Vloggen: wat & hoe


VLOGGEN: WAAROVER, HOE EN MET WELKE VLOGCAMERA?


Vloggen. Het is al een tijdje heel hip en heeft inmiddels ook al veel ondernemers bereikt. Dan wel als kijker dan wel als maker van vlogs. Grotere bedrijven vloggen ook: Coolblue, Wehkamp, Albert Heijn. En mocht je de jongens van “STUK-TV” niet kennen, zij gingen zo hard met hun eigen challenge-serie dat ze nog niet zo lang geleden zelfs werden overgenomen door John de Mol.

Zelfs van oudsher behoudende politici vlog­gen. Hoewel velen er na verkiezing campagnetijd er ook weer net zo hard mee ophouden. Kortom: vloggen is in. Maar voordat je aangestoken wordt: waar hebben we het eigenlijk over? En: wat komt er bij kijken, waar begin je, wat heb je nodig en wat moet het voor je opleveren? Heeft zakelijk vloggen wel zin. Want het kost ook tijd. 

In deze blog meer over vloggen en waar je op moet letten. Je kan rechtstreeks naar het onderwerp springen door hieronder te klikken op jouw voorkeursonderwerp. Of gewoon het artikel vanaf het begin lezen natuurlijk.

vloggen: wat is dat?

wat is vloggen?

vloggen maar waarover?

​​​waarover v​​​​loggen?

soorten vlogs

soorten v​​​lo​​​​gs

vlogcamera's

vloggen - geluid

geluidopname b​​​​ij je vlogs


1. Wat is vloggen?


Het woord vloggen bestond zo heel lang geleden niet eens. Inmiddels is het begrip tot een stijlvorm verworden: iemand die vooral zichzelf filmt. Een video selfie zeg maar. En dan met name eentje tijdens zijn of haar beslommeringen, uitstapjes, bezoekjes aan dit of dat, aan de lunch of bezig in de keuken. Of een soort van back-stage of making of-achtige reportage. Of zelfs met een heus dagelijks videodagboek. Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaan vlogs van.

Die verhalen, veelal gefilmd met een smartphone of camera vanaf een selfiestick, noemen we dan al snel een vlog. Sommigen noemen trouwens bijna elk type video direct een vlog. Nog effe en programma's op TV heten vlogs. Anderen associëren vlogs met louter en alleen de “kijk-mij-eens-video’s”.  Vlogs met laten we zeggen de eeuwige "keep-shining-and-yelling" look. Vloggen is daarmee een beetje een containerbegrip geworden. En heb je een YouTube kanaal en plaats je daar je video’s, dan ben je weer eerder een YouTuber dan Vlogger.

Pff….

vloggen: wat is dat?

                                                                                                                                                         wat is vloggen?

De tijdgeest en inzichten bepalen de accenten en begrippen. Zo is in marketingland bijvoorbeeld de term “storytelling” weer steeds sterker geworden. Een aantrekkelijk verhaal vertellen in je vlogs. Wil je dat zakelijk inzetten, dan zorg je dat er een link is met je business. Die "bruggetjes" kunnen soms heel vloeiend en naturel aanvoelen. Soms ook totaal niet vind Ik zelf. Dan wordt het wat geforceerd.  

Is dit storytelling nieuw? Nee, op zichzelf is dat eeuwenoud. We noemden het verhalen, nu storytelling. Klinkt sjieker.

Tja...

Maar wat het wel nieuwer maakt zijn de mogelijkheden hoe die verhalen tot je komen en de schaal waarop dat kan! Iedereen kan online zijn eigen uitgeverij of online tv-show met verhalen (sorry…stories:-) beginnen. Je hoeft niet bij een omroep aan te kloppen. Je mobiel is je toegang tot de wereld. Dat was nog niet zo lang geleden wel anders. En je kan er heel bekend mee raken.  Flink geld mee verdienen ook.  Maar ook niet.

Dus heeft dat vloggen wel zin?

Want het kost ook tijd. En vloggen alleen maar om het vloggen op zich lijkt mij zakelijk niet de beste insteek. En hou je ook niet vol, zeker als bijna niemand kijkt.

2. Heeft vloggen zin?


Toen ik in een ver verleden bedrijfseconomie studeerde ging het bij marketing vaak over twee soorten businesses. De ene was “Business to Business” (BtB), de andere “Business to Consumer” (BtC). In elk boek stonden die begrippen. Je richtte je als bedrijf op het een of het ander. Dat is qua targeting natuurlijk nog steeds zo. De een levert aan eindgebruikers, de ander aan bedrijven bijvoorbeeld.

