Videoranking in Google van je YouTube video’s

Videoranking in Google van je YouTube video’s

Google is eigenaar van YouTube. Niet alleen wordt Google gebruikt voor te zoeken, tegenwoordig wordt er ook veel gezocht binnen YouTube. Natuurlijk wil je het liefst bovenaan op de eerste pagina komen. Ook in Google met je YouTube video’s. Dat hoeft niet perse met betaalde advertenties. Hier gaat het om organisch gevonden worden, zonder betaling. Feit is dat afbeeldingen van video’s die in de zoekresulaten bovenin de eerste pagina staan, sneller aangeklikt worden dan enkel tekst.

De meeste ondernemers parkeren enkel hun video in YouTube

Om hoger in Google te komen met je YouTube video’s moet je meer doen dan enkel je video uploaden en de eerste de beste titel geven. Dat is wat wel nog veel gebeurt. Snel een titel boven de video en verder niets. Dit komt omdat YouTube dan gezien wordt als plek waar je je video’s “stalt”. En vervolgens de “embed code” gebruikt om de video bijvoorbeeld op je site te tonen. Zodat je eigen hostingprovider niet belast wordt met allerlei video’s die je daar anders direct op plaats (met als gevolg: een tragere website). Maar YouTube is meer dan zo’n parkeerplek. Je kan er je eigen “TV station” van maken.

Hoe kun je hoger in Google komen met je YouTube video’s?

Er zijn een paar basis acties die je jezelf moet aanleren als je je video’s in YouTube uploadt. Tenminste als je hoger in Google wil komen. Belangrijk is, net als bij zoekoptimalisatie voor je site: welk zoekwoorden of mix van zoekwoorden is belangrijk voor je publiek? Waar zoekt je publiek op? Plaats dat zoekwoord vooraan en probeer zo specifiek mogelijk te zijn. Een algemeen zoekwoord als “coaching” is erg breed. Mensen zoeken ook vaker op meerdere woorden. Misschien zoeken ze niet eens op coach maar iemand die hen weer grip op het leven geeft. Weet jij waar jouw doelgroep op zoekt? En als je locatiegebonden werkt, zou ik zeker overwegen die locatie (een plaatsnaam bijvoorbeeld) mee te nemen.

De titel is één ding…

Hoewel de titel wel het belangrijkste is voor Google voor je ranking, kan je meer doen. Maak altijd het rijtje af dat je tegenkomt als je je video in YouTube uploadt. Dus niet alleen titel, maar ook de beschrijving daaronder. En de tags, ook al tellen die qua wegingsfactor minder hard mee. Maak een soort ieni mini blog van je beschrijving. Met belangrijke keywoord. Met wel zo dat het een leesbaar verhaal blijft. Je schrijft voor je publiek, niet zuiver en alleen voor Google. Dus tien keer hetzelfde zoekwoord in 1 zin wordt niet op prijs gesteld, Google herkent die trucjes wel.  En gebruik zeker 10 tot 15 tags. Google wil weten waar je video over gaat, want een visueel beeld kunnen ze niet indexeren.

De vertaling wordt vaak vergeten.

Ik moet bekennen dat ik het zelfs soms ook nog wel eens vergeet. Een check op de manier waarop Google mijn video vertaalt. Want Google vertaalt gesproken tekst. Jazeker, ook Nederlandstalige tekst. Alleen, ze doen het niet perfect. Je krijgt dan soms hele maffe zinnen of woorden. Die kun je echter aanpassen. Kijk in de video hierboven hoe je dat doet. Vergeet niet op “publiceren” te klikken na je aanpassingen. Zo maak je het Google nog makkelijker je video te indexeren.

Zoekoptimalisatie is geen 1-2-3tje. Maar als je je aanwendt om bovenstaande basis elementen keer op keer toe te passen, ben je een heel eind op weg. Een volgende stap kan bijvoorbeeld zijn dat je de video-plugin van Yoast gebruikt (WordPress plugin). Maar misschien heb jij al een eigen weg hierin gevonden of pas je dingen toe die nog niet genoemd zijn. Je kan ze delen in het commentaarveld onder dit artikel. Ik ben erg benieuwd.

Enjoy!

HandTed

7 antwoorden
 1. Esther Molenaar
  Esther Molenaar zegt:

  Super handige info, thanks Ted.

  Wat ik ook doe is de zoekwoorden in de beschrijving toevoegen. Gewoon een rijtje onder elkaar.

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   Yep, das ook een goeie Esther!

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   Ook een goeie Esther, top!

 2. Jeanette
  Jeanette zegt:

  Wat een leuke video! 🙂 Deze tips ken ik uiteraard, toch gedeeld want het kijkt zo lekker af!

Reacties zijn gesloten.