Videoformats: werk sneller en herkenbaar met je video’s

 

Videoformats: waarom zou je?

Een format is een vastomlijnd concept volgens welke je een videoreeks maakt. De content is telkens anders, de opbouw van je video hetzelfde. Voor jezelf als “producent” kun je daarmee sneller werken. Handig als je serieus met videomarketing aan de slag wil en regelmatig wil publiceren, net als een blog. Handig voor je kijker omdat een format sneller een duidelijke en herkenbare “smoel” krijgt.

Net als op TV…

Op televisie zie je niks anders dan formats. Of het nu “The Voice” betreft of “Boer zoekt vrouw”. Elke aflevering verloopt volgens een bepaald patroon. Die formats worden tot in het buitenland verkocht (John de Mol doet haast niks anders). Maar dat wil niet zeggen dat jij het persé zo groots moet oppakken. Dat is niet reëel uiteraard. Maar ook in het kleine en compacte schuilen genoeg formats.

Ken je CAR SOS?

Een voorbeeld, van de zender National Geographic. Misschien heb je ’t wel eens gezien: CAR SOS. Het patroon? Oude klassieke auto, helemaal verroest, staat in schuur. Ooit was die auto iemands lust en leven. Maar door ziekte kan de eigenaar de auto helaas niet opknappen. Familie verzint een list zodat Tim en Fuzz van CAR SOS de auto mee kunnen nemen om op te knappen. Die komen altijd vette opknap-@#! tegen, knokken zich in de rondte om de deadline te halen. Want dan wordt de auto weer, volledige gerestaureerd aan een niets vermoeiende eigenaar terugggegeven tijdens een leuke act. Elke aflevering heeft uiteraard een andere auto. Je weet dat het ze altijd lukt. En toch blijft het leuk om naar te kijken.

Wat voor format moet ik kiezen?

Waar kun je als dienstverlener als eenvoudig mee starten als het om een format gaat. Heel simpel: “de Kijkersvraag”. Je kan ‘m ook anders noemen. Essentie: in elke video behandel je een vraag van een kijker. Patroon: benoem in het begin de vraag. Toon dan bijvoorbeeld een leuk kort intro-clipje van een paar seconden dat bij de kijkersvraag serie hoort. Daarna vertel je bijvoorbeeld over veelgemaakte fouten. Daarna komen jouw tips. En je rond af waarbij je de kijker vraagt de video te delen of bijvoorbeeld abonnee van je te worden. Dat is al een eenvoudig format.

Je kan zo ver gaan als je zelf wil.

Hoe meer formats je hebt, hoe meer je kan afwisselen. En als je binnen een format voor beeldvariatie zorgt, krijg je nog meer dynamiek (en aandacht). Maar dat is aan jezelf. Hoe meer toeters en bellen, hoe meer tijd het je kost. Maar ook daarin geldt: oefening baart kunst. Als je begint: start klein, hou het leuk voor jezelf. Zodat je het ook volhoudt. Leuk blijft vinden. En niet na 2 of 3 video’s alsnog stopt. Start klein zodat je met een eenvoudig format ook makkelijker meer video’s op 1 dag op kan nemen.

Een voorraadje waarmee je vooruit kan.

Bij het voorbeeld van de Kijkersvraag: zorg je dat je je goed voorbereid voordat je de camera aanzet. Waarschijnlijk heb je genoeg issues of vragen al op de plank liggen die jij als expert vaker krijgt. Schrijf ze uit, al dan niet bullitsgewijs of helemaal. Wat je prettig vindt. Zo’n 8 of misschien 10 stuks aan vragen of onderwerpen. Kort en krachtig. Hiervoor hoef je vanuit je expertise waarschijnlijk niet veel research te doen. Met 1 dag voorbereiden kun je dan al een heel eind komen met bovenstaand format. Als je dan ook een dag plan voor de video opnamen ben je bijna klaar. Mits je je niet laat afleiden door allerhande andere alledaagse dingen. Afhankelijk van hoe moeilijk of makkelijk je de montage wil maken (en of dit zelf doet of uitbesteed), kun je vervolgens binnen 3-4 werkdagen 8 tot 10 afleveringen klaar hebben. Als jouw “uitzendschema” betekent dat je elke 2 weken een video toont, kun je dus zomaar 5 maanden vooruit met je “voorraad”.

Welke ideëen heb jij?

Ik ben heel benieuwd welke ideeën voor formats jij hebt? Wat zou nog meer voor jou kunnen werken dan de Kijkersvraag? Misschien ben je al mee bezig met formats. Laat je reactie achter in het reactieveld onder dit artikel, ik ben heel benieuwd. Dank je wel!

Enjoy!

HandTed

9 antwoorden
 1. Freke Schoemaker
  Freke Schoemaker zegt:

  inspirerende en superhandige tip, dankjewel Ted, nu nog tijd maken om het in praktijk te brengen…. 🙂

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   Graag gedaan Freke. En inderdaad…tijd komt niet vanzelf, die moet je nog steeds maken-;)

 2. Veron Goemans
  Veron Goemans zegt:

  Interessant verhaal Ted, dank je wel voor deze waardevolle tips!
  Heb ook nog een vraag. Gebruik je bij de afsluiting opnieuw weer die ‘jingle’ (tweede stap in jouw video format)?

  Benieuwd naar je antwoord!
  hartelijke groet, Veron

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   He Veron, in mijn vlogs gebruik ik inderdaad op het eind (een nog kleiner stukje van) die “jingle” (jingle of tune is de benaming voor audio). De intro(clip) dus en de nog kortere outro(clip). Hartelijke groet, Ted

 3. Alie Geerts
  Alie Geerts zegt:

  Hallo Ted,

  Bedankt voor je tips en uitleg. Daar kan ik wel wat mee. Maar het introfilmpje en de eindclip: in welk programma maak je deze?
  Tot nu toe heb ik mijn video’s in 1x opgenomen en zo gelaten (lees: te lui om me in het edele plak en knip werk te verdiepen). Dat gaat de komende tijd veranderen.

  groetjes,
  Alie Geerts
  Simpel en Doeltreffend, Reflexzontherapie
  simpelendoeltreffend.nl

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   Hallo Alie, fijn dat je met de tips aan de slag kan. De intro/outro kun je, afhankelijk van hoe flitsend of eenvoudig je deze wil, in je videobewerkingsprogramma maken (of anders via geavanceerdere programma’s). Je kan al eenvoudig beginnen met je logo dat je voorbij laat zoeven met een tune eronder. Op de achtergond misschien een foto van jezelf. Succes met het “edele plak en knipwerk” 😉

 4. Henk van der Wijk
  Henk van der Wijk zegt:

  Hoi Ted,
  Ik vind je video’s geweldig.
  Waarom? Nou, lekker compact en simpel, praktisch en onderhoudend.
  Je presentatie speelt een grote rol: enthousiast, creatief, met een lach.
  Je boodschap komt overtuigend over: deze sympathieke gozer is een echte expert.

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   Dank je wel Henk! Leuk om te horen natuurlijk, keeps me going!

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] meer over videoformats […]

Reacties zijn gesloten.