Videoshots met een DOLLY: bijzondere video’s met je smartphone of camcorder.

 

Videoshots met een DOLLY: waarom?

Als we voor een camera staan, vergeten we wel eens dat er ook nog andere camerashots mogelijk zijn. Juist die afwisseling zorgt ervoor dat een kijker met aandacht blijft kijken. En aandacht betekent potentiële klanten. Aan afhakers heb je niets. Nu zijn daar verschillende manieren voor. In deze “Outof the box” aflevering laat ik je een hulpmiddel zien dat ik zelf ook gebruik en dat misschien ook iets voor jou is: DE DOLLY.

De Dolly is bruikbaar met je smartphone of kleine camera.

De Dolly is eigenlijk een karretje met een klein statiefje erop. In dat statiefje klem je je smartphone. Of je bevestigt je camcorder of compactcamera erop. Zolang die camera’s maar niet al te groot of zwaar zijn. De Dolly is behoorlijk handzaam, neem je makkelijk mee en kun je ook op locatie gebruiken.

Gewoon rijden en filmen!

Je maakt je camerashots al rijdend met de Dolly. Camera aan, karretje naar voren en achteren of langzij je onderwerp en filmen maar. Niet te snel! Rustig aan want je kijker krijgt het anders totaal niet mee, hij/zij is immers niet op de plek waar jij wel al weet wat je ziet. Easy en steady going.

Een plankje is handig…

Zo’n steady shots zijn niet goed mogelijk met de Dolly als de ondergrond niet vlak is. Glad en vlak, geen hobbels. Want hobbelige shots zijn niet om aan te zien. Daarom is het handig een plankje (of een dik karton) mee te nemen. Want zeker buiten vind je niet altijd op de plek waar je wil filmen die gladde ondergrond.

Afhankelijk van omstandigheden?

Afhankelijk van wat je thuis of op locatie hebt of aantreft kun je niet altijd op elke hoogte filmen. In het video voorbeeld film ik bijvoorbeeld vanaf een houten bankje. Dat verplicht me al om omhoog te filmen als ik voorbijgangers wil filmen. Nu was dat in dit geval ook een mooi shot. Maar wat als je op elke ondergrond en elke hoogte wil filmen met zo’n karretje.

Alternatief: de Slider.

In de video zie je een “slider” (van het merk: Glidetrack). Het principe is vergelijkbaar met de Dolly: rijdende shots. Alleen bij deze slider werkt het andersom. Het karretje waarop je camera staat rijdt over een rails. En die staat op 2 statieven. Die statieven kunnen op elke hoogte. En die rails glijdt altijd. Zo kun je overal uit de voeten. Zeker met zwaardere camera’s, want daar is die slider geschikter voor. Je hebt ze in allerlei lengte: van 0,5 meter tot 2 meter. Als ik ‘m nog eens moest kopen zou ik voor 0.5 meter gaan. Makkelijker mee te nemen.

Hoe maak je je shots afwisselender?

De Dolly of Slider is een manier voor meer bijzondere shots. Kijk wel uit dat je ze niet te pas en onpas in elk shot verwerkt alleen omdat het kan. Welke manier heb jij om je video’s afwisselender te maken dan een shot in 1 take met eenzelfde kader? Ik ben benieuwd! Laat je reactie achter onder deze blog enne…delen van dit artikel mag natuurlijk ook-;)

Enjoy!

HandTed

2 antwoorden
 1. Runy
  Runy zegt:

  Mooie tip. ik neem dezelfde shot vanuit links en rechts op. De acteur moet wel goed onthouden wat hij zegt. Ook doe ik een close, medium en Wide shot voor de fills. Heb je tips om de voice met final cut pro te synchroniseren met de film?

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   He Runy, dank! De synchronisatie ging automatisch begreep ik. Daarna moet je in Final Cut (ik werk met Premiere maar principe is hetzelfde) het geluidsspoor uit kunnen zetten van het “video-camera” spoor (‘mute audio’ icoontje). Dan hoor je enkel nog het apart opgenomen geluid dat je wil.

Reacties zijn gesloten.