WELKE VIDEOCAMERA heb je nodig als ondernemer?


Wat heb je aan videocamera of -spullen nodig om goede video’s te kunnen maken als ondernemer voor je bedrijf? Zodat je goed beeld en goed geluid krijgt? Of dat nu voor vloggen of andere video's is. Zonder dat je een hele video- of Hollywood crew hoeft in te huren? Natuurlijk is goede content belangrijk. Maar in deze blog sla ik dat even over, ik focus hier op de technische apparatuur en vooral de camera. Zonder het ingewikkeld te maken, een kind kan de was doen. Okee...je moet wel weten hoe die wasmachine dan werkt, maar over een paar alinea's weet je dat. 

Wat is belangrijk bij het maken van "betere technische" video's? Er circuleert nogal wat aan video's op internet rond dat niet om aan te zien is. Of laat ik het anders zeggen: als die video's businesswise ingezet worden, doen ze regelrecht afbreuk aan je profilering en branding als ondernemer. Daar wil jij natuurlijk niet bij horen. Twee dingen zijn in eerste instantie belangrijk: dat is goed beeld en dat is goed geluid. Ook al worden video's vaak ook bekeken met ondertiteling, als er geluid opgenomen wordt, zorg dat het verstaanbaar is. Anders haken kijkers af. Beeld en geluid moet dus in orde zijn. Is dat niet voor de hand liggend? Zeer zeker. Maar tussen weten en doen zit vaak een groot verschil.

Waar film je mee? Wat heb je wel of niet verder nodig? Hoever wil je gaan met je video-uitrusting? En wat kost dat?
In deze blog meer over camera’s en waar je dan op moet letten. Je kan rechtstreeks naar het onderwerp springen door hieronder te klikken op jouw voorkeursonderwerp. Of gewoon het artikel vanaf het begin lezen natuurlijk.


Inhoud artikel:

1. JE SMARTPHONE ALS video CAMERA


Misschien film je met je smartphone. Heel handig natuurlijk. Je hebt ‘m immers altijd bij de hand en deze apparaten krijgen steeds betere camera’s aan boord. Vooral vloggers gebruiken smartphones. Ook handig om direct live te kunnen gaan op Facebook- of Insta Live. Je kan direct online en dat kan niet altijd zondermeer met andere videocamera's.

Smartphones hebben lenzen aan de voor- en achterkant. Sterker nog:  steeds vaker hebben ze ook meerdere cameralenzen aan de voorkant. Voor close-up en minder close-up beeld (een “wijder” beeld).  Op de achterkant van zo’n smartphone zie je dan een compleet eiland, zoals bij  de Huawei P30 of de iPhone 11 bijvoorbeeld:

video smartphone

camera-eilandjes worden standaard bij de nieuwste smartphones, waardoor je kan variëren van close-ups tot wijder beeld

Wil je bijvoorbeeld vloggen waarbij je jezelf al lopend jezelf filmt en tegelijkertijd jezelf kunnen zien? Dan gebruik je de lens die voor selfies bedoeld is. Meestal zit er verschil in opnamekwaliteit tussen die selfie lens en de gewone lens (of lenzen) aan de andere kant van je toestel qua scherpte.

Bij oudere type smartphones kan het zelfs zo zijn dat die selfie -naar je toe- lens filmt met een kwaliteit die “720p” heet. Deze 720p-resolutie is tegenwoordig online wel “onderkantje kwaliteit” en echt het minimum. De lens aan de andere kant van je smartphone is vrijwel altijd een lens met een hogere resolutie, minimaal “1080p” (full HD) maar gelukkig is ook de selfie kwaliteit met een modern toestel tegenwoordig standaard 1080p. Inmiddels filmen veel smartphones zelfs in 4K, dat is zelfs 4 x zoveel als 1080p.

Je kunt bij je instellingen (onderdeel “camera”) dan de keuze maken in welke resolutie je wilt filmen. Maar let op: 4K videobeelden vreten geheugen. En moet verwerkt kunnen worden in je montage als je wilt monteren. Die hele keten speelt dus een rol bij nieuwe hoge resoluties. Bij livestreaming is 4K nog lang niet de norm. Voordat 4K de algemene  norm wordt voor camera’s, TV’s. livestreamen etc. zijn we wel een hele tijd verder.

