.
Eén hoofdboodschap per video
.
.
Er bestaan verschillende soorten video’s, met elke hun eigen kenmerken. Net zoals dat er binnen de films op het witte doek verschillende genres bestaan. Screwballisme was daar één van (“It happened One Night”; “The Philadelphia Story”). Dit waren filmcreaties uit de jaren 30 en begin jaren 40 met als voornaamste ingrediënten: humor, snelle actie en dialoog, excentrieke personages, strijd tussen de seksen, contrast arm-rijk. Ontstaan tijdens de Grote Depressie en eindigde vlak voor de 2e Wereldoorlog. Wat een naam he?
Zo heeft ieder genre film zijn typische ingrediënten. Documentarisme, Dogmatisme (als reactie op de commerciële cinema), Liberalisme, teveel om op te noemen. Die typische kenmerken maakten dat een film tot een bepaald genre behoorden.
Dat geldt ook voor de video’s die jij voor je bedrijf maakt. Niet in de termen van de speelfilm-genres, maar wel als het gaat om een bewuste mix tussen verschillende ingrediënten. Een video die je plaatst op je “salespagina” is bijvoorbeeld anders dan een “videopitch” op je homepage. Ook al ben jij één en dezelfde regisseur van jezelf. Je hebt informatieve video’s, instructievideo’s of meer ludieke video’s. Elk met een bepaald doel.
De grootste video-misser die je als ondernemer kan maken is alles in één video willen proppen. Je hele zakelijke hebben en houwen op tafel, je kan maar nooit weten wie er kijkt.
Helemaal geen video is zeker mis geschoten, maar om daarom maar alles in die ene video te proppen is met hagel schieten: weliswaar vast een keer raak, maar daarmee effectief? Laten zien wie je bent, wat je allemaal kan, wie je klanten zijn, wat je produkt- of diensteneigenschappen zijn, je prijsopbouw, je hobby’s…..de kijker is allang afgehaakt. Die onthoudt in de regel maar 2 dingen, omdat de menselijke geest zo in elkaar zit. Dat wil niet zeggen dat je maar 2 dingen mag vertellen, maar weet wel voor jezelf wat die twee belangrijkste “soundbites” zijn. Anders prop je alle mogelijke filmgenres in die ene video. Weg klant.
Zorg dat je weet waar je naar toe wil met je video. What’s in it for them (de kijker), maar vergeet daarmee niet waar jezelf op uit wil komen. In de regel richt je je op je homepage niet direct op kopers. Tenzij je je een webshop hebt en dan nog zal een kijker zich vaak eerst willen oriënteren. Dien je hem/haar mee te nemen, te begeleiden.Probeer eens te bedenken welke soort video’s jou zouden kunnen helpen? Waarmee je ze precies kunnen helpen? En hoewel video een aantal unieke voordelen heeft boven andere middelen, zul je de ene keer sterker voor een visuele optie kiezen, dan de andere keer. Prima. Overigens sluit het één het ander niet uit. Datgene wat je in een video toont, kun je bijvoorbeeld ook tekstueel onder je video beschrijven. Dat versterkt je vindbaarheid ook nog eens.
Als je een half uur eens op papier schrijft, hoe en waar video een rol voor jouw kan spelen, zul je verbaast zijn van de opties. Of je dat nu gaat uitwerken in een kader, of bij wijze van experiment iets uitprobeert. In alle gevallen: houdt het per video klein met een duidelijk doel voor ogen. Kies voor iets dat primair informatief is, of educatief of meer naar het entertainment. Probeer niet alles in één te doen.
Denk aan:
- klanttestimonial video’s
- introductie (homepage) video
- salesvideo
- video offerte
- webinar inschrijf video
- bedankvideo
- welkomstvideo training
- top 5 vraag en antwoord video
- how to do video’s
- infotainmentvideo’s
- etc. etc.
Veel succes!
Hartelijke groet