Voice-over tips voor als je zelf je voice over doet

 

Als je als ondernemer zelf je stem als commentaarstem bij een video wil plaatsen, ben je je eigen voice-over. Bijvoorbeeld bij een slide-show video of een bedrijfsvideo. Als ondernemer beschik je in de regel niet over een eigen professionele studio. Vaak zul je je voice-over opnemen gewoon vanuit het videobewerkingsprogramma opnemen.

Zo’n voice-over is een vak apart. Maar dat neemt niet weg dat je zelf ook aan de slag kunt. Maar hou dan rekening met een aantal dingen. Zodat het zo professioneel mogelijk oogt…uh…oort.

Tip 1. Microfoon bij voice-over

Als je je voice-over opneemt via je laptop, is het slim daar een aparte externe microfoon op aan te sluiten. Je kan wel je stem opnemen met de interne microfoon van je laptop of computer, maar die klinkt meestal wat blikkeriger. Ik gebruik zelf de Snowball Blue. Die plug je met een usb aansluiting zo in. Check dit artikel/vlog maar eens om het verschil te horen:  https://www.easyvideomarketing.nl/box-de-snowball-blue-microfoon/

Tip 2. Spreektaal

Gebruik spreektaal. Zodra je je voice-over vooraf uitwerkt op papier, bestaat de valkuil dat je ook in schrijftaal schrijft. En meestal komt dat niet zo lekker over in een voice-over. Schrijf dus in spreektaal bij je voorbereiding.

Tip 3. Experimenteer

Een voice-over vraagt om iets meer “aangezet” te worden hier en daar. Qua emotie en nee: je hoeft niet te gaan huilen of lachen maar het verhaal moet voelbaar zijn. Experimenteer daarmee zodat je je eigen voice-over stem vindt. Door bijvoorbeeld eens bewust te overdrijven met de uitspraak van iets, door het tempo, door intonatie.

Tip 4. Pre-read

Voordat je gaat opnemen, is het handig je tekst eens op te lezen. In vertelvorm dan wel. Zeker bij langere teksten . Zo’n voorbereiding maakt de daadwerkelijke opnametijd een stuk korter. Je hoeft niet zo vaak iets over te doen. Dat scheelt ook in de montage veel tijd.

Tip 5. Staande opnemen

Ervaar het verschil eens tussen zittend of staand opnemen. Zelf sta ik liever. Tenzij ik natuurlijk iets op de computer moet voordoen en daar een “voice-over” bij nodig heb. Maar dat is niet het type voice-over dat ik hier bedoel. Staan helpt me om het verhaal met meer swung te vertellen. Ik loop dat wel eens gewoon rond. Maar let dan wel op dat je microfoon bij je blijft. Probeer het verschil maar eens tussen staan en zitten.

Tip 6. Thee en honing?

Je stem is het instrument bij een voice-over. Dat betekent dat ie goed gesmeerd moet zijn. Koffie, alcohol, sigaretten…dat helpt niet zo. Liever telkens wat water. Of thee. Ook verkouden zijn helpt natuurlijk niet.

Tip 7. Ademhaling

Vroeger was duidelijk hoorbare ademhaling tijdens een voice-over min of meer not so done. Natuurlijk moet je ademhalen (duh!) , maar was je destijds voice-over specialist dan oefenende je naar een wat stillere ademhaling. Als jij als ondernemer je voice-over doet, ben je niet die specialist. Maar je kan het effect verminderen door op logische plekken adem te halen. Dus niet middenin een zin. Knip je zin dan liever in stukjes. Je kan je hoofd ook even weg van de microfoon draaien tijdens een ademhaling. Tenzij je lichtjes ademt.

Tip 8. Dalen of stijgen

Als je een vraag stelt als voice-over, gaat je stem in de regel iets omhoog. Bij andere zinnen juist omlaag op het eind. Zodat een duidelijk punt voelbaar is als kijker/luisteraar. Dat laatste gebeurt niet altijd: vaak gaat een stem omhoog waar die juist omlaag moet eindigen. Overigens is dit voor de editing ook prettiger. Mocht er een zin tussenuitgehaald moeten worden (zonder afbreuk te doen aan het verhaal) dat is dat makkelijker wanneer de punten kloppen.

