Je video te donker? Los het op in YouTube!

Je video te donker? Oeps…

Stel je bent druk in de weer met je promotie campagne. Alle informatie op een rij voor je klant op je site. Inclusief die video, net opgenomen. Morgen gaat alles live. Maar die video opname was niet in de meest ideale lichtomstandigheden. Hij is toch net te donker. Dat had beter gekund. Maar tijd voor een nieuwe opname heb je niet meer. Sterker nog, je video staat al op YouTube. Wat nu?

Video bewerken

Je hoef niet perse terug naar je eigen videobewerkingssoftware als je dat gebruikt. Misschien is je video al in YouYube zelf te redden. Althans: een stuk toonbaarder te maken. Want dat kan. Realiseer je wel dat dit noodgrepen zijn. Zeker als je video echt veel te donker is. Daar kan de “YouTube truc” niet tegenop. Maar hoe gaat die truc in zijn werk?

Een toontje lichter

Ga naar je YouTube video en klik onder de video op “bewerken”. En daarna op “optimalisatie”. Je zit dan al meteen in het goede scherm. Je video wordt door YouTube gesplitst in een “voor” en “na”. Dus als je zometeen gaat bewerken kun je het verschil zien met het orgineel. Helaas toont YouTube niet links en rechts exact dezelfde beelden. Dan was de vergelijking perfect geweest. Je zult merken dat de scherpte ook wat nalaat in dit bewerkingsscherm. Maar dat komt straks weer goed.

Hoe maak je nu je te donkere video een toontje lichter?

Heel simpel. Je ziet een schuifje waar “vullicht” staat. Die schuif je een tikkie naar rechts. Naar +1 of +2, veel meer maak je beeld enorm hard. Kijk wat er gebeurt.

Overige aanpassingen

Mogelijk moet je nog het schuifje “contrast” en “verzadiging” aanpassen. Ook niet teveel, dus wees zuinig. Contrast verhogen beïnvloedt ook je kleur en als je overal moet corrigeren, wordt je beeld wel lichter maar of het mooier wordt…. YouTube is geen verfijnde videowerking, maar kan soms wel dat extraatje bieden dat je nodig hebt.

Alles begint natuurlijk bij de opnamen. Zorg dat die zo goed mogelijk zijn. Denk niet te snel: ik los het wel in de montage op of via YouTube. Te donker is nu eenmaal te donker en dat betekent dat niet alle informatie die in het beeld zou moeten zitten er goed in zit. En videobewerking moet het doen met de informatie die in het beeld zit. Je kan niet spelen met iets dat er niet is. In geen enkele software.

Enjoy!

HandTed

 

 

 

2 antwoorden
 1. frans
  frans zegt:

  Deze toepassing bestaat niet meer op youtube
  Nu heb je alleen bij optimalisaties nog Gezichten vervagen
  Vervaag gezichten van mensen in je video.

  Bewerken
  Aangepast vervagen
  Kies de gebieden die je wilt vervagen en volgen in je video.

  Bewerken
  Het is mogelijk dat bepaalde objecten of frames niet worden vervaagd. Je kunt je wijzigingen bekijken en de vervaagde gebieden aanpassen. Houd je video privé als je niet tevreden bent met het voorbeeld.

Reacties zijn gesloten.