Een mooi voorbeeld van huidige smartphone ontwikkelingen is bijvoorbeeld (bij de iPhone 11) dat je tegelijkertijd de lens aan de voorkant als achterkant kan laten filmen in een en hetzelfde beeld (picture in picture). Je hoeft dus niet te switchen tussen camera’s of je telefoon om te draaien. Je kijker ziet beide tegelijk.

           


Wil je het COMPLETE gratis eBook over VIDEO APPARATUUR?

Boordevol relevante informatie over camera's, maar ook over geluid en licht? Je video's op een hoger nivo tillen als ondernemer, is meer dan enkel een nieuwe camera. Met extra waardevolle tips en... je krijgt meteen een leuke verrassing.



2. Smartphone sticks en smartphone statief houders 

Een smartphone heeft standaard géén schroefdraadbevestiging om het apparaat direct op een statief te kunnen plaatsen. Als je een selfiestick hebt, dan kun je eens kijken of je de houder daarvan eraf kan draaien. Met een beetje geluk schroef je die dan zo op een statief, want de aansluitingen zijn standaard hetzelfde.

Sommige selfiesticks hebben uitklapbare pootjes, dan heb je gelijk al een statief. Weliswaar zijn  deze vaak beperkt qua hoogte en stabiliteit, dus let op dat je dure smartphone dan niet omkiepert. Check eventueel de Nest Monopod.

Monopod respektievelijk uitklapbare in plaats van uitschuifbare selfiestick.

Een aparte en moderne selfie stick zie je hieronder afgebeeld: een combinatie van een (kort uitschuifbare) stick en zogenaamde gimball: de Feiyutech Vimble 2.

De Feiyutech Vimble 2 voor smartphones, een bijzonder selfiestick die ook makkelijk te draaien is naar een vertikale video-stand.


Heb je geen adapter/houder of houder om je smartphone op een groter of hoger statief te bevestigen, check dan bijvoorbeeld een "Matin adapter" of wat geavanceerder nog: een "Smart Grip". Het uiteinde van een groter statief heeft een standaard schroef (al dan niet op een uitneembaar statiefplaatje gemonteerd). Die schroef kan niet rechtstreeks in zo’n houder. Daarom plaats je eerst je smartphone in die houder, daarna op statief. Met de Smart Grip heb je ook de handige mogelijkheid een accessoire er bovenop te schuiven (zie afbeelding hieronder). Bijvoorbeeld voor een microfoon of een lampje. Deze accessoires zijn meestal voorzien van een zogenaamde "hotshoe" aansluiting en daarmee schuif je je accessoire stabiel bovenop je smartphone. Scheelt gefriemel met elastiekjes of tape.

adapter

de Smartgrip, handig omdat je er net even meer mee kan dan een eenvoudige smartphone houder


3. Verticaal of horizontaal filmen?


Een uitvloeisel van filmen met smartphones is de opkomst van het verticaal filmen. Dat heeft te maken met de ingesleten gewoonte smartphones vertikaal te gebruiken. Ga maar na: bij bellen, appen, foto's scrollen, swipen etc. Een vertikaal opgenomen video past bij de manier waarop we smartphones gebruiken: de video is dan volledig beeldvullend te zien. Een horizontaal opgenomen video kun je weliswaar ook beeldvullend bekijken: kwestie van je smartphone kwartslag draaien. Maar daar zit juist de angel: dat doen we dus massaal niet vanwege ons smartphone-gewoontegedrag.


Film jij van nature verticaal of horizontaal met je smartphone?

