Welke videocamera is de beste voor mijn video’s?

 

Welke videocamera voor je video’s?

Je wilt een nieuwe video camera kopen. Maar de keuze is overweldigend.  Loop maar eens bij de Mediamarkt rond. Je ziet er meer camera’s dan dat je bij de Albert Heijn aan potten jam ziet. Helaas is er geen cameraprins op het witte videopaard: de ideaalcamera? Hij bestaat niet. Waar de ene camera op het ene punt beter scoort, scoort de ander weer beter op een ander punt. Sterker nog: het hangt ook helemaal van de situatie af.

Filmen met je smartphone.

Voor veel ondernemers leent de smartphone zich prima voor hun type marketingvideo’s. En daar kom je ook een heel eind mee. Ze worden ook steeds beter.Het nadeel van smartphones is vaak de kleine sensor. Dat kan in moeilijke lichtomstandigheden een rol spelen bij video. Je kan nou eenmaal niet alles in zo’n klein kastje stopppen zoals in hele grote camera’s met dito grote lenzen.

De smartphone lens  heeft zijn beperkingen en ook aansluitingen voor het een of ander is lastiger zijn. Bovendien: met alle apps en foto’s die je maakt loopt zo’n smartphone qua geheugen snel vol. Zeker als je van het bewaartype bent die zijn smartphone als harde opslagschrijf gebruikt. Dan krijg snel een melding dat je smartphone geen video er meer bij kan hebben.

Waar moet je op letten bij aanschaf?

Het is handig eerst een “shortlist” te maken. Een lijstje met bijvoorbeeld drie camera’s die passen bij wat JIJ wil. En daarmee kom ik al meteen bij een eerste criterium als je een nieuwe videocamera overweegt. Waarvoor wil je die camera gebruiken? Foto’s en video? Vooral video? En welke video’s?

Want iemand die bijvoorbeeld hardlooptrainster is en haar cursisten in slowmotion wil filmen voor educatieve doeleinden, kiest idealiter een camera die meer dan de reguliere 25 beelden per seconden kan opnemen. Bijvoorbeeld een camera die in staat is 120 beelden per seconden (in goede kwaliteit) op te nemen. Das altijd mooier dan in slowmotion een beeld afspelen vanuit de reguliere 25 beelden per seconden. Om maar iets te noemen.

Voor iemand die veel interviews wil afnemen is een aansluiting handig in de camera waarop een externe microfoon aangesloten kan worden. Als je iemand bent die veel in de natuur is en je wil echt sterk kunnen inzoomen (of uitzoomen) dan let je meer op de lens. Je ziet dan wel eens staan dat een camera 30x of 50x of meer kan inzoomen. Let er dan op dat dit optisch bereik is, geen digitaal bereik. Digitaal betekent dat de camera als het ware zelf pixels gaat bij verzinnen bij inzoomen. Da’s nooit mooi.

Hoeveel wil je uitgeven?

Naast toepassingen is je budget bepalend. Wil je 200 euro uitgeven of kan 800 euro ook? Dat maakt nogal een verschil. Zelf denk ik dat je met een budget tussen de 400 en 800 euro een heel eind komt. Dan moet er een uitstekende camera te vinden zijn die veel van wat je wil ook kan. Onder de 200 euro kom je snel bij de “instapmodelletjes” uit. Met weinig handmatige instellingsmogelijkheden. Misschien denk je: das super, alles op de automaat is toch lekker? Hoef ik ook niet na te denken. Maar soms vergist een camera zich ook en dan is dat handmatige wel fijn. Op de groei gekocht zeg maar.

Hoe groot mag de camera zijn?

Moet je camera vaak mee op pad? En moet deze dan in je handtas of koffer passen? Met andere woorden: hoe groot mag je camera zijn? De spiegelreflexcamera’s met videofunctie zijn over het algemeen redelijk grote camera’s. Zeker in vergelijking met compactcamera’s. Het woord zegt het al, die zijn klein. Ergens daartussenin zitten de systeemcamera’s. Niet zo groot als de spiegelreflex maar kwaliteit evenaren ze inmiddels dit klassiekere model. Zowel de spiegelreflex als compact als systeemcamera’s zijn vaak vanuit fotografie ontworpen. Ze kunnen prima filmen; zeker de topmodellen, maar die zijn stuk duurder dan 800 euro. Maar bij de meeste zul je een aansluitingsmogelijkheid voor een externe microfoon niet vinden.

De camcorder videocamera’s zijn echt vanuit video ontworpen. Kleine camera’s met aardig wat mogelijkheden aan boord in die prijsklasse tussen 400-800 euro. Je kunt er wel foto’s mee maken, maar dit type is vooral bedoeld voor video. Let ook altijd op de lens: hoe “lichtsterk” is deze? Dat wil zeggen: is het een lens die ook onder minder goede lichtomstandigheden toch goed presteert? Goede lensfabrikanten zijn Carl Zeiss en Leica: op een aantal camcorders vindt je hun lenzen.

