Waar moet je op letten als je een statief koopt

Schermafbeelding-2014-06-22-om-17.52.31-706x375

BEKIJK VIDEO

 

Een statief kopen om je videocamera op te zetten doe je niet dagelijks.

Maar waarom zou je uberhaupt een statief kopen? Dat is niet alleen omdat je dan niemand nodig hebt jezelf te filmen (bijvoorbeeld). Iets dat ik sowieso voor die situatie meestal afraad omdat je beelden “shaky” worden. Je ziet dan als kijker onherroepelijk of een beeld stabiel “bedoeld” was maar niet lukt. Logisch, niemand kan een camera 100% zonder beweging in de hand vasthouden. Het stoort en leidt af van je boodschap. Maar een statief biedt naast die stabiele beelden ook de mogelijkheid vanuit allerlei posities te filmen. Geen onhandig gedoe met je camera die half scheef ergens wankelend op staat. Een scheef beeld is normaliter niet prettig.

Waar moet je op letten? 

In bovenstaande video leg ik je uit waar je op moet letten. Afhankelijk van welke camera je op het statief plaatst kies je voor een lichter of zwaarder statiefmateriaal bijvoorbeeld. Daarin speelt ook mee of je statief vaak mee op pad moet. Wat dat betreft is een carbon statief wel mooi: stevig en toch licht. Maar ook erg duur. Een goed aluminium statief is vaak een mooie mix.

Maar ook de kwaliteit van de onderdelen zijn belangrijk.

Ik heb zelf als “noodgevallen-statief” een erg goedkoop aluminium exemplaar in de studio staan. Voor bijvoorbeeld mijn iPhone of een lichte compactcamera. Dat ding kostte nog geen 15 euro en dat is leuk, maar de besparing komt natuurlijk ergens vandaan. Meestal zit dat op onderdelen zoals verbindingsstukken en klemmen of hendels. Bij veelvuldig gebruik is zo’n statief niet aan te raden. Kijk in de winkel of die onderdelen van stevig materiaal zijn, vastgelijmd of liever ook geschroefd zijn en of ze geen speling hebben.

Wat erg handig is, is een snelkoppelingsplaatje.

Dat is een klein plaatje waar je je camera op schroeft en die je vervolgens in het statief klemt. Het alternatief is dat je statief niet zo’n plaatje heeft en je rechstreeks je camera op het statief moet schroeven. Dat werkt niet prettig. Ondanks dat de meeste statieven dit plaatje wel hebben, let er toch maar even op. Het werkt veel lekkerder. Nadeel is dat je zo’n plaatje wel eens ergens laat slingeren.

Een videostatief is anders qua bouw dan een fotostatief.

Je ziet weliswaar steeds meer “hybride” vormen ontstaan en voor de meeste toepassingen met niet al te zware video camera’s werken fotostatieven prima. Maar een echt videostatief heeft geen “middenzuil” die omhoog gedraaid kan worden. En kenmerkt zich vooral door een andere “kop”. Die is bij de betere videostatieven vloeistofgevuld, waardoor je er soepele camerabewegingen mee kan maken (van links-rechts, boven-beneden). Dat is met een standaard fotostatief niet echt mooi te doen.

Hoe hoog moet je statief komen?

De poten zijn uitschuifbaar en het ene statief gaat daar verder in dan de ander. Of moet je juist vaak heel laag filmen? Hoe laag kan dat statief dan? Ik heb ’t dan niet over de ienimieni tafelmodellen die je in je broekzak stopt, maar de grotere statieven. Die kunnen soms ook heel laag maar ga daar niet zonder meer vanuit. Check ’t voor je koopt.

Kortom: even een momentje serieuze aandacht voor je statief voordat je koopt voorkomt teleurstellingen.

hartelijke groet,

handt-tek-Ted2-200x100