Of een vertikale video wel of niet mooi is, is iets anders. Persoonlijk vind ik het vaak lelijk, zeker wanneer bewegende personen of dieren gevolgd worden. Zo’n opname is horizontaal honderd keer beter. Wanneer die vertikale video ook nog getoond wordt op een scherm dat primair als breed-beeldscherm bedoeld is, zoals YouTube of op TV, is het “feestje” helemaal compleet: lelijke zwarte balken aan weerszijden of geblurde (gesofte) beelden links en rechts.  Je ziet dat op TV ook vaak bij "ingezonden" video's wanneer omstanders iets gefilmd hebben: vaak een stuk minder bruikbaar of helder dan wanneer hetzelfde tafereel horizontaal gefilmd was. 

Maar…is verticale video daarmee dan not done? Nee! Integendeel.

Het hangt er maar net van af waar je je video uiteindelijk wilt tonen. Bij Insta Stories is verticaal filmen momenteel de standaard. Insta is echt bedoeld en ontwikkeld voor smartphone gebruik. Ga maar eens naar Insta op je desktop: gelijk een veel mindere interface, Insta is gefocust op mobiel gebruik.  Maar YouTube video’s die je wilt “embedden” (insluiten) op je website bijvoorbeeld (wanneer die vooral op desktops/laptops bekeken wordt): film horizontaal. Kies dus bewust voordat je op record duwt.  Er zijns overigens ook al "gewone" camera’s die, net als je smartphone, horizontaal en vertikaal kunnen filmen. De GoPro Hero 7 bijvoorbeeld.

Op Amerikaanse marketingsites beweren ze soms dat je conversie zondermeer hoger is als je verticaal filmt. Of dat voor jouw business en publiek dan ook automatisch zo geldt, is moeilijk te zeggen. Een verticale video op een homepage die voor desktop bedoeld is, is in ieder geval niet logisch noch userfriendly: een desktop is een “breedte-apparaat”. Op je TV wil je ook horizontaal beeld. Andersom:  is jouw website gefocust en ontwikkeld voor mobiel gebruik, dan zou die conversie zomaar hoger kunnen zijn bij verticale video. Maar wat als daarmee je gratis weggever die onder de video stond, niet meteen zichtbaar is? Kortom: aannames dat iets zondermeer hier ook geldt, zijn tricky. De beste manier om dat uit te zoeken is te testen en te vragen aan je publiek.

Een tip als je jezelf filmt: kijk in de lens, niet naar het display van je smartphone. Zeker bij vloggen valt dit meteen op. Als je je kijker aankijkt, geeft dat hem/haar een directer contactgevoel met jou. Wil je ook geen notificaties in beeld (binnenkomende berichten) tijdens het filmen?  Zet je iPhone op “niet storen” bij je instellingen of je Android op vliegtuigstand.



4. Video app en videobewerkingsapps voor je smartphone

Je hebt allerlei apps voor je smartphone. Om bijvoorbeeld meer instellingsmogelijkheden te hebben bij het filmen dan de zogenaamde “native app” die standaard op je smartphone zit om te kunnen fotograferen of filmen. Of apps om je opnamen direct mee te kunnen bewerken of filters op toe te passen die verder gaan dat wat standaard aanwezig is. In de app store of Google Playstore kun je zoeken op termen als video of videobewerken e.d. Dan komen er aardig wat opties tevoorschijn.

Hieronder een aantal bekende apps. Sommige zijn gratis of te verkennen via een free trail, maar ga er van uit dat de uiteindelijk op een betaalde versie of abonnement uitkomt, afhankelijk van je behoefte.

Ik werk zelf als het om videobewerken met apps gaat meestal met Vivavideo of WeVideo vanwege de gebruiksvriendelijkheid en mogelijkheden. Wil je daar een complete instructie van, check het hier.

Trouwens, vierkante video's zijn er ook al. Puur videotechisch bekeken vind ik dat qua kader mooier dan verticaal. Die verschillende formaten roepen nu wel een vraag op: moet je dan één en dezelfde video in 3 verschillende formaten schieten? Want achteraf de boel in de montage bijknippen naar het gewenste resultaat is lastig. Dan vallen al gauw beeld elementen weg die je misschien liever niet weg wilt laten vallen (of je moet heel "ruim" filmen). Of moet je "native" produceren, dat wil zeggen: het zo maken waarvoor het bedoeld is. Check dit artikel voor meer info hierover.

