Waarom een video op je verkooppagina?

Wist je dat meer dan 80% van traffic naar sites of vanuit sites naar het ‘winkelmandje’ ontstaat door video vandaag de dag?

Dat is niet zo gek, als je even om je heen (lees: social media) kijkt. Reels, shorts, stories enz, het doet het goed op internet. Gelukkig is het maken van zo’n video prima met je smartphone te doen en hoef je geen fancy camera te hebben.

Een video kan je op meerdere manieren helpen je business te laten groeien. Ook een video op je verkooppagina is dan bijvoorbeeld slim als je – laten we zeggen – je online training wilt verkopen. Maar daarover straks meer, eerst hoe dat zit met het waarom en de voordelen van video. Sommige wist je misschien nog niet:

1. Inzicht in waarde van je videocontent

Aan de hand van je videostatistieken (bijvoorbeeld YouTube) kun je zien waar pieken en dalen zitten in de aandacht die je video. krijgt. Dat er in de loop van je video kijkers afhaken is niet 100% te voorkomen,  al was het maar omdat een kijker gestoord of afgeleid kan worden tijdens het kijken en je video niet meer afkijkt. Deze statistieken kunnen je helpen je video verder te. verbeteren. Misschien moet een deel er wel gewoon uit waarvan jij dacht dat het belangrijk was maar waar vanuit de statistieken blijkt dat er een duidelijk dip ontstaat. Bij louter tekst op je verkooppagina is dit veel lastiger te beoordelen. 

2. Maken van een betere connectie

Je kan niet met iedereen die mogelijk geinteresseerd is in jouw diensten of er meer van wil weten, koffie of thee gaan drinken. Maar daar waar je in een real live afspraak te zien en horen bent, ontbreekt het in veel verkooppagina’s nog aan een video. Terwijl je daar ook te horen en zien bent, meer dan met welke tekst dan ook. 

Tekst alleen, hoe goed je copywriting ook is, geeft lang niet het gevoel dat video geeft: de kijker leert je door je video al wat kennen. Je mimiek, je manier van doen, je blauwe of bruine ogen, je uitstraling. Daar kan geen tekst tegen op. Video is bij uitstek een manier om een vergelijkbare eerste indruk op te roepen als dat je bij elkaar bent. 

Jaren geleden ging ik naar de opening bij een nieuwe Apple winkel hier in het centrum van de stad. Bij de ingang hingen ballonnen en stond locatiemanager Rob. Ik kende Rob al. Althans, van diverse video’s. Hij kende mij niet. Enthousiast begroette ik hem – in mijn vanzelfsprekendheid en naïviteit’ met: hee Rob!’. Even was het een seconde stil, want ik zag ‘m denken: uh…ken ik jou? 

Andersom maak ik het ook mee. Als mensen mij live voor de eerste keer ontmoetten en me eerder al op een video of video’s gezien hebben, is het steevast: het is alsof ik je al een beetje ken. Sterker nog, zonder video was die live meeting er vaak niet geweest.

Wees overigens niet bang dat iemand je blauwe ogen niet mooi vindt of je accent te horen is. Daar is helemaal niks mis mee, integendeel. Maar als mensen daarop afhaken, kun je dat beter nu hebben dan later. Niet iedereen kan je vriendje of klant zijn, dat kan en hoeft ook helemaal niet. Hoe aardig, goed en leuk je ook bent.

3. Video houdt je bezoeker langer op je pagina

Een belangrijk deel om te voorkomen dat bezoekers van je verkooppagina snel wegzappen, is ze dat je ze ‘bezighoudt’. Dat ze blijven kijken omdat je ze meeneemt in je verhaal. Daarom is de opening ook belangrijk,  die eerste seconden. Video’s zijn over het algemeen makkelijker behapbaar, immers: je kijker krijgt de content tot zich in plaats van zelf actief te moeten lezen. 

De meeste mensen zijn visueel ingesteld, dus grote kans dat door zo’n video je bezoeker langer op je pagina blijft. Natuurlijk moet je nog steeds een aantrekkelijk verhaal hebben op video, het hebben van een video op zich is geen doel. Video blijft een communicatiemiddel.

4. Hogere conversie

Een video op je verkooppagina verhoogt het aantal bestellingen, inschrijvingen, deelnemers van je product of dienst. Volgens een onderzoek van Eyeview converteert zo’n pagina over het algemeen tot 86% hoger dan zonder video.

Als ik naar mijn eigen Facebook advertenties in de afgelopen 2 jaar kijk, zie ik ook daar een hogere ‘click trough ratio’,  dan dezelfde ad zonder video. Ook als de video niet eens helemaal afgekeken wordt.

Bedenk hoe je dit kan helpen met verkopen van bijvoorbeeld je online training. De meeste ondernemers gaan die eerst maken en dan pas verkopen. Wat als je dat omdraait en je eerst focust op het verkopen. Waarbij je video inzet op je verkooppagina bijvoorbeeld: de plek op je website waar mensen niet meer afgeleid worden door berichten van anderen op socials. De plek waar je eerst moet zorgen dat je conversie optimaal is, voordat je je focust op honderden bezoekers krijgen op die pagina die vervolgens niet converteren. 

Dat voorkomt dat je online training waar je zo hard aan gewerkt hebt, een flop wordt. Eerst verkopen, dan maken. Meer daarover lees je HIER.

Op jouw videosucces,

Ted