Maar al die kleine of grote bedrijven hebben één ding gemeen. Er werken mensen. Soms één, de zelfstandige ondernemer. Soms meerdere. Maar ook dan: beslissingen worden genomen door mensen. Niet door logo's. De inkoper, de directeur, de HRM manager, de....noem maar op. En die kijken ook online. Kunnen jou als ondernemer tegenkomen online. Je site, je blogs. Je video's en vlogs.

Video's en vlogs maken jouw uitstraling persoonlijk. Geven het letterlijk en figuurlijk gezicht. Maken jou toegankelijk. In plaats van de klassieke lappen met tekst op een website en met een beetje geluk een fotootje van een persoon. BtB en BtC is daarmee PtP geworden: "Person to Person marketing".

vloggen person to person marketimng

vloggen: Person to person marketing

Wil je het COMPLETE gratis eBook over VLOGGEN?

Met nog veel meer waardevolle tips en... meteen een leuke verrassing bij inschrijving? Vul je voornaam en email in en klik op "ik ontvang direct het gratis ebook".

Vloggen past bij die “Person to Person” marketing van vandaag de dag.  Het strakke zakelijke van weleer is er vanaf, het is veel meer emotie. We vinden de "reality" achtige verhalen vaak leuk. De kleine dingetjes van alledag. Ooit begon dat op TV. We konden Jean-Marie Pfaff volgen in zijn dagelijkse doen en laten jaren terug. Daarna volgden andere bekende Belgen of Nederlanders. Martien is momenteel hot van "Chateau Meiland". Maar iedereen kan online publiceren.

Het draagt, al dan niet ongemerkt, bij aan het beslissingsproces bij een potentiële klant. Marco Borsato wil logeren in Chateau Meiland maar ook hij zal gewoon op de wachtlijst komen volgens Martien, het Chateau is volgeboekt komend jaar.

En wat bepaalt onze beslissingen? Precies, emotie. Daarna plakken we er pas de rationele overwegingen aan vast, waardoor het lijkt alsof keuzes rationeel waren. Lees de bestseller van Ap Dijksterhuis maar eens (“Het slimme onbewuste”) als je denkt dat je heel rationeel keuzes maakt. No way! Vloggen maakt je verhaal persoonlijker, levendiger en geeft het letterlijk smoel. En dat beïnvloed het keuzeproces bij je klant. Da’s dus wat anders dan kijkers enkel overladen met inhoudelijke informatie.

Maar het kost ook tijd. Want vloggen is niet een éénmalige actie. Enzoknol is een vlogger van de eerste stempel, maar begon destijds gewoon. Niet met het idee: dit moet mijn inkomen worden. Maar hij werd populairder en populairder. Vooral onder de jeugd. Inmiddels kan hij er riant van leven. Waar is hij in expert in? Uh...vloggen op zich. De verhalen zijn belevenissen van alledag, meer niet.

Er zijn meer vloggers online. Die schreeuwen om bekeken te worden. En daar moet jij als ondernemer tussen zien te komen als je wil vloggen voor je business. We krijgen 3000 prikkels per dag las ik laatst. We kijken gemiddeld tientallen keren per dag op onze smartphone. Kortom: we hebben het maar druk. Ook online. Als ondernemer ben je echter vooral bezig je expertise in te zetten om anderen te helpen. In de regel hebben de meeste ondernemers niet de insteek van Enzoknol voor ogen.

Met vloggen kun je jezelf op de kaart zetten maar dan zul je dat met regelmaat moeten doen. Als ondernemer heb je pas een levensvatbare onderneming als je EN toegevoegde waarde hebt EN zichtbaarheid. Ontbreekt één van die twee, dan wordt het lastig. Of het wordt een hobby. 

De vraag is of vloggen voor jou, je klanten, je opties, de beste keuze is. Welke alternatieven zijn er? Misschien wil je liever spreken voor volle zalen en daar op inzetten. Misschien focus je puur op emailmarketing. Alles tegelijk kan versnippering betekenen.  Wat veel ondernemers die ik help wel doen als ze willen vloggen in hun drukke bestaan,  is een dag plannen om een x-aantal vlogs te maken. Om daarmee maanden vooruit te kunnen. Zo heb ik een keer een ondernemer gefilmd en hebben we 30 vlogs op een dag gehaald. Daar kun je wel effe wat weken mee vooruit. Tenzij je dagelijks posts natuurlijk, dan is het in dit voorbeeld op na een maand. Dat zijn dan natuurlijk geen vlogs die sterk gebonden zijn aan de actualiteit van de dag. Maar dat hoeft ook niet.