Handige apps voor je smartphone voor video opnamen en/of videobewerking:

  • Vivavideo: mobiele opname- en videobewerkingsapp.
  • Wevideo: mobiele opname- en videobewerkingsapp, vergelijkbaar met Vivavideo maar andere interface.
  • Filmic Pro. Groot voordeel: je kan je scherpte vastzetten waardoor je geen last hebt van zogenaamd “hunting” (beeld waarin scherpte verspringt/terugkomt/verspringt) . Check ook deze video voor uitleg van het gebruik (en: let wel op als je de iPhone 11 hebt en je wilt deze app gebruilken.
  • Vizmato. Werkt vanuit thema’s en effecten die je kan toevoegen aan je video’s of slide video’s.
  • Magisto. Handig omdat ze hier vanuit een bepaald doel starten (welk type video wil je?) en je vandaaruit verder helpen.

Werk je samen bij je opnamen en wil je daarbij telkens zo'n "clapperboard" in beeld zodat je makkelijker kan terughalen welke je beste takes waren, kijk dan eens binnen de app-store of playstore eens op "clapperboard" of "digislate". Met één van bovenstaande apps knip je dat begin er zo af als je je definitieve video monteert.


Teruggaan naar een vorig of doorgaan naar een volgend onderdeel? klik op het onderwerp van jouw keuze onder de afbeelding:




5. Verschil tussen smartphones voor video en andere video camera’s.

Waarom zou je nog een aparte videocamera willen hebben als smartphones zo goed zijn in filmen? Een hele terechte vraag. Zeker gezien het gemak van die mobiele apparaten zoals meteen online kunnen gaan. Ik heb wel eens collega-filmers gesproken die zich hardop afvroegen waarom ze nog zouden investeren in professionele video apparatuur. Omdat die smartphone verdorie hetzelfde kunnen. Overigens kost een beetje smartphone tegenwoordig ook al 1000 euro. Maar goed, da’s nog altijd minder dan een profi camera met lens van duizenden euro bijvoorbeeld.

Het zou raar zijn als de grote merken miljoenen in ontwikkeling steken er geen of nauwelijks verschil is. Er zit zeker verschil, al was het maar de grootte van het apparaat zelf. En daaraan gerelateerd ook de sensorgrootte. Hoe goed smartphones ook zijn, hoe veel beter ze telkens ook worden bij elke nieuwe uitgave: ze hebben een erg kleine sensor. Andere type camera’s die specifiek gebouwd zijn voor video (of fotografie) hebben vaak al gauw grotere sensoren. Dat kan dus ook omdat ze qua bouw niet zo plat hoeven te zijn als een smartphone.

Is dat beter, een grotere sensor?

Meestal wel, hoewel je momenteel een ontwikkeling in videoland ziet als zou "full frame" (dat is een grote sensor voor filmen) de heilige graal zijn. In lichtomstandigheden die minder goed zijn, presteren de grotere sensoren beter dan kleinere ieniemieni sensoren. Zeker nu de tendens in filmland naar die grotere sensoren gaat, kunnen smartphones dat niet bolwerken vanwege hun platte toestelformaat. Zeker, er zijn digitale trucjes om die lichtgevoeligheid wat omhoog te krikken, maar hoe meer je van nature een betere sensor hebt, hoe beter de beeldkwaliteit. Dat uit zich bijvoorbeeld in donkere partijen in het beeld. Die zijn dan minder zuiver. Lees: "ruis",  het hele plaatje is gewoon minder fraai omdat het wat “modderiger” eruitziet. Maar het hangt samen met je toepassingen en wensen. Als je een mooi weer filmer bent, heb je daar minder last van. Maar dan moet het natuurlijk wel mooi weer zijn telkens.

Nu hoef jij geen duizenden euro of meer uit te geven om de volgende videostap te zetten. Want de professionele features van supergoede camera’s komen ook steeds meer in budgettair aantrekkelijke geprijsde professionele camera’s terecht.  En daar profiteert het semi-professionele segment en lower-end segment ook van.