De shortlist.

We komen langzaam tot een shortlist. Stel:

  • je budget zitten tussen de 400 en 700 euro
  • je wil een mogelijkheid hebben om een externe microfoon aan te sluiten
  • hij moet makkelijk je handtas of koffer passen

Dan zijn de volgende modellen wellicht interessant voor je:

  • Nikon D5300
  • Panasonic V770
  • Panasonic Lumix DMC F1000
  • Sony PJ820

Google eens op die modellen en lees de reviews. Veel reviews over camera’s vind je overigens op www.dpreview.com. Misschien kom je vanuit hier op een ander model uit dat bij je past. Maar dan heb je een startpunt in plaats van ins blauwe hinein de eerste de beste verkoper te geloven. Die vaak ook al die modellen niet uit elkaar kunnen houden, de goede daargelaten.

Denk ook aan accu en geheugen

Overweeg een extra accu aan te schaffen. Want onderweg blijkt ineens je accu half leeg en kun je niet verder. Heel frusterend. Idem voor een geheugenkaartje. Koop een extra kaartje of koop een kaartje met minstens 32 GB geheugen. Daar film je met een full HD instelling ongeveer 160 minuten mee, beetje afhankelijk van de opname compressie zoals dat heet. Zeg maar 2,5 uur. Genoeg om heel veel salesvideos op te nemen. Film je je workshop van een dag dan kom je al tekort en moet je een extra kaartje of snel backuppen op je laptop.

Wat vind jij?

Wat zijn voor jouw belangrijke criteria als je een van plan bent een camera aan te schaffen? Of misschien heb je er één waar je uiterst tevreden mee bent? Laat weten welke dat is. Je kan je reactie hieronder in het commentaarveld invullen. En natuurlijk mag je dit artikel/video ook delen-;). Tot de volgende keer!

 

Enjoy!

HandTed

 

 

 

12 antwoorden
  1. Susanne
    Susanne zegt:

    Dank je voor je video! Ik ben druk aan het zoeken naar de juiste camera waarmee ik zowel kan filmen al video op kan nemen en je hebt me weer een flink stuk op weg geholpen!

  2. Corlina
    Corlina zegt:

    Weer een leuk, duidelijk en zeer informatie filmpje Ted! Dankjewel! (en gedeeld op Twiitter) 😉

    • Ted Daamen
      Ted Daamen zegt:

      You’re welcome Corlina!

  3. Anke
    Anke zegt:

    Dank je wel Ted! Informatief, handig en onderhoudend als altijd. Gedeeld via Facebook.

    • Ted Daamen
      Ted Daamen zegt:

      Tof Anke, dank voor je reactie!

  4. backbier
    backbier zegt:

    Hy Ted. Bedankt voor je samenvatting. Als je het leest denk je, oh ja natuurlijk zo denk ik er ook over.
    Nu de uiteindelijke selectie nog! Daarmee heb ik problemen die op waarde te schatten.
    Uw shortlist is duidelijk en een goede leiddraad voor me.
    Toch graag nog enige technische informatie voor beter inzicht bij een selectie
    Vanuit de fotokamera techniek weet ik dat je een grote lichtsterke lens nodig hebt en dat ook nog bij uitzoomen, 80 tot 300x. Die specs staan op het objectief.
    In Istanbul hebben wij in de moskeen en de harem van het Paleis fotos gemaakt ,,Olympus FE330 met 8 Mpixels , alles zwaar onderbelicht en het motief was op het schermpje niet te selecteren. Veel werd daar met tablets of smartphone’s opgenomen en daarmee kon je wel goed je motief kiezen ondanks de dkleine lensopening.
    De fotos gemaakt met de Sony cybershot waren ook goed brlicht.Graag uw uitleg.
    Mijn videocamera is ook aan vervanging toe. Zomen 10x optisch bij weinig licht problematisch.Ook hier opnames bij weinig licht onbruikbaar en ook niet op het schermpje te selecteren.
    Mijn wensen zijn: werken met weinig licht, zooen en een duidelijk beeld in zoeker, cq, schermpje.
    Als vervanging van de video camera en foto camera slechts 1 apparaat, geen spiegelreflex.
    Videoformaat Mp4 en SD kaart. Dit i.v.m. verwerking op PC. Prijs €500 +_
    Graag uw reactie
    Welke specs zijn hier belangrijk,

    • Ted Daamen
      Ted Daamen zegt:

