Stel je wil een camera kopen die je wil gebruiken voor video-marketing. Natuurlijk is een smartphone vaak ook al prima te gebruiken. Maar hier gaat ’t over andere mogelijkheden. Camera’s die primair als videocamera gebouwd zijn en die over het algemeen meer mogelijkheden bieden.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een video-camera?
Loop de MediaMarkt of vergelijkbare winkel binnen en grote kans dat je met hoofdpijn naar buiten komt. Gek geworden van alle opties. Het is bizar maar waar: je hebt nog meer keus aan camera’s dan potten jam bij de Albert Heijn! Enige voorbereiding is daarom wel handig. Dit artikel helpt je op weg. Een aantal belangrijke aandachtspunten.
Eerst de hamvraag, voordat ik een aantal belangrijke technische dingetjes beschrijf:
Wat zijn jouw 3 belangrijkste besliscriteria?
Denk daarbij in eerste instantie aan:
1) je doel (= toepassing)
2) je budget ( = kwaliteit)
3) gewenste grootte camera (= hanteerbaarheid)
Je doel.
Waar wil je de video camera vooral voor gebruiken? Als het enkel en alleen is om regelmatig te “video-bloggen”, is je smartphone misschien wel voldoende. Maar wil je vaak interviews gaan doen , of wil je optisch kunnen in- en uitzoomen bijvoorbeeld, ruim geheugen om te kunnen blijven opnemen, dan schiet dat al snel tekort.
Je budget.
Hoeveel wil je uitgeven? Max 100 euro? Max 500 euro? Afhankelijk van je doel merk je snel of je budget daarvoor ook reëel is. Misschien moet je je budget heroverwegen als je hoge eisen stelt. En net even die 100 euro meer uitgeven. Of natuurlijk kritisch naar je doelen kijken. Weet dat de “ideaal” camera die alles kan, niet bestaat.
Gewenste grootte van de camera.
Wil je je camera makkelijk mee kunnen nemen? Over het algemeen geldt: hoe groter de camera, hoe duurder. Maar wel vaak met meer mogelijkheden en….stabieler uit de hand te filmen. Compactcamera’s zijn lekker klein en hebben meestal een vaste lens. Bij de grotere spiegelreflexcamera’s kun je lenzen wel verwisselen zodat je altijd een lens kan bijkopen die nog sterker inzoomt (en daarmee ook nog sterkere achtergrond-onscherpte geeft).
Sinds een aantal jaren zie je veel “tussenvormen” ontstaan, bijvoorbeeld de NEX-serie van Sony of de PEN-serie van Olympus. Beide zijn van het type compacte fotocamera die ook kunnen filmen en….lenzen kunnen verwisselen. Maar je kan ook voor een compacte camcorder gaan, die primair voor video ontworpen is.
Naast die drie hoofdvragen zijn er een aantal technische dingetjes waar je op moet letten. Hoe die specifiek uitpakken voor de camera die jij misschieb op het oog hebt, vind je bij de “specificaties” als je op jouw model Googled en er eentje vindt. Die specificaties staan meestal in apart tabje en niet bij de hoofdinformatie.
Volg ons op Facebook
opnameduur
Hoe lang kan de camera maximaal voor 1 shot filmen? En dan bedoel ik niet hoeveel er op het geheugenkaartje kan, maar de “beperking” van de camera zelf in deze. Dat heeft te maken met Europese belastingregelgeving, met name voor fotocamera die ook kunnen filmen. Om ze toch primair het predikaat “fotocamera” te laten houden en niet voor echte videocamera’s te laten doorgaan, zit daar soms een beperking op dat je maximaal tegen de 30 minuten aan 1 stuk kunt filmen. Je kunt natuurlijk wel nieuwe shots achter elkaar maken, maar soms is het nodig de camera te kunnen laten lopen. Zoals bij een event dat je filmt bijvoorbeeld.
opname-medium
Een camera die opneemt op een geheugenkaartje (in plaats van bijv. op dvd schijfjes, vast interne geheugen of ouderwetse tapes) is wel aan te raden. Het is zo’n beetje de norm van vandaag de dag.
beeldkwaliteit
Een camera die in HD (High definition) filmt levert de betere beeldkwaliteit op. Idealiter kies je voor “full HD” (dus niet “gewone HD”). Maak niet de fout te denken dat een fotocamera met 14 miljoen pixels die kan filmen dus ook met diezelfde aantallen pixels filmt. Dat is dus niet waar. Die grote aantallen pixels hebben op foto’s betrekking, niet op de video.