Of vloggen daarmee zin heeft, is een persoonlijke keuze die samenhangt met alternatieven die er zijn. De zakelijke afweging wordt er dan eentje van tijd-geld-kosten-energie-resultaat. Dus ook of je het effect meet. Grote bedrijven (Albert Heijn, Coolblue) zetten het steeds meer in. En of vloggen leuk is? Yep, vind ik wel.

3. Door de bomen het bos niet meer zien


Er kan zoveel met video's voor je business dat ik me Ik kan me voorstellen dat je soms or de bomen het bos niet meer ziet. In mijn workshops laat ik vaak onderstaande plaatje zien. Dan zie ik vaak knikkende hoofden van deelnemers die het maar lastig vinden, al die opties en begrippen. Video's, vlogs, soorten video's, type vlogs, hard teaching, soft teaching, storytelling, social video's. Enzovoorts. Volkomen begrijpelijk. Toch is het overzicht houden misschien wel simpeler dan je denkt. Al was het maar omdat je niet alles hoeft te doen wat ook kan. Sterker nog, je kunt ook niet eens alles tegelijk  (goed) doen. Al zou je willen. Dat kost je allemaal teveel tijd. Tijd die schaars is voor de meeste ondernemers.

Schaarste en tijd leidt (hopelijk) tot prioriteit. Ofwel: wat wil ik bereiken dat nu voor mij of mijn bedrijf belangrijk is in de tijd die ik eraan wil besteden? Natuurlijk is het zo dat datgene “wat kan” en datgene “wat je wilt” elkaar beïnvloeden. Je kan ook  niet blind te zijn voor nieuwe online mogelijkheden. Soms kun je met handige tools of apps ook tijd besparen. Maar het blijven middelen ten dienste van je doel of richting die je op wilt.

Dus: heb jij al enig idee hoe vlogs je kunnen helpen businesswise?

Want ook qua vlogs zijn er aardig wat soorten die je kan maken. En misschien past de ene soort beter bij jou en je publiek  dan de andere.  Past de ene soort ook beter dan jou dan de andere. Dan kunnen je vlogs een krachtig potentieel marketingtool voor je worden. Da's wat anders dan wat links en rechts in de rondte vloggen. In het begin zal het misschien wat meer experimenteren zijn. Kijken hoe de buitenwereld reageert. Maar ook dan: focus op één ding en verfijn dat voordat je te snel roept dat je te weinig kijkers hebt en het "dus niet voor je werkt".

Want weet je eigenlijk waarom mensen naar vlogs willen kijken? Waarom kijk jij zelf naar vlogs? En welke dan?

vlogs en video: wat kan er?

                                                                                                           iets doen met video's of vlogs voor je business: maar wat?

4. Waarom kijken we naar vlogs?


De jeugd wil vaak Enzoknol achterna als je ze vraagt wat ze met vloggen willen bereiken. Enzoknol is met zijn “Powerknol” één van de bekendste vloggers onder de jeugd. Hij is inmiddels een BN-er. Rijk geworden met vloggen zoals gezegd. En dat wil een groot deel van tieners aan wie ik vlogworkshoppen geef wil dit ook wel. Ze herkennen zijn situaties en zijn nog in een levensfase van het ontwikkelen van hun eigen identiteit. Voor hen gaat het ergens over. Maar voor volwassen gaan de vlogs van Enzoknol vaak nergens over. Hoe kun je daar nou een miljoenenpubliek mee bereiken?

Zou jij jouw miljoenenpubliek willen?

Juist dat tonen van een menselijk gezicht, het zien en horen van een menselijk verhaal geeft een feest der herkenning voor kijkers. Mensen doen zoals gezegd zaken met mensen. Welke ondernemer je ook bent. Dat is de businesswerkelijkheid van vandaag. Zelf wil ik ook weten wie er achter een bedrijf zit als ik daar iets wil doen, kopen of weten. Op zijn minst wil ik een foto zien, maar veel liever nog video(s) of een vlog.  Alleen maar tekst is mager vandaag de dag, video heeft veel meer impact.

Maar dan zou je in principe met een kennismakingsvideo op je homepage klaar kunnen zijn toch?

Zou je denken. Wat mij betreft is een kennismakingsvideo het minimale als je met video’s voor je business start. Een musthave. Maar besef ook dat niet iedereen op je website komt en dat, als je zichtbaarder wilt worden. Je zult dan meer “buiten moet spelen”. Vloggen is juist ook regelmatig video’s maken en plaatsen. Je ontdekt dan ook wat meer of minder aanslaat.

Maar waarom kijken mensen in het algemeen naar vlogs? 

Waarom kijken wenaar vlogs

                                                                                                                                    waarom kijken we naar vlogs?

Maar liefst 60% kijkt voor vermaak!