Maar er is meer verschil dan alleen de sensorgrootte.

Wat dacht je van de lens? Hoewel je steeds meer camera-eilandjes op smartphones ziet met allerlei lenzen, is dit niet te vergelijken met de mogelijkheden in semi/professioneel videoland. Natuurlijk, zo’n lensjes zijn supercompact in een smartphone. Alles weer passend in je broekzak of handtas.

Maar leg daar een cinema-lens naast van een kilo, dan voel je ‘m al aankomen. Er moet kwaliteitsverschil in beeld zitten. Dat zit er dan ook. Het zit ‘m in kleur, in contrast, in weergave van witte en donkere delen, in aan/afwezigheid van zogenaamde “chromatische abberatie” bijvoorbeeld. 

Je hebt inmiddels enorm veel keuze in losse lenzen: qua grootte, qua lichtsterkte, de mate van in uit- en inzoom bereik etc..  Je kan nauwkeurig scherptes leggen waar je ze wilt en waar je ze niet wilt (iets waarmee je dus aandacht kan sturen). Smartphones gebruiken daar apps voor en wederom: het is meestal digitale manipulatie en het ziet er vaak heel aardig uit, maar je kan het niet vergelijken met echte videolenzen. Je zult begrijpen dat Hollywood speelfilms over het algemeen niet met smartphones gedraaid worden. Hoever je wilt gaan in jouw uitrusting, bepaal je zelf uiteraard. 

Daarnaast wordt informatie uit de werkelijkheid opgeslagen via een sensor. Maar…welke informatie en hoeveel? Hoeveel is werkelijkheid? Als je in hoge resolutie opneemt (bijvoorbeeld in zgn. 4K) en heel veel beeldjes per seconde (bijvoorbeeld 100 ipv de redelijke gebruikelijke 25) en met veel data per seconden (bijv 100 Mb/sec) dan heb je nogal wat informatie op je geheugenkaartje staan van die werkelijkheid. Ervanuitgaande dat je een computer hebt die dat kan verwerken, krijg je mooie beelden in je eindproduct. Maar bij de opname moet de camera dat wel allemaal kunnen processen, nog voordat je naar je computer gaat om te monteren. Er komt bijvoorbeeld hitte bij vrij. Zo’n camera moet die hitte kwijt kunnen anders slaat ie op tilt. Daar is fysieke body voor nodig (met al dan niet een stille ventilator ingebouwd). Bij een reguliere smartphone kun je dat vergeten. Maar ook hier: er zijn smartphones die in 4K met 60 beeldjes per seconde opnemen, dus da's heel wat. Maar vaak wel met een beperkte opnametijd vanwege het hitte-issue of met een beperkte opnametijd vanwege de aanslag die het doet op opslagcapaciteit.  

Al die data wordt overigens gecomprimeerd en daar bestaan veel methoden (codecs) voor. De beste vind je in dedicated video apparatuur. En zo zijn er nog meer zaken (aansluitingen geluid bijvoorbeeld) die net beter of prettiger werken bij echte videocamera’s of video lenzen.  DE ideaalcamera bestaat echter niet. Nogmaals: het hangt maar net van je wensen, eisen en budget af.


Wil je het COMPLETE gratis eBook over VIDEO APPARATUUR?

Boordevol relevante informatie over camera's, maar ook over geluid en licht? Je video's op een hoger nivo tillen als ondernemer, is meer dan enkel een nieuwe camera. Met extra waardevolle tips en... je krijgt meteen een leuke verrassing.



6. Filmen met een andere camera's: typen camera’s en modellen

Tot zover over de smartphone als videocamera voor je marketingvideo’s. Maar nu de andere opties. Dat wil zeggen: een aparte videocamera voor je video opnamen.

Wat ga je kiezen en waarom? Een tijd geleden had de Mediamarkt een slogan: “Maak me niet GEK”. Nou…als je als leek in cameraland gaat snuffelen wat er nu allemaal te koop is, wordt je nog steeds vanzelf wel gek. Compactcamera’s, systeemcamera’s, actioncams, DLSR’s, camcorders, 360-graden camera’s, drones enzovoorts.

