Video lesvormen

Videovorm: in welke vorm giet jij je online lesvideo’s?

[svp]http://www.youtube.com/watch?v=YH70uSvtStM[/svp]

VWil je je expertise in online videolessen aanbieden?

Met het vertalen van je expertise, of een deel van je expertise, in online videolessen heb je een groter potentieel bereik qua publiek. Groter dan wanneer je in een zaal een workshop geeft. Voor je businessmodel als zelfstandig professioneel biedt dat mogelijkheden.Je bent ook minder tijd- en plaatsgebonden. Natuurlijk is het afhankelijk van wat je wil overdragen en de aard van je expertise in hoeverre dit kan.

Ineens heb je ook te maken met een educatief element.

Je bent expert op je eigen vakgebied. Het vertalen naar een online videoles of misschien wel compleet lesprogramma vraagt nog iets meer. Ineens komt er een edcuatief element bij kijken waar je misschien meer of minder kaas van gegeten hebt. Hoe neem je je cursisten mee door het lesmateriaal? Welke leerdoelen stel je? Van waar naar waar gaan ze? Allemaal vragen die mogelijk nieuw voor je zijn.

Ook in video heb je vormen & stijlen

Oo in “lesvideoland” krijg je te maken met verschillende vormen en stijlen. Met andere manieren van interactie dan wanneer je in een ruimte een groep iets leert. Afhankelijk van het de aard van hetgeen je aanbiedt, heb je hierin meer of minder keus. Een webdesigner bijvoorbeeld die leert hoe je een plugin voor WordPress moet installeren, kiest waarschijnlijk al snel voor “screencapturing” . Dit is het opnemen van het beeldscherm terwijl hij of zij iets voordoet. Het heeft voor een webdesigner niet zoveel zin om al vertellend een wandeling door het bos te maken en uit te leggen waar je op moet klikken. Daarmee ga de cursist het leerdoel waarschijnlijk niet halen.

Voorbeeld van een fotografieles

In de video hierboven zie je een voorbeeld van een “inspitorial”. Een inspirerende tutorial. Dit is de vorm die ik 2 jaar geleden koos toen ik met een vriend in Noorwegen een “fotografieles” wilde maken. Waarbij we de techniek van fotografie juist niet op de voorgrond wilde plaatsen. Waarbij we ons wilde verplaatsen in de online cursist die op pad gaat met zijn camera. Op locatie. Waarbij we wilde inspireren. Destijds ook als experiment gemaakt. Gelukkig waren de reacties positief.

Wat zijn jouw mogelijkheden?

Nog los van hoe veel of weinig werk of tijd het je zou kosten, welke mogelijkheden zie jij voor jouw expertise? Gewoon ideeën die spontaan bij je opkomen. Misschien inspireert de video je tot opties die je anders niet bedacht had. Ik ben benieuwd welke dat zijn en vind het leuk als je dit deelt in het reactieveld onder dit artikel. Waarvoor alsvast dank je wel!

Hartelijke groet,

HandTed