Ook bedrijven (groot of klein) ontdekken het nut van vloggen steeds meer. Dat blijkt ook wel uit het feit dat er bijvoorbeeld vacatures zijn voor vloggers. Google maar eens op “vloggers voor bedrijven vacatures”. Of check vloggie.nl maar eens.

Een bedrijf dat vloggen goed begrepen heeft is Coolblue. Hun slogan is “alles voor een glimlach” en dat trekken ze in werkelijk alles door. Vanaf de site tot het bestelproces tot het leveren tot klantenservice tot video. Tot in video’s c.q. vlogs. Wat vloggen mede populair heeft gemaakt zijn de vaak alledaagse situaties doordrenkt met  humor, gemaakt door “gewone’ mensen. Niet enkel wereldberoemdheden of big companies met een uitgebreid team met artdirectors, accountmanagers, creatieven, cameracrew etc. Gewone mensen die spontaan beginnen en rechtstreeks tot de kijkers spreken. Alsof ze een  vriend of vriendin zijn.  De werknemer bij Coolblue, de kok in een restaurant, de postbezorger, noem maar op.


Wil je het COMPLETE gratis eBook over VLOGGEN?

Met nog veel meer waardevolle tips en... meteen een leuke verrassing bij inschrijving? Vul je voornaam en email in en klik op "ik ontvang direct het gratis ebook".

5. Zakelijk vloggen


Behalve Coolblue zie je bijvoorbeeld ook bij Albert Heijn hoe ze vloggen oppakken. Van “waar komen de producten vandaan?” tot “de voetbalplaatjes zijn er weer”. Albert Heijn startte er in 2016 mee. In het gratis en volledige book over vloggen  (inschrijven doe je hierboven) vind je voorbeeldvideo's van Coolblue en Albert Heijn.

Maar Albert Heijn ging verder.

Ze richtten een eigen contentplatform op onder de naam “Appie Today” en noemden dit social TV. Voor het aantrekken en binden van klanten speelde het online domein een grote rol voor Albert Heijn. Om de “Netflix” generatie ook te bereiken wilden ze meer als sociale zender dan als supermarkt gaan denken. Een gedurfde keuze want millennials swipen immers van hot naar haar. Het idee was de content ook in serievorm aan te bieden en met concepten te komen met creatieve kwaliteit (check de interessante video in het ebook hierover).

Publiek aan je binden omdat je iets interessants, leuks of beide (info-tainment) te tonen hebt: mogelijk worden je kijkers dan later klant van je. Want succesvol vloggen is wel een kwestie van langere adem. Regelmatig vloggen is ook best hard werken. Zeker als je dat in je up wilt doen.

Daar zit ook gelijk een angel: je begint fanatiek maar gaande de rit gaat de animo er mogelijk toch af. Het brengt niet wat je hoopt dat het brengt en/of kost je veel tijd. Albert Heijn is een groot bedrijf, terwijl jij als éénmanszaak of kleiner bedrijf die capaciteit niet hebt. Enzoknol heeft er een dagtaak aan maar heeft ook hulp om zich heen.

Vlogs worden ook steeds professioneler. Er zijn nog genoeg “rafelige” vlogs te vinden en ze hoeven zeker ook niet in hoge kwaliteit Hollywoord-stijl te zijn. Maar er wordt wel steeds meer gemonteerd. Als je er uit wilt springen met jouw vlogs wordt dat steeds meer de norm.

Voordat je het weet kost het je dus meer tijd dan je lief is. Ik ga er voor hier ook van uit dat je er helemaal geen dagtaak aan wilt hebben. Maar wel dat je met minder moeite ook een heel end wilt komen. Daarover later meer. Hoe beter en realistischer je kan inschatten wat je doel of verwachting is en tijdsinvestering, hoe leuker het is en blijft.

Als dat voor jou nu overigens puur “experimenteren” is, prima. Om bijvoorbeeld te ervaren hoe het überhaupt is om te vloggen. Voor een camera te staan. Om te ervaren waar wel of niet op gereageerd wordt met je vlogs. Hoeveel tijd het je kost tot wat het oplevert. Wat je leuk of minder leuk vindt. Maar verwacht dan niet stiekem toch ergens dat je tegelijkertijd binnen twee weken heel bekend wordt en effe 1293 leads genereert. Of meteen een “viral” scoort, een video die de hele wereld over gaat.  Dat is eerder uitzondering dan regel. Online is het ook druk.


doel vlogs bijvoorbeeld:

inzet:

belangrijk:

Naamsbekendheid vergroten

Genereren likes, shares, reacties

Hoge deelfactor, humor

Leadgeneration

Abonneren op je kanaal/ inschrijven op je emaillijst

Toegevoegde waarde,

infotainment

Vergroten vindbaarheid

Ranking google

Hoge frequentie, gebruik keywords


Zullen we aanpakken? Mouwen opstropen, op weg naar misschien wel je eerste vlog? Supertof! Doen is immers nog altijd key in ondernemersland. Laten we daarom eens kijken naar WAAROVER je zou kunnen vloggen. In de volgende paragraaf  zie je enkele ideeën die je op de rails zetten. Handig, zeker als je het zelf best lastig vindt om iets te bedenken. Of voor als je nog meer ideeën wilt. 

