Wanneer is jouw video een succes?
Video Teleperformance, voorbeeld /solliciteren video
Ook “iets met video?”
Ik word gebeld. Door Thomas.
Thomas is ondernemer en wil “iets met video”.
Want dat is toch slim voor je business vandaag de dag? Zeker online.
Ja Thomas, goed dat je belt, dat is zeker slim. Maar voordat we verder gaan…
Wat wil je precies met video?
(stilte aan de andere kant van de lijn)
En wat moet die video doen voor je business?
Of ben je tevreden door gewoon al een video te hebben?
(er klinkt een lichte “uh…” aan de andere kant van de lijn)
Wat wil je bereiken?
Ondernemers als Thomas zijn er meer. En natuurlijk help ik ze graag op een professionele manier. Maar soms moet ik daar wat lastige vragen voor stellen.
En het is ook lastig. Zoveel keuze aan video’s die je kan maken. Zoveel belangrijke dingen in je bedrijf waar allemaal aan gewerkt moet worden. Waar begin je?
Soms zie ik video’s voorbijkomen waarin zo’n beetje alles van een bedrijf aan de orde komt. Hoe weet je dan of die video succesvol is?
Is dat “als er altijd wel iemand reageert”? Helaas: “hope & wait” marketing in een drukke online wereld gaat ‘m niet worden. Hoe weten mensen dat je video er überhaupt is?
Waar meet je het succes aan af?
Het begint met je doel. Afhankelijk van dat doel kun je het succes van je video in meer of mindere mate kwantitatief meten. Video is geen doel op zichzelf.
Stel je wilt de naamsbekendheid van je bedrijf vergroten. Lees: meer mensen van jouw publiek weten je bestaat. Dat wordt dus geen salesvideo. Dus “aantallen verkopen” is geen maatstaf hier voor het succes van een video. Maar bijvoorbeeld wel het aantal “shares” op Facebook. Mits Facebook uiteraard een geschikt medium voor jouw publiek is.
Nu snap ik best dat het op voorhand bepalen van “aantal shares” als graadmeter voor het succes van die video soms wat natte vingerwerk is. Maar als je om je heen kijkt naar andere voorbeelden en zelf wat meer ervaring hierin krijgt, kun je een heel eind komen in het formuleren van uitdagende en reëele doelen.
Je dwingt jezelf er meer voeling mee te krijgen. Wellicht je video aan te passen als je niet op “koers” ligt. Of twee video varianten te testen, zodat je daadwerkelijk weet of video A beter werkt dan video B. Dan ben je gerichter bezig.
Concrete graadmeters
Andere meetbare graadmeters voor je succes kunnen bijvoorbeeld zijn:
- aantal inschrijvingen dat je via die video krijgt
- aantallen verkopen vanuit een salesvideo
- aantallen doorclicks
- aantallen likes of reacties
- gemiddelde kijkduur
- etc.
Mijn vlogs leveren bijvoorbeeld altijd wel nieuwe inschrijvingen op, ook van maanden terug. Maar de ene vlog wel meer dan de andere.
Niet alles is direkt te meten
Soms is meten wat lastiger. Zo is de “zachtere” kant van het toepassen van video wat lastiger te vertalen naar cijfers. Denk aan het opwekken van vertrouwen dat een video kan oproepen. Geloofwaardigheid. Expertstatus. Dingen die een belangrijke rol spelen bij je know-like-trust factor. Die zijn niet altijd direct kwantitatief te checken.
Net zoals een video die je spontaan on the fly maakt omdat je iets wil delen. Hoewel het dan ook om zichtbaarheid gaat en je het “bereik” kan checken. Of een vlog experiment. Maar kwalitatief kun je altijd een video “checken”. Vraag gewoon mensen wat ze er van vinden. Ook die feedback is leerzaam om te weten wat wel en niet aanslaat. Zonde als je video’s maakt die niet aansluiten.
Views is toch het belangrijkste?
Views. Het aantal keren dat je video bekeken is. Staar je niet blind op enkel en alleen het aantal views. Natuurlijk heb je die nodig maar nog veel interessanter is wat die view doen: klikken ze door, gaan ze je bellen, kopen ze, etc etc. Liever 100 views en 10 acties dan 1000 views en 2 acties. Begin bij het begin: wat wil je?
Kijk daarom ook uit dat je hier geen appels met peren vergelijkt. YouTube telt een view anders dan Facebook bijvoorbeeld. En misschien had je al gemerkt: Facebook heeft de videostrijd met YouTube al een dik jaar geleden ingezet. En met succes. By the way: beide kanalen hebben hun nut, maar daarover een andere keer meer.
Wanneer ben jij tevreden met je video(s)?
Meet jij de resultaten van je video’s? Of kijk je wel eens in je video-statistieken? Laat je reactie of tips achter in het reactieveld onder dit artikel. Super dank je wel!
Enjoy!