NU vind ik zelf dat snuffelen tussen videostuff wel leuk maar ik kan me goed voorstellen dat jij dat minder hebt. Daarom wil ik je helpen zodat je hooguit met een shortlist naar de (off- of online) winkel hoeft of www.easyvideomarketing.nl/webshop.

​De meest voorkomende vraag die ik krijg is: wat is een goede videocamera?

Tja…dat is net zoiets als vragen: wat is een goede auto? Die heb je ook in alle soorten en maten en toepassingen. Ben je een klusser, dan kies je een andere auto dan als het een boodschappenkarretje moet zijn. Toen ik naar een andere auto op zoek ging was mijn criterium was vooral: er moeten makkelijk videokoffers en statieven in kunnen. Zonder al teveel te moeten passen en meten voordat het spul erin ligt. Bagageruimte dus. O ja, en ik wil geen bestelbusje. Dat zoekt dan al wat makkelijker tussen het oerwoud aan keuzes.

Hetzelfde geldt voor camera’s. De “ideaal-alles-kunner” camera bestaat niet. Al was het maar omdat de ene persoon een grote camera prettig in de hand vindt en een andere liever een kleinere camera heeft.

Dus: wat wil je ermee doen?  Wil je bijvoorbeeld vooral vloggen? Dan is de vraag dus eerder: wat is een goede vlogcamera? Dat is al concreter. Want bij vloggen is het bijvoorbeeld handig dat je meteen kan zien of je in beeld bent (althans veel vloggers willen dat).

Of wil je veel interviews doen? Dan is het handig dat er makkelijk externe microfoons aan gekoppeld kunnen worden wellicht. Wil je veel “run & gun” werk doen: is een goede autofocus (automatische scherpstelling) dan belangrijk voor je? Met of zonder eye-tracking?

Sony introduceerde in 2019 een nieuwe vlogcamera. Terwijl half de videowereld (uh…ik) wachtte op twee nieuwe semi- tot profi videocamera’s, kwam Sony totaal onverwacht eerst met een nieuwe vlogcamera. De “A6400”. Het ding heeft toffe features, zoals behoorlijk goede eye-tracking autofocus, maar als er één ding handig is bij vloggen is het een uitklapbaar scherm.

En dat heeft ie.

Dus?

Nou…dat schermpje klapt niet opzij maar omhoog. Zodra je dan een microfoon of lampje bovenop schuift, blokkeert je het zicht op je scherm dat je als vlogger hebt….nou ja…had. Dat hebben trouwens wel meer camera’s. Maar wel raar voor een nieuwe vlogcamera anno 2019. Overigens is dit issue wel oplosbaar met een camerabeugel, zodat je microfoon opzij zit, maar een vlogcamera is voor mij is dat je oppakt en gaat schieten. Niet een ding waar je nog eerst teveel aan moet freubelen voordat je begint.                                                                                      

   De Sony  A6400. Prima camera maar schuif er een microfoon en je ziet jezelf als vlogger niet meer in het display

Zo meteen meer over de typen camera's en hun voor- en nadelen. Want eerst nog even dit: wil je met een nieuwe camera ook fotograferen? Of is ie sec bedoeld voor je video's?


7. Fotograferen en video’s maken?

Tegenwoordig worden er veel camera’s gemaakt die zowel goed kunnen fotograferen als video opnamen kunnen maken. Dat was vroeger duidelijk gescheiden: je had een fotocamera of een videocamera.

Toch is het nog zo zo dat een camera vaak primair voor het één of primair voor het ander gebouwd is. Wil je dus beide met één apparaat kunnen, dan kan het zijn dat je hier of daar concessies moet doen. Zo zullen primair voor fotografie gebouwde toestellen niet altijd een mogelijkheid hebben om een externe microfoon voor video aan te sluiten. Zeker de goedkopere modellen niet.