6. Waarover kun jij vloggen?


Waarover kan een loopbaancoach vloggen? Waarover kan een webshopeigenaar van relatiegeschenken vloggen? Waarover kan een rijschoolhouder vloggen? Waarover kan een yogalerares vloggen? Waarover kan een slaapexperts vloggen? Waarover kan een interieurinrichtster vloggen? Een businesscoach? Zomaar een greep uit mijn eigen klantenkring waar we vaak op één dag een hele serie vlogs maken.

Waarover kan jij vloggen?

Je bent misschien geneigd aan strikt zakelijke onderwerpen te denken, maar laat ik ook wat andere ballonetjes opgooien. Probeer ook eens buiten dat zakelijke karakter te denken. Of dat zakelijke wat luchtiger te maken.

vloggen maar waarover?

                                                                                                                                                      Waarover vloggen?

Insteek met vloggen is zeker niet direct sales genereren. Vlogs zijn géén directe verkoopvideo’s. Daarvoor is een salesvideo binnen een specifieke campagne geschikter. Uiteindelijk kan een vlog wel tot sales leiden, maar het is dus niet je primaire opzet. De insteek in algemene zin is voor de meesten: connectie maken, verbinding creëren. Je know-like-trust factor vergroten. Liefst met wat fun erin. Want zoals je kon lezen: 60% kijkt vanwege entertainment.

Moet je het dan over je hobby’s als ondernemer gaan hebben? Dat zou  kunnen, maar het hangt er wel af hoe je in beeld brengt en in welke context. Ik vind zelf tennis als sport/hobby leuk maar om nou als “talking head” voor de camera te gaan vertellen hoe leuk ik dat vind….mwow.  Het wordt al boeiender al als ik er wat aparte tennisshots aan toe voeg, vooral met funny bloopers.

Maar ook dan: wat wil ik vertellen? Is het bedoeld om mij wat beter te leren kennen als persoon? Of als bruggetje naar een zakelijke boodschap? Bijvoorbeeld: hoe goed of slecht kan jij tegen je verlies als ondernemer? Dan wordt tennis enkel de drager van een boodschap die je ook zakelijk kan doortrekken. Misschien moet ik ook nog wel een potje mens-erger-je-niet beelden erin monteren waarin ik verlies, met een chagrijnig gezicht of zo. Kortom: startpunt is de hoofdboodschap die ik uit wil dragen. Welke is dat?

Wees daarin overigens voorzichtig met metaforen. Vaak vind je zo’n beeldspraak zelf helemaal geweldig, maar als je veel uitleg nodig hebt om je punt helder te maken, is het een slechte metafoor. Dan sla je de plank mis. Hou ’t simpel.

Overigens wil “geen direct sales” niet zeggen dat je niet iets terug mag vragen. Sterker nog, ik zou dat zeker doen in een vlog.  Dat kan al zijn dat je oproept om te reageren op een vraag die je stelt in je vlog. Interactie stimuleren dus. Vindt Google en Facebook fijn want als jouw vlog “leeft”, wordt ie meer getoond. Of je vraagt je kijker zich te abonneren op je YouTube kanaal of om een Facebook like te geven. Of om (gratis) info over iets aan te vragen. Afhankelijk van je doel.

Wil je concreet op weg geholpen worden met ideeën om over te vloggen, vraag dan het gratis ebook “Alles over vloggen” aan. Met voorbeelden van anderen, van mezelf, voorbeelden voor jou. Een bron aan inspiratie zodat je nooit maar dan ook nooit opdroogt aan ideeën. Met onderscheid in softteachting vs hardteachin 

Wil je het COMPLETE gratis eBook over VLOGGEN?

Met nog veel meer waardevolle tips en... meteen een leuke verrassing bij inschrijving? Vul je voornaam en email in en klik op "ik ontvang direct het gratis ebook".