      Dank voor je reactie! Waarom de ene foto met Sony cybershot beter lukte dan vergelijkbare foto met ander toestel is niet enkel op basis van cameratype uit te leggen. Zo spelen ook factoren een rol als: belichtingsmethodiek, evt.belichtingscorrectie, M-stand, A-stand etc. etc. Wel is het zo dat in moeilijker/donkere lichtomstandigheden een lichtsterke lens inderdaad wel zo prettig is. Maar idealiter ook een sensor die daar beter tegen opgewassen is (over het algemeen geldt dat de grote sensoren daar beter in zijn, da’s altijd mooier dan dat de camera de “electriciteitsstroompjes” verhoogt om meer beter beeld te vangen). Lichtsterke staat met cijfers meestal op de lens. Als het een zoomlens betreft (bij veel camcorders voor video het geval), wijzigt die lichtsterkte vaak afhankelijk van hoe ver je wel/niet inzoomt. Wordt weergegeven met van die rare getallen op de lens: f/1.8 of f/2.8 of f/4 e.d. Ga je naar een vaste lichtsterkte over hele zoombereik (en laag getal als 2.8 of 2) zit je over het algemeen goed. Maar betekent ook vaak grotere lenzen en hogere prijs. Wil je en foto en video in apparaat en geen spiegelreflex, dan kom je al gauw op de systeemcamera’s. Een mix tussen twee werelden waarbij je daarom vaak ergens zult inleveren. Een verschil tussen video en fotolenzen is bijv. de “scherpstel” draaiing. Bij videolenzen moet je langer draaien om van 1 cm naar bijv 2 meter te gaan en das juist prettig, zeker bij manuele scherpstelling. Of om iets uit scherpte/onscherpte te halen tijdens filmen. Bij fotolenzen zitten die afstanden soms heel dicht bij elkaar. Een zoeker is overigens weer iets anders dan een scherm/display. Zoeker hou je aan je oog (zoals vroeger normaal, zeker fijn bij scherp zonlicht), maar heeft tegenwoordig niet iedere digitale camera meer. Displaykwaliteit hangt ook van resolutie af, kwestie van bij de specificaties van je gewenste model kijken. Voor plm 500 euro kun je binnen de systeemcamera’s al mooie camera’s vinden (SONY camera’s, Olypmpus serie), verwacht echter ook niet dat ze overal hetzelfde in uitblinken of kunnen als duurdere camera’s. Nogmaals: de ideaalcamera bestaat niet, ik ken aardig wat camera’s maar ook niet alles tot op twee decimalen. Succes!

  5. Noortje
    Noortje zegt:

    Hoi Ted,

    heb je nog adviezen voor camcorders nu halverwege 2017? Inderdaad in de categorie die je noemt. tussen 400,- en 800,-. Camera moet geschikt zijn voor vloggen en voor het filmen van andere mensen en situaties. Inderdaad de mogelijkheid voor het aansluiten van een externe microfoon zou een goede bijkomstigheid zijn en zeker ook een lichtsterke lens. Alvast bedankt!

    Groetjes,

    Noortje

    • Ted Daamen
      Ted Daamen zegt:

      hallo Noortje,
      Dank voor je vraag. Met wat vertraging hierbij mijn reactie. Check bijvoorbeeld de Panasonic HC-V785 eens. Ik neig zelf altijd (persoonlijke voorkeur) naar dit type camcorders dan bijvoorbeeld een (ook prima model als:) Canon Powershot G7X Mark II. Niet omdat deze laatste type camera’s minder zijn, maar deze modellen ontbreekt t vaak aan een externe microfoonaansluiting. Vroeg of laat ga je die dan toch missen. Dergelijk camcorders zijn primair voor video gebouwd, terwijl die andere modellen vaak ook voor fotogafie bedoeld zijn. Ik ga er even vanuit dat je niet perse op 4K (zeer hoge resolutie) hoeft te filmen (het gebruikelijke full HD is prima), dit vergt namelijk ook sterke(re) computers voor videobewerking. Als je veel al lopende filmt bijvoorbeeld, is een IS (internal stablisation) ook wel handig. Dat “tempert” de schokken van het lopen (en dus beeld) en hoef je niet meteen een aparte “stabilizer” daarvoor aan te schaffen. Bovengenoemd model heeft dit bijv. ook. Hartelijke groet, Ted

  6. John
    John zegt:

    Hoi Ted,
    Ik ben hardlooptrainer en ben op korte termijn van plan om een online cursus te maken. Daarbij is het belangrijk om goed beeldmateriaal te hebben. Welke camera raad jij mij aan is bijvoorbeeld de panasonic HCV 770 geschikt ? Is die ook geschikt om frame opname`s te maken ?

    Groet, John

    • Ted Daamen
      Ted Daamen zegt:

      Hallo John, sorry voor de late reactie. Maar wat bedoel je met frame opnames? foto’s? Of slow-motion? gr, Ted

Reacties zijn gesloten.