lenskwaliteit
Strikt genomen heet de lens het “objectief”. Een indicatie voor de kwaliteit is de zogenaamde “lichtsterkte”. Dit zegt iets over de mate waarin de camera in staat is bij slechte lichtomstandigheden toch voldoende licht op de sensor te kunnen laten vallen om goed beeld te maken. Het geeft je bovendien creatievere mogelijkheden. Namelijk hoe lichtsterker, hoe meer je met (on)scherpte kan spelen. Je kunt dit aflezen aan de getallen op de lens of in de specificaties. Rare getallen zoals 2.8 of 4 of 4.5 of 5.6. Bij zoomlenzen staan er vaak 2 getallen omdat een “uitgezoomde” lens minder licht kan doorlaten en dus een andere lichtsterkte waarde heeft. Over het algemeen: hoe lager de getallen, hoe beter. En duurder in prijs…
lichtgevoeligheid
Een camera met een chip met een hoge lichtgevoeligheid is beter in staat goed beeld op te nemen bij minder licht. Des te groter de chip (en hoger de resolutie) des te hoger de lichtgevoeligheid. Camera’s kunnen soms op een speciale nachtstand gezet worden, waardoor de camera met heel weinig licht kan opnemen. Maar vaak is het beeld dan zeer matig. De lichtgevoeligheid wordt weergegeven in “lux”. Ik gebruik sowieso vaak videolampen. Apart videolicht dat ik opstel om een constante lichtkwaliteit te krijgen.
optische en digitale zoom
De mate van optische zoom is afhankelijk van het objectief. Digitale zoom is in feite geen zoom, maar deze vergroot enkel een deel van het beeld, waardoor het lijkt alsof je hebt ingezoomd. Dat leidt tot kwaliteitsverlies. Staar je dus niet blind op zaken als “15 x zoom” bijvoorbeeld. Bovendien: vraag je af waarvoor je de camera wil gebruiken en of het aantalxzoom allesbepalend voor je is. Je kunt vaak ook zelf dichterbij of wat meer veraf gaan staan.
geluid
Voor video is geluid erg belangrijk. Professionals gebruiken vaak een externe microfoon, die je kan aansluiten op de camera. Die specifieke aansluitingen maken de camera wel fors duurder. Wanneer je het moet doen met de ingebouwde cameramicrofoon, moet je goed letten op de afstand tot de microfoon en het mijden van storende achtergrondgeluiden. Dan kom je ook een end. Sommige camera’s bieden de mogelijkheid om een losse microfoon op de camera te plaatsen. Zo’n losse microfoon is vaak al beter (warmer geluid) dan een ingebouwde cameramicrofoon.
accu
Check hoe lang de accu meegaat en onder welke omstandigheden de fabrikant die waarde bedoeld heeft. En of een reserve accu ook van een ander merk dan het merk van de camera zelf (= duurder) bestaat. Die zijn vaak ook prima. Want er is niks vervelenders dan willen filmen en erachter komen dat je accu leeg is en je hebt geen tijd om op te laden. Geloof me-;)
aantal chips
De meeste camera’s hebben 1 chip waar het beeld op valt, de veel duurdere camera’s hebben er 3, voor elke hoofdkleur 1 (rood, groen, blauw). Een zgn. 3-CCD chip. Dat levert betere kleurkwaliteit op maar dan mag je aardig je portemonnaie trekken. Voor Youtube doeleinden onnodig maar als je op de groei wil kopen….
Een nieuwe compact fotocameraatje van 100 euro dat ook kan filmen….doe het liever niet. De lens is vaak minder goed en goedkoop is duurkoop. Je bent toch al gauw 250 euro kwijt voor een eenvoudige en prima compactcamera (fotocameraatje met HD filmoptie). Voor een goede camcorder ga je al gauw richting de 450 euro en meer. De genoemde “tussenvormen” van Sony en Olympus zitten zo tussen de 700 en 1000 euro. Een goede spiegelreflex die in HD filmt gaat ook snel naar die prijsklasse en nog hoger. Voor de liefhebbers: voor een semi/professionele videocamera praat je over minimaal 2500 euro. Oplopend tot 50.000 en meer…-;). Bedenk dus goed wat je echt wil.
Een prima kleine camera die me tijdens de Photokina sept 2014 (tweejaarlijkse grootste beurs op cameragebied) positief verraste was de Canon Mini Legria X. Kost iets van 350€. Met mogelijkheid voor externe microfoon aansluiting. Maar maak vooral zelf een “shortlist” die aan jouw wensen voldoet: een top 3 voordat je definitief beslist. Zou ik tenminste doen. Want je wil er neem ik aan nog wat jaartjes mee vooruit.
En als je er dan toch één koopt: koop er gelijk een statief bij als je die niet hebt. Het is gewoon niet profi als je met een goeie camera jezelf door iemand uit de hand laat filmen en diegene probeert het ding drie minuten stil te houden. Mission impossible. Leidt af van je boodschap. Bij een “fixed” shot zoals dat heet, hoort ook een stabiele camera. Op statief dus.
Check ook eens www.dpreview.com voor camera vergelijkingen.