7. Soorten vlogs


Veel ondernemers vinden creëren leuk. Meestal zijn dat ook ondernemers die van het ene idee naar het andere kunnen schieten. En liefst er meteen aan willen beginnen, want ze voelen de flow. Vlogidee…hup…aan de slag. Maar dan kan het ook aardig druk worden in je hoofd. Daarom kan het handig zijn, vanuit jouw lijstje aan ideeën eerst een overzicht te maken in categoriëen vlogs: soorten vlogs.  

Dat helpt je namelijk een keuze te maken en daarmee ook rust in je hoofd te krijgen. Maar ook omdat vlogs van eenzelfde soort je makkelijker doen doorontwikkelen naar een bepaald stramien. En je vlogs daarmee sneller een “smoel” krijgen in plaats van dat je van alles en nog wat doet. Vergelijk het met programma’s op TV. “Boer zoekt vrouw” is een ander format en programma dan “RTL Boulevard” of “Wie is de Mol?”. Een format is een stramien met herkenbare onderdelen.

Zelf keek ik vroeger regelmatig op National Geographic of Spike naar series als “CAR S.O.S” of “Topgear” of “Aircrash investigation”. Hoewel ik wist wat er ging komen qua vaste onderdelen was het telkens weer anders en bleef ik geboeid. Het was toen mijn vaste “stamkroeg” wat TV betreft. Nu ben jij de vlog-producer. Door met vaste onderdelen of een vast stramien te werken, trek je bepaald publiek aan en produceer je makkelijker.  

soorten vlogs

                                                                                                                                                    soorten vlogs...

Soorten vlogs

Maak een keuze op basis van je doel.

Challenges (uitdagen):

vlogs waarin je kijkers per keer uitdaagt iets te doen. Vooral onder jeugd populair (Dylan Haegens e.d.)

Learningvlog

de hardteaching vlogs met vooral veel tips

Inzichten

de softteaching vlogs

Daily vlog

de realityvlog/videodagboek, over wat je meemaakt en doet

Speciale gebeurtenissen vlogs

jubilium, prijsuitreiking, event, uitje ed

Vlogs over vast thema

koken, gamen, make-up, voeren verkoopgesprekken, mindset issues,  etc.

Unboxing vlogs

wat zit er in de doos (en wat kun je ermee)?

Review vlogs

Jouw ervaringen met bepaalde producten, diensten

Beschouwende vlogs

De meer filosofische reflecties over gebeurtrenissen, politiek of andere onderwerpen

Pranks

Anderen ludiek voor de gek houden. Vooral onder jeugd populair


Behalve dat je vlogs daarmee sneller smoel krijgen met een stramien, zijn er nog een paar voordelen aan het kiezen voor een vaste opbouw:

  • je produceert makkelijker en sneller meer vlogs in kortere tijd
  • je ziet sneller kansen om je heen die aansluiten bij jouw vlogsoort
  • het creeërt rust in je hoofd als je niet weet waar je moet beginnen. Kies het ene, parkeer het andere.
  • je kan een vaste marketingopbouw toepassen

Zelf heb ik een serie “in gesprek met” gemaakt. Je vindt ze in het gratis ebook ter inspiratie.

8. Wat is een goede camera om mee te vloggen?


Welke camera is geschikt om te vloggen? Je kan natuurlijk met je smartphone vloggen. Superhandig, immers je hebt ‘m altijd bij de hand. Al dan niet op zo’n selfiestick geplaatst.

Vloggen met je smartphone heeft zo zijn voor- en nadelen. Effe spontaan een vlog maken en meteen publiceren gaat natuurlijk supersnel. Met een smartphone kan je ook makkelijk meteen publiceren. En via een app vooraf nog even bijwerken in de montage. 

Een “gewone” videocamera daarentegen heb je niet altijd zondermeer bij je op zak. En is vaak groter dan een smartphone. Je hebt ook een enorm aanbod van “video-video” camera’s. Het maffe is wel dat we wel snel spreken over “vlogcamera’s”, maar zelden zo expliciet over “bruiloft-camera’s” of “bedrijfsreportage-camera’s” of “interview” camera’s.

Laat ik je alvast verklappen dat de “ideaal-camera” niet bestaat. Zo’n camera die voor elke toepassing altijd de juiste is. Al was het maar omdat de een liever een kleinere camera gebruikt en een ander liever iets zwaarders en groters in zijn handen heeft. Al was het maar omdat ook geluid goed opnemen in de ene situatie iets anders vergt dan de andere (en ook een “ideaal microfoon” bestaat niet). Al was het maar omdat je iemand die hardloopt misschien continu scherp in beeld wilt houden terwijl de achtergrond wat waziger blijft. En dat niet met elke camera makkelijk kan. Om maar een idee te geven.

                                                                                                                                              welke vlogcamera is handig?