Tip 9. The gremlins: uh…oh…uhm

Teveel uh’s en uhm’s hebben te maken met geen goede voorbereiding. Als je je verhaal goed kent is dit goed te minimaliseren of zelfs uit te sluiten. Het wil niet zeggen dat het nooit mag voorkomen, zeker niet als het een functioneel (en vooropgezet) onderdeel is van je tekst. Afhankelijk van het type video zal het ook niet altijd direct storen. Maar wel opvallen zodra het een patroon in je hele voice-over is. Dat luistert niet prettig. Oefenen dus.

Enjoy!

Ted

 

 

 

8 antwoorden
  1. Jan
    Jan zegt:

    Ik gebruik op dit moment de Samson C01U Pro USB maar ga binnenkort experimenteren met de PRO 8HEx in combinatie met de Behringer Xenyx Q502USB. De microfoon is en blijft de allerbelangrijkste investering wanneer je iets gaat opnemen. Dit artikel (http://microphonegeeks.com/different-microphone-polar-patterns/) geeft nuttige uitleg tussen de verschillende soorten microfoons en welke je wanneer het beste kunt gebruiken (inlcusief een waardevolle video). Met een ExcelLerende groet, Jan

    • Ted Daamen
      Ted Daamen zegt:

      Dank Jan voor je aanvullingen, helemaal super! Hartelijke groet, Ted.

  2. Rob Meijers
    Rob Meijers zegt:

    Dank voor deze tips! Ik twijfel tussen het gebruik van een staande (zoals deze Snowball) of een dasspeld microfoon (zoals de Rode SmartLAV+). Wat adviseer je voor interviews en voice-overs?

    • Ted Daamen
      Ted Daamen zegt:

      Hoi Rob, dank voor je vraag. Een staande (Snowball bijv) gebruik ik voor screencapturing, dus als ik mijn computerscherm opneem omdat ik iets voordoe en gelijk de voice-over inspreek (mooier geluid dan interne microfoon van laptop of desktop). M.a.w.: een andere toepassing dan een dasspeld, die gebruik ik als ik zelf als “Talking-Head” voor camera spreek en dus direct inplug op de camera. Een Snowball is niet eens direct in te pluggen op camera en een dasspeld niet op mijn laptop. Voor interviews gebruik ik of 2 dasspeld (bij 2 personen) of een richtmicrofoon: https://www.easyvideomarketing.nl/interview-filmen-3-tips-voor-een-interviewvideo/. Kortom: 1 microfoon voor alles heb ik niet. Natuurlijk , je kan de dasspeld ook gebruiken voor alle voice-over maar dat betekent soms dat je losse geluidsporen moet synchroniseren met je beeldsporen. Dat probeer ik zoveel mogelijk te voorkomen, liever dan aparte mics voor aparte toepassingen. Hartelijke groet, Ted

  3. Bart
    Bart zegt:

    In de thuis situatie gebruik ik de Bleu Spark microfoon. Wel in combinatie met een mengpaneel en opname op de computer. Buitenshuis gebruik ik de SmartLAV+. De eerste is een super goede voice over microfoon, de tweede een hele goede algemene microfoon.

  4. Teun | voice over
    Teun | voice over zegt:

    Supergoede tips. Ik zou alleen willen toevoegen/opmerken dat het simuleren van een voice-over stem voor een deel van de bezoekers ‘gevaarlijk’ kan zijn. Als leek weet je niet goed waar de grens ligt qua aanzetten van je stem, terwijl het een hele dune scheidslijn is tussen geslaagd en minder geslaagd ;-). Daarnaast is het steeds meer de mode om ‘normale’ mensen vaker aan het woord te laten, en dat kan zeker ook de bedrijfseigenaar zelf zijn die zichzelf is. Deze trend is wel jammer voor ons voice-overs.. 😉 Een goede budget mic die veel ‘pro-voice-overs’ onderweg gebruiken is de Rode NT-USB. Groeten, Teun.

    • Ted Daamen
      Ted Daamen zegt:

      Dank Teun voor de waardevolle toevoegingen! En wat de professionele voice-overs betreft (net als bij pro-fotografen en pro-videografen): die kunnen zich nog steeds onderscheiden-;). En helpen bij DHZ producties, zoals jij nu doet. TOP! THX! Ted.

Reacties zijn gesloten.