Maar het kan ook zijn dat een camera primair gebouw voor video gebouwd is en vooral als "unique selling point" heeft dattie het ook bijzonder goed doet in beduidend mindere lichtomstandigheden. Zo'n camera heeft dan een sensor met grotere maar ook minder pixels. Prima voor video maar die mindere aantal pixels gebruikt schieten misschien te kort voor hoogwaardige fotografie. Heb je net de foto van je leven geschoten tijdens je vakantie en wil je die op groot posterformaat laten printen, dan kan het zijn dat het niet die beeldkwaliteit heeft waar je op gehoopt had. Nu is dit misschien een extreem voorbeeld en speelt dit voor jou niet, het is toch goed vooraf even te checken waar het accent ligt voor je toekomstige camera. 

Een semi-profi camera als de Panasonic Lumix GH5 bestaat er in twee uitvoeringen: de GH5 en de GH5S. En hoewel je met beide goed kan filmen, is de S versie meer gericht op het in minder goede lichtomstandigheden toch uit de voeten te kunnen met video. Alleen heeft de "standaard GH5" twee keer het pixel aantal van de GH5S, hetgeen mij  voorkeur zou hebben als fotografie ook belangrijk is. Om maar een concreet voorbeeld te noemen.


8. Camera Categorieën: voor- en nadelen

Hieronder enkele voor- en (mogelijke) nadelen van gangbare cameratypen op een rij:

Type camera

Voordelen

Mogelijke nadelen

Digital Single Lens Camera

van oudsher gefocust op fotografie

Enorm aanbod in  lenzen/objectieven. Bij fullframe sensor: snel mooie achtergrond-onscherpte mogelijk (bokeh).

Zwaar/groot. Vaal opnamegrens van max. 30 min video per clip (opnieuw op record duwen daarna).

Systeemcamera’s

focus (fotografie/video?) wisselt per model

Compacte bouw en lichter van gewicht. Hoge kwaliteit bij video-systeemcamera’s.

Menu kan ingewikkeld zijn. Vaak grens van max. 30 min video per clip (opnieuw op record duwen daarna).

MFT camera’s (Micro Four Third)

focus (fotografie/video?) wisselt per model

Veel kwaliteit voor relatief laag budget.

Over algemeen minder mooi beeld in “low-light situaties dan systeemcamera’s of DSLR’s. Automatisch scherpstellen vaak niet zo bijster goed.

Camcorders

focus op video

Geen record limiet, makkelijk te bedienen, groot optisch zoombereik.

Lenzen meestal niet verwisselbaar. Niet geschikt voor fotografie.

Supercompactcamera’s

van oudsher gefocust op fotografie (uitstervend ras vanwege kwaliteit smartphones)

Licht en makkelijk mee te nemen (vloggen)

Beperkte video opties (bijv. aansluiten externe mic?)

Action cam’s

focus op video om veel vanuit 'point of view" (degene die in actie is) te kunnen meekijken

Vanuit de mafste posities filmen, past overal.

Gefocust op “wijd” beeld, inzoomen kan niet.

360˚ camera’s

focus (fotografie/video?) wisselt per model

Interactie voor kijker om te bepalen waar hij/zij kijkt

Beperkt qua business video toepassingen.

Drones

focus op beide

Bijzondere shots van bovenaf die anders nauwelijks mogelijk zijn

Erg beperkt qua business video toepassingen.

Webcams

focus op video

Makkelijk in gebruik, vooral bij livestreams

Weinig mobiliteit.


9. Waar op letten als je een nieuwe camera aanschaft?  


Tijd voor een nieuwe videocamera? Dan zijn dit wat mij betreft de eerste drie vragen die je dan jezelf mag stellen:

1.wat wil je met die camera doen?  

2. Wat  mag een camera kosten?

3. Hoe groot of klein mag of moet een camera voor je zijn?

Wil je een alleskunner in top 4K kwaliteit, 5-assig gestabiliseerd met verwisselbare lenzen, dual iso, 4K/60p intern zonder crop, 422-10 bit, 100 Mbs, Pro Res, H265 of RAW? Ik vermoed dat deze termen je niet veel zeggen en dat hoeft gelukkig ook niet.