Videocamera’s hebben zeker voordelen boven smartphones. Denk aan: vaak sterkere zoomopties,een vaak betere beeldkwaliteit in mindere lichtomstandigheden, verwisselbare lensmogelijkheden, geluid etc..  Als het om vloggen gaat, staat internet vol met informatie over vlogcamera’s. Of Facebookgroepen. We adviseren elkaar een ongeluk. Vaak zonder dat we weten wat iemand's wensen zijn.

Maar ook de ideale vlogcamera bestaat niet. Het is afhankelijk van wat je onder vloggen verstaat, lees: welk type vlogs je wilt maken? Stel je bent iemand die vooral zichzelf in selfie stijl vlogt. Dan ben je waarschijnlijk erg gebaat bij een display dat naar je toegedraaid kan worden. Meestal is dat het eerste criterium dat dan telt. En de reden dat we bij vloggen ineens wel over vlogcamera’s spreken.

Nu kan ik vervolgens heel hard roepen dat de Sony A6400 een supercamera is die recent ook als vlogcamera op de markt is gebracht en gepositioneerd wordt. Het scherm is kantelbaar, het ding heeft een autofocus waar je U tegen zegt (zeer snelle automatische eye tracking scherpstelling) en is relatief klein. Niet voor een middenmoot prijs, dat dan weer niet (pakweg 1000€), maar dan heb je ook wat.

                                         

sony a6400 vlogcamera

                                                                                                                                    Sony A6400 vlogcamera

Of is die A6400 misschien voor jou toch niet zo geschikt? Want het scherm klapt omhoog en niet zijwaarts. Zodra je dan een microfoon midden op de camera schuift, is een kwart van je display ineens niet meer te zien omdat die microfoon er voor zit. Overigens is dat wel weer op te lossen door de microfoon niet op maar naast de camera op een beugel te plaatsen. Maar toch…

Misschien maakt jou dat allemaal ook niets uit. Want in zo’n display naar jezelf kijken betekent dat je je kijker dus niet aankijkt. Daarvoor moet je in de lens kijken. Anders wordt ’t wat raar voor de kijker. Die denkt: “hallo, hier ben ik, kijk me eens aan!” De verleiding echter om naar jezelf in een display te kijken is erg groot. Misschien maar goed dat die verleiding kleiner wordt omdat het display niet altijd ideaal openklapt. Je gebruikt het display om je compositie te bepalen en vervolgens kijk in je in de lens zodra je op record duwt. Dus maakt het niet uit hoe zo’n display precies openklapt.

Desalnietemin: voor de meeste vloggers is zo’n kantelbaar scherm  toch wel een vereiste.

camera om te vloggen

                                                                                                                                                        Canon M50 vlogcamera

Dan de Canon M50. Ook een populair vlogmodel. Hoe zit ’t daarmee in vergelijking met de SonyA6400? De M50 heeft wel een display dat naar de zijkant naar je toedraait. Een microfoon bovenop belemmert dus ook niet het zicht op het display zoals bij de Sony. En hij is goedkoper: met standaard lens nog geen 800 euro. 

De Canon M50 heeft ook een goed autofocus systeem. Maar…. niet zo subliem als de SonyA6400. Tenzij je weer in de 4K-stand gaat filmen (dat wil zeggen: met hoge resolutie, dus de hoogst mogelijke scherpte). Dan heeft de Canon wel meer moeite met automatisch scherpstellen. Bovendien wordt zo’n groothoeklens (die veelin beeld heeft)  in 4K-stand ineens meer een close-up-lens. Dat heeft met de "cropfactor" te maken. Okee, dat gaat misschien wat ver hier,  maar simpel gezegd wordt ineens in die 4K stand een kleiner deel van de sensor maar gebruikt. Waardoor je beeld veel meer vanzelf inzoomt. Om hetzelfde beeld te houden moet je dus een heel stuk naar achtern gaan staan. De Canon heeft daar meer "last" van dan de Sony. Die behoudt zijn oorspronkelijke blikveld ijn 4K.

De vraag is dus: is deze hogere kwaliteitsstand “4K” nodig voor je? En vindt je zo'n dingetje een groot nadeel? Met 4K kan je in je montage beelden makkelijker uitvergroten zonder meteen duidelijk kwaliteitsverlies. Mits je computer wel de verwerking van 4K beelden aankan. Want: 4K vergt ook meer rekenkracht. En het geheugen van je camera raakt sneller vol. Enfin, je merkt…de ideaalcamera bestaat niet. Van het een kom je in het ander. Daarom is het slim vooraf te bepalen wat er voor jou toe doet en wat minder belangrijk is.

voorzijde panasonic V770

                                                                                                                                            De Panasonic HC-V770

Een heel ander type videocamera dan de M50 en A6400 zijn de video camcorder types. Zie bovenstaande afbeelding. Waar je met de CanonM50 en SonyA6400 ook nog heel aardig foto’s kan maken, zijn de camcorder videocamera’s daar niet primair voor bedoeld. 

