Welke videotrends?

Welke videotrends?

Wat kun je de komende tijd verwachten in videoland of zet zich door? Een kleine greep uit een aantal ontwikkelingen.

High Dynamic Range

Een technisch dingetje. Opnemen (en afspelen) in “High Dynamic Range”. Dat wil zeggen dat het beeld mooier wordt. Een camera die kan opnamen in HDR kan namelijk een groter contrast overbruggen. Daarmee ziet hij meer detail in de witte(re) delen van het beeld en zwarte partijen worden ook echt zwart.

Een camera ziet zoiets namelijk anders dan ons menselijk oog. En de ene camera kan dat beter dan de andere. Met HDR kan ’t nog meer. Ook de kleurweergave wordt mooier. Ook in televisies zie je steeds meer toestelling op de markt komen die in HDR kunnen afspelen. Naast de ontwikkeling naar 4K opnemen (dus met meer scherpte dan de gebruikelijke “full HD”) nu ook HDR.

Voor de liefhebbers: het wil zeggen dat de camera meerdere opname per foto maakt (video is niets anders dan heel veel foto’s achter elkaar opnemen). Een opname die meer overbelicht is. Een opnamen die wat onderbelicht is. Een opname daar tussen in. En die beelden worden gemixt.

Vertikale video

Deze ontwikkeling is er eentje die een enorme spagaat bij me teweegbrengt. Het vertikaal opnemen (en afspelen) van video’s in marketingland. Waarom? Omdat mensen kennelijk vertikaal kijken op hun smartphone en er niet bij stilstaan deze een kwartslag te draaien. Meer beeldvullend beeld dus ten opzichte van je smartphone vertikaal houden en dan een horizontale video bekijken. En volgens Amerikaanse marketeers daarmee een langere kijkduur. En resultaat telt…

Maar video is horizontaal veel natuurlijker om naar te kijken (ooit verticale film in de bios gezien?). En het is, zeker bij mensen in beeld opnemen, qua kadrering veel mooier en makkelijker. Vertikaal oogt veel benauwender en mensen vallen vaak uit beeld. Maar als de respons van verticale video’s voor jouw doelgroep hoger is, moet je het hier of daar overwegen.

Tja…it’s happening en daarmee hoort hij in het lijstje. Maar met frisse tegenzin…;-)

Mobiele kijken

Het mobiele kijken neemt steeds meer toe. Niet alleen onder jongeren, ook onder oudere jongeren of jongere ouderen. Dat betekent dat je op zo’n klein(er) scherm niet te veel “frutsels en fratsels” (details) moet plaatsen.

Een drukke infographic met veel cijfers bijvoorbeeld of een slide met 7 bullits tekst komt daar al helemaal niet over. De langere video’s lenen zich beter voor desktops maar op smarthones gaat het juist om de kortere variant. Vooral omdat de smartphone bij uitstek gebruikt wordt voor sociale media, eentje om rekening mee te houden als je wilt dat je publiek kijkt. Stick to the point.

Vloggen

Een ontwikkeling die in 2016 een boost gekregen heeft (misschien ook dankzij of ondanks de “treitervloggers”) is vloggen in zelfstandig ondernemersland. Juist in dienstverlenend zzp-land ben je als persoon je eigen merk. Maar wil je publiek je ook meer jou als persoon zien.

Vooral de categorie “infotainment” doet het goed: jouw tips in een leuk jasje gestoken. Vloggen hoeft niet met een “in beton-gegoten-scenario” vooraf, maar wel een helder onderwerp. Het wat “lossere” vloggen spreekt steeds meer ondernemers aan. Omdat je er dan ook makkelijker meer maakt. Eenmalig een keer een vlogje heeft niet zo veel zin. Vraag je ook hier af: wat wil ik ermee bereiken?

360 graden Video

Je komt ze al tegen op bijvoorbeeld YouTube: ondernemers die een 360 graden video gepost hebben. Dit is een video waar jij als kijker met je muis overheen kan bewegen en dan meer naar links, of naar rechts, of naar boven, of naar beneden kan kijken. Als je al eens een keer een “VR” bril (virtual reality) bril hebt opgehad, weet je wat ik bedoel. Alleen is dit zonder bril.

Handig voor bijvoorbeeld makelaars die op die manier potentiele klanten zelf laten bepalen wat ze willen zien. Deze ontwikkeling zet verder door en zal voor veel kijkers nieuw zijn. Niet vergeten dus om uit te leggen dat dit kan met jouw video.

De keuze van 360 graden camera’s is in 2016 sterk toegenomen en zal verder groeien. Want het best kun je dit met een 360 graden camera opnemen (prijzen vanaf plm 350 euro). Let erop dat die camera alle kanten opneeemt: boven, beneden, links, rechts.

voorbeeld 360 gr video

Tot zover een kleine greep uit de ontwikkelingen.

Heb je vragen of een reactie: laat ‘m achter in het reactieveld onder dit artikel/deze video. Ik ben heel benieuwd.

 

Ted

 

 

 

2 antwoorden
 1. Jeanette
  Jeanette zegt:

  Helemaal met je eens met alle punten. Over 360: geschikte camera is een ding, andere is montage, toch? Youtube heeft daar eigen regels voor. En de interactieve video: welke software gebruik jij? Ik werk al 2 jaar met Eko.

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   He Jeanette, inderdaad mbt die 360 graden: niet alle 360 gr camera’s zijn even geweldig, Nikon heeft met KeyMission 360 serie wel goed spul. En qua montage heeft YouTube daar inderdaad wel eisen in. Interactieve video inderdaad Interlude (heet tegenwoordig Eko;-).

Reacties zijn gesloten.