deze “opmerking”. Je kunt het kader waarbinnen je je tekst plaatst groter of kleiner maken. En bij “link” kies je wat er moet gebeuren, waar moet de kijker naar toe?
Als ik wel een aparte afbeelding al in mijn montage heb, kies ik voor het type “spotlight”. Dat is een soort doorzichtig kader waar je ook een link aan kan koppelen. Daarmee maak je het plaatje van je montage “clickable”.
Bekijk de video waarin ik het voordoe.
Let op
Bovenstaande video heb ik “ingesloten” op deze website pagina met de YouTube embedcode. Omwille van het onderwerp in dit artikel laat ik je daarin zien hoe “annotations” werken. Zo zie je op het eind van de video twee annotations.
Eentje waarmee je je kan abonneren op mijn YouTube kanaal. Feitelijk onnodig want er staat boven de video al een “abonneer” knop. En eentje waarmee je naar een andere video gaat.
Puur als voorbeeld hier, want deze werkwijze is niet zo slim. Als bezoekers op je website komen, jaag ze dan niet naar YouTube. Als iemand op je YouTube kanaal binnenkomt, is ’t gebruik van annotations verder prima.
Bedenk dus goed bij welke video je dit wel en niet toepast. Bij een salesvideo op je site of een introductievideo op je homepage doe je dit dus niet.
Waardevol?
Vond je deze video waardevol, dan vind ik het leuk als je deze deelt op social media.
Of als je een reactie of vraag heb, laat ’t me weten in het reactieveld onderin.
Dank je wel.
Enjoy!