video's maken en 4711

VIDEO'S MAKEN? CHECK JE 4711!


Vroeger zaten we als kinderen achterin de Audi 60L op vakantie. Een groene auto, model “en zo teken ik een auto”. Altijd ruzie wie achter in het midden moest zitten, mijn twee zussen en ik. Na 400 km werd het tijd voor een druppeltje “4711” in een zakdoek. Steevast draaide mams zich om en werden we alledrie bedwelmd. Klaar voor de volgende 400 km richting Frankrijk in Talloires.

Ken je 4711?

Het is bijzonder water uit Keulen zeg maar: Eau de Cologne.Een ijzersterk merk. Het merkteken, de Rode Tulp, staat garant voor echtheid en de kwaliteit. Enne…ik vind het nog steeds lekker ruiken. Maar ja, kom daarvoor maar eens uit.Je wilt niet voor oubollig uitgemaakt worden. Maar he…scrw it, ik vind 4711 heerlijk ruiken! Er staat zelfs een heel rijtje vintage flesjes in huis. Ook al kan je de 4711 gewoon ­nieuw kopen. De groene Audi 60L helaas niet meer: nu collectorsitem.

UNIEK RECEPT


Het 4711 recept is tot op de dag van vandaag geheim. Ook al ordonneerde Napoleon in 1810 per decreet dat het openbaar gemaakt moest worden. Niet gelukt. De hoofdbestandelen zijn wel bekend, maar dat is het dan ook. Citroenolie, bergamotolie, lavendelolie, rozemarijnolie. In een flinke dosis alcohol. Reukexperts verdelen dat in drie toonsoorten: topnoten, hartnoten, basisnoten.

Wist je dat?

De bergamot, citroen zijn topnoten. De lavendel en rozemarijn hartnoten. Een basisnoot van 4711 is bijvoorbeeld nerolie. Of je nou van 4711 houdt, van Chanel no. 5, Jean-Paul Galtier, Odorex … het maakt niet uit. Zolang je maar geen Jean-Baptist Grenouille (De moordenaar uit “Het Parfum”) wordt.

IEDER zijn publiek.


Zonder recept is dat lastig. Ook als ondernemer. Want dat recept maakt uit. Hoe jouw recept in elkaar steekt doet er toe. Soms kom je daar pas na jaren achter. Door je klanten. Die geven je dingen terug. Topnoten, hartnoten en basisnoten.

Als je echter een mix van geuren hebt, voor elk wat wils en “er zit voor iedereen wel wat bij”....

mmmm… dat kan gaan stinken.

Ik bedoel:

stel je bent kapper. Stel.  Je kan dan zeggen dat iedereen je publiek is. Iedereen met haar in ieder geval. In een straal van 150 meter van mijn huis zitten VIJF (je leest het goed: V-I-J-F!) kapperszaken. Per 30 meter een kapperszaak. Al jaren! Ieder met zijn eigen publiek. Ook al lijken ze soms op elkaar.

Zo ga ik steevast naar dezelfde. Eén keer ben ik vreemdgegaan. Omdat mijn kapper dicht bleek die ochtend en ik die week geen tijd meer had. Ik heb ’t wel eerlijk verteld bij de eerstvolgende knipbeurt. Zo ben ik dan ook wel ;-). 

Zouden die vijf zaken me morgen allemaal vragen of ik een video voor ze zou kunnen maken, dan zouden het vijf verschillende video’s worden. Met eigen topnoten, hartnoten en basisnoten.

WAT IS JOUW VIDEO FUNDAMENT?


Als je geen idee hebt welke noten jij op je zang hebt, dan is er een simpele manier om daar achter te komen. Of misschien denk je het te weten, blijkt het toch anders. Je kan namelijk vinden van jezelf wat je wilt, maar als de perceptie buiten op straat anders is…

Vraag het eens aan je klanten!  

Nee, niet letterlijk: wat zijn mijn topnoten, hartnoten en basisnoten? Tuurlijk niet, je klant zal je aankijken als een pepernoot. Gebruik de letterlijke woorden van je klant.

De eerste keer dat ik dat op een salespagina deed, dacht ik: huh, het lijken wel notulen. Maar de inschrijvingen voor die betreffende workshop waren alle deelnemers die zeiden: nou, ik herkende me toch zo in wat jij schreef. Uh….ik had niet eens het gevoel dat ik het zelf geschreven had.

Check ook deze video eens ter inspiratie.

De taal van je klant kun je ook meenemen in je video’s. Of je maakt er een compleet interview van. Check het gratis ebook hieronder om daar alles over te lezen.

Enjoy!

Ted


           

Wil je het COMPLETE gratis eBook over INTERVIEWEN EN FILMEN?

Met praktische informatie over het interviewen zelf en over het professioneel filmen daarvan. Vul je voornaam en email in en je kan meteen aan de slag.

En...je krijgt direct een leuke verrassing.