Het display is standaard kantelbaar naar de zijkant. Gemiddeld heeft een camcorder met een prijskaartje van 350€ (of meer) meestal wel een microfoon-ingang om een externe microfoon op aan te sluiten. De duurdere modellen hebben ook IBIS (“in-body-image-stabilization”) zodat camerabewegingen vloeiender en minder schokkerig worden. En soms is er een koptelefoon aansluiting. Je bepaalt zelf of je dat nodig hebt.

Ik heb zelf een paar van bovenstaande Panasonics V770 die ik vaak inzet als ik een workshop geef om mensen mee te laten oefenen. Dat model heeft al deze bovenstaande eigenschappen. En een behoorlijk standaard zoombereik. Bij camera’s als de CanonM50 en SonyA6400 moet je daar aparte losse lenzen voor bijkopen. Camcorder types als de Panasonic hebben vaste ingebouwde lenzen.

Zelf werk ik met verschillende camera’s en microfoons wanneer ik video’s maak. De keuze is dan afhankelijk van de opdracht. Een hele dag een event filmen doe ik met een andere camera dan een serie video’s voor iemand maken die een gratis weggever serie wilt.

Voor jou zal één camera genoeg zijn (vermoed ik zomaar). Wil je daarom een volledig overzicht van type camera’s die er bestaan met hun voor- en nadelen en specifieke tools voor je smartphone, dan verwijs ik je naar mijn aparte e-book “videoapparatuur” dat hierover gaat. Verkrijgbaar via www.easyvideomarketing.nl. Check daar eventueel ook mijn webshop.


Interessante vlogcamera’s

Systeemcamera’s

  • Sony A6400
  • Canon M5

Camcorders

  • Sony CX625
  • Panasonic V770

Compactcamera’s

  • Canon Powershot  G7XMarkII.
  • Sony Cybershot DSC-RX100 Mark VA

Actioncam’s

  • DJI Osmo Pocket
  • GoPro Hero 7/8


vloggen - geluid

                                                                                                                                       geluid opnemen bij vloggen


9. geluid


Als jij met één camera filmt, of dit nu een smartphone of andere camera is, kun je het geluid met de interne – ingebouwde – microfoon van die camera opnemen. Dus je gebruikt dan géén aparte losse microfoon. Dat kan echter mogelijk problemen opleveren:

  • als de camera ver weg staat (omdat je bijvoorbeeld twee personen in beeld wilt krijgen) moet dat geluid over een lange afstand naar de camera toe. Gevolg is vaak een hoorbare ruis. Het geluid klinkt gewoon niet echt lekker.
  • als je in een omgeving filmt waar het rumoerig is, pikt die ingebouwde microfoon al dat geluid ook mee. Die microfoon maakt geen onderscheid tussen spraak en voorbijrijdende auto’s of kletsende mensen op de achtergrond. Alles komt net zo makkelijk binnen en is even belangrijk. Voor de microfoon dan, niet voor jou.

Hoe kun je dat verbeteren?

Door een externe microfoon aan te sluiten. Nu zijn er voor zowel smartphones als camcorders hiervoor verschillende mogelijkheden voor als jij voor de camera staat als “talking head”. Het is dan handig als een camera een aansluiting heeft om zo’n externe microfoon aan te koppelen. Een “mic-aansluiting.

Wil je meer weten over geluid, microfoons? Check hier het aparte ebook over video-apparatuur waarin ook een hoofdstuk over geluid is opgenomen. Of wil je een externe microfoon voor je camera kopen, check eens of die er hier voor je bij zit.

LET OP!

IN ALLE GEVALLEN: met welke microfoon je ook werkt, let op eventuele achtergrond- muziek. Om twee redenen: die muziek zal mogelijk niet rechtenvrij zijn.  Dan mag je die niet eens laten horen in je video. Ook niet op de achtergrond (ook niet een paar seconden zoals soms gedacht wordt). Op YouTube krijg je eerst een waarschuwing, het is niet zo dat je YouTube kanaal meteen op zwart gaat. Maar als je er een gewoonte van maakt kan dat wel gebeuren. De tweede reden: als je gaat monteren en knippen en plakken en je hoort de muziek op de achtergrond daardoor steeds verspringen, is dit storend. Dus mocht de muziek uit kunnen: doen! Je kan altijd (rechtenvrije) muziek toevoegen in de montage.