Essentie is dat je jezelf kan verliezen in technische kenmerken en het dan helemaal niet meer weet. Je kan zo duur gaan als je wilt. Beantwoord daarom bovenstaande drie basisvragen voor jezelf als je op zoek bent. Scheelt heel veel gepuzzel.

Wat budget betreft: een beetje leuke kwaliteit camcorder of cameraset begint gemiddeld vanaf zo’n €450 (een beetje smartphone los kost tegenwoordig al gauw zonder abonnement €1000.  Natuurlijk vind je ook goedkopere modellen van €150-€200. Maar investeer liever iets meer als het kan. Voor een duppie op de eerste camerarang bestaat niet. Ook al worden de toestellen steeds voordeliger met steeds betere kwaliteit, fabrikanten geven niet alles weg in hun voordeligste toestel. Dan beconcurreren ze hun eigen modellenlijn.

Behalve de drie basisvragen helpt onderstaande checklist/vragenlijst je hopelijk ook om snel tot je wensenlijstje te komen. Handig voor de “satisfiers” onder ons: niet te lang rondkijken en snel beslissen. Bijvoorbeeld de CanonM50 (check het gratis eBook voor meer andere concrete camera's). Ben je meer een “maximizer” (de diepte-onderzoeker-vergelijker) download van het ebook over video-apparatuur. Ik laat het aan jezelf over tot welke type je behoort ;-). 


Checkpunten aanschaf nieuwe camera:

kantelen display mogelijk (naar welke zijde)? Blokkeert deze het zicht bij vloggen bij het opschuiven van een lampje of microfoon?

bereik van de lens: moet je heel ver kunnen inzoomen? Of ie een beetje ook al genoeg?

hoe is de kwaliteit van de lens: hoe beter de lichtsterkte hoe beter (en duurder) vaak de lens.

hoe groter de sensor in de camera qua afmeting: hoe beter (in het algemeen) de beeldprestaties bij minder lichtomstandigheden

is er mogelijkheid tot inpluggen van een externe microfoon?

fotografie en filmen: moet hij beide even goed kunnen? Of specifiek voor film bedoeld?

hoe lang gaat de accu van de camera mee? Een tweede meteen bijkopen? En kan een accu dan in een aparte oplader opgeladen worden of enkel “accu-in-camera-opladen”?

hoe zwaar mag camera zijn, ook in verband met een “gimball”: waarop je camera balanceert waardoor je tijdens lopen vloeiendere beelden krijgt. Een zware camera vergt ook een zware gimball.

twee (dual card) slots nodig? Zodat je op 2 geheugencards tegelijk kan opnemen?  Duurdere camera’s hebben soms 2 slots, zodat je meteen een backup hebt. Handig bij belangrijke opnamen.

stabilisatie, dwz: moet de camera intern al een 3- of 5- assige stabilisatie hebben zodat lopende of bewegende beelden rustiger ogen (en je geen aparte gimball hoeft)?

ingebouwde wifi belangrijk voor je?

vertikaal filmen nodig voor je? (momenteel alleen GoPro Hero 7 en uiteraard je Smartphone)

10. Welke camera wordt het?

Hopelijk heeft dit artikel je wat meer inzicht gegeven in de wondere wereld van video apparatuur, en dan met name camera's. Zoals gezegd heb ik het dan nog niet gehad over geluid. Ook niet over licht. En juist ook die ingrediënten bepalen de uiteindelijk kwaliteit van je businessvideo's.

Als het om apparatuur gaat, want nogmaals: content is king. Een fantastische geschoten video met een slechte inhoud is zonde van je investering in tijd, geld en moeite.

Laat me weten als je specifieke vragen hebt die je in dit artikel beantwoord had willen zien maar waar je nog geen antwoord op hebt. Mits het antwoord niet al staat in het uitgebreidere gratis eBook waar je nog meer informatie vindt.

Veel succes!

Ted Daamen
Easyvideomarketing