Video opnamen bij interviews en gesprekken

.

Video opnamen bij interviews en gesprekken

Als ondernemer kom je misschien in een situatie dat je een gesprek met iemand anders op video wilt opnemen. Nu kan je zo’n gesprek ook via Skype voeren bijvoorbeeld. En dan je computerscherm opnemen. Dat is organisatorisch natuurlijk het makkelijkste. Zeker bij veel interviews. Maar het voelt ook wat afstandelijk. Op locatie filmen heeft meer charme, meer swung. Zeker, het is meer werk.

Zo filmde ik laatst in een bouwkeet bij Almere. Daar zijn ze druk met de verbreding van de A6. Je kan je voorstellen dat daar nogal wat veiligheidsmaatregelen bij komen kijken. Een enorm project waar veel afgestemd moet worden. Ik filmde twee acteurs die afwisselende rollen speelden. Qua opnamen vergelijkbaar met een gesprek of interview. Superleuk om te doen en te zien hoe snel ze van “personage” kunnen veranderen.

Maar hoe breng je dat levendig in beeld?

Gesprekken in beeld

Bij interviews filmen op locatie komt redelijk wat kijken. Is dat op een onbekend locatie, dan is het handig daar vooraf meer over te weten. Ook de vragen die je stelt maken een gesprek levendiger of niet. Op die onderdelen ga ik binnenkort in met een nieuw ebook. Ik hou je op de hoogte via mijn eZine. Voor nu beperk ik me tot de beeldopnamen in een gesprek tussen twee personen.

Met één camera is onderstaande schematische voorstelling vaak het beeld dat je tegenkomt. Beide personen zitten aan weerszijden van een tafel. De camera plaats staat ervoor, met zij-aanzicht op beide personen. En voila: camera loopt en praten. Een logische opstelling.

Maar met een beetje pech zit er een enorme lege ruimte tussen de twee personen. Zoals een witte muur. Die “loze” ruimte is beeldtechnisch meestal niet zo mooi. Ook blijf je de personen telkens en alleen in zij-aanzicht zien. Toch zou dit best een shot kunnen zijn in je interview-video, mits het heel af en toe voorkomt. Maar niet 10 minuten of langer.

Wat dan?

 

Shot, tegenshot

Een heel gebruikelijk alternatief is “shot-tegenshot”. Hieronder zie je gelijk wat ik bedoel. Je hebt afwisselend de één, dan wel de ander in beeld. Op TV zie je het ook veel. In praatprogramma’s. Bij dialogen in speelfilms. Veel meer close, meer expressie in beeld.

Bij de acteurs die ik filmde in de bouwkeet is dat met één camera gedaan. Zij hebben een script en zijn tekstvast waardoor ik de scene eerst van de ene kant en daarna van de andere kant gefilmd heb. In een gewoon gesprek is dat lastiger. Je gebruikt dan sneller twee camera’s tegelijkertijd. In de montage kun je dan nog kiezen.  Zo kun je ook diegene in beeld brengen die bijvoorbeeld luistert. Het is namelijk niet zo dat je altijd maar de spreker zelf in beeld moet brengen.

Heb je toch maar één camera, dan zijn er nog andere mogelijkheden die wellicht passen voor je:
  • als je zelf de camera opstelt op statief: kijk of je je (korte) gesprek in drie delen kan opnemen en tussentijds je camera varieert
  • als je zelf de camera opstelt op statief: kies voor je gesprekpartner als belangrijkste persoon en film vooral hem/haar zoals in onderstaande afbeelding)
  • als iemand de camera bedient: (rustig) van de ene persoon naar de andere filmen.
  • ga niet tegenover elkaar zitten, maar in een hoek van 90 graden, bij kopse kant van de tafel en zijkant, zo dicht mogelijk.

Zelf met video oefenen?

Wil je oefenen met video, of dit nu wel of niet om een gesprek filmen gaat, zodat je meer met video kan doen voor je business? Lees dan de info over het “Laat-Je-Zien” videopowerprogramma, met een oefendag op 4 april. Noteer die dag alvast in je agenda.
Enjoy!
Ted