sneller groeien met video's

Video: 5 tips waarmee je sneller groeit met je video naar meer leads en klanten

Wat is er leuker als ondernemer dan je bedrijf telkens op een volgende nivo krijgen?

Dat wil zeggen: meer klanten kunnen helpen, een grotere impact creëren. Voor veel ondernemers een wens, maar de werkelijkheid kan soms weerbarstig zijn. 

Waarom gaat het soms niet zoals je wilt? Dat kunnen pinpointen is soms best lastig. 

Bottum line is dat “toegevoegde waarde” en “zichtbaarheid” twee key factoren zijn voor bestaansrecht van je business.

En…dat video’s je daarbij enorm kunnen helpen. Vooral met zichtbaarheid. Want als dat stuk ontbreekt, kun je nog zo goed zijn, nog zoveel waarde bieden…er is niemand die het weet of ziet.

Dat betekent dat je ook echt met video aan de slag gaat, dus: regelmatig contentvideo’s maken. Aan een enkele video heb je nog niet zoveel. Dat kan dus tijd kosten. Om daarop flink te besparen heb ik 9 aparte tips voor je op een rij gezet in een apart document. Zodat video’s maken ook snel kan. En je snel kan groeien. Klik op onderstaande afbeeldingen en je ontvangt ze direct. 

Hoe heb jij de twee keyfactoren (toegevoegde waarde en zichtbaarheid) ingericht voor je business?

Als kenniswerker zijn je producten vaak abstractere diensten. Vaak “1-op-1” aangeboden in maatwerkvorm. De coach die een gesprek heeft met zijn of haar coachee. De adviseur die in gesprek is bij een bedrijf. Je bent zelf de expert en besteed vaak veel aandacht aan de inhoudelijke kant van je werk.

Als ik vervolgens aan de slag ga om met video hun zichtbaarheid te vergroten, komt er meer “marketing” bij kijken. Videomarketing ontbloot die struggle soms. Jezelf tonen is kennelijk soms lastig of moeilijk. Terwijl video een middel is dat je zichtbaarheid (en sales) enorm kan vergroten. Als je tenminste weet wat je exacte dienst is of diensten in termen van resultaat voor je klanten.

Kijkers hebben maar een korte aandachtsspanne. Die swipen of wipen of klikken zo weg als het niet voldoende hun aandacht trekt of vasthoudt. Hieronder 5 tips hoe je video gerichter kan inzetten voor je business om die zichtbaarheid te doen groeien en aan te haken op kijkers. En daarmee je bedrijf te laten groeien. Sneller dan met louter teksten.

Tips die je meteen kan toepassen.

Tip 1. Video’s: check je low-hanging-fruit!

Jij bent de expert bent op jouw vakgebied.  Maar je bent ook ondernemer. En manager. Je hebt dus drie petten op als bedrijfseigenaar. Eenvoudig gezegd: de ondernemer in je bepaalt de visie en richting, de manager regelt en de expert is de vakman of vakvrouw.

De ondernemer in je wil meer zichtbaarheid met video, de manager wil het efficiënt regelen (daarover later meer)  en snel scoren en de expert? Wat doet die?

Laat de expert in je, voordat hij of zij tig nieuwe dingen bedenkt eerst kijken naar welke content er al is gemaakt. 

Wat heb je al? Blogs, posts, artikels, maakt niet uit. Dat wat er al ligt. En laat de manager in je kijken waar wel en géén reacties op komen. Waar wordt wel of niet op geklikt, wat wordt wel of niet gedeeld, waar komen vragen via mail of telefoon of social media.

Het kan niet anders of je komt in no time tot minstens een top 3 onderwerpen. Dat kun je nu al meteen checken en heb je in een half uur in de smiezen.

Soms betekent het dat je dan zomaar 3 blogs te pakken hebt die je in videovorm kan gieten. Vlogs. Je voorbereiding is dus minimaal want je de tekst heb je al in de basis.

Die video’s plaats je vanuit YouTube zowel bij je nu nog zuiver tekstuele blog, maar ook in je YouTube omschrijving van die video! Dat is ook de plek waar je je tekst van je blog in mini-variant plaatst en een link naar je blog op je site! Je wilt verkeer naar je website maar gebruikt ook YouTube daarvoor.

In dit voorbeeld van 3 onderwerpen heb je dan ook meteen 3 relevante links te pakken naar je website, links van buitenaf. Iets waar Google ook naar kijkt voor je ranking.

Tip 2. YouTube.

Met YouTube is iets geks aan de hand. Voor veel ondernemers is het niet het eerste waar ze aan denken als platform om zichtbaar te worden. De echte YouTubers daargelaten.

We posten als ondernemer makkelijker iets op Facebook of verliezen ons in Insta Stories en spenderen daar soms meer tijd dan je lief is.

Grote kans dat je vanuit je huidige social media spendeertijd zo en uur per week kan winnen als je daar selectiever mee omgaat. En die tijd in YouTube steekt. 

Ik zal je uitleggen waarom YouTube.

YouTube is een solide fundament vormt voor je video’s. Simpelweg omdat Google eigenaar is van YouTube en die twee samen DE grootste zoekmachines zijn.

Ik weet niet hoe het bij jou is maar ik heb liever mensen die op zoek zijn naar wat ik te bieden heb dan dat ik ze moet najagen of moet schieten met hagel. Grotere kans dat ze klant worden. De zoekopdrachten op YouTube stijgen jaarlijks tot nu toe met 70% dus de cijfers liegen er niet om. YouTube voelt voor sommige ondernemers alleen niet zo sexy als leuke dingetjes op Facebook of Insta. 

Daar kan je je aardig in vergissen als het om jouw publiek gaat. Daar doe je het voor. Er zijn drie redenen waarom mensen op YouTube komen. Ze krijgen een videolink doorgestuurd via via. Een grappige video of muziekclip of whatever. Of ze willen entertained worden. Of willen weten HOE ze iets moeten doen. Als je die twee laatste nu combineert: entertainment en informeren, krijg je info-tainment. 

Waarde geven op een leuke manier die niet zuiver informatief teachend is. Dat werkt. Nee, je hoeft geen Popie Jopie te gaan uithangen. Maar puur droge informerende teachende kost is wel erg saai. Tig bullits lijstjes opdreunen in een video? Saai. De ene overvolle Powerpoint slide na de andere…die tijd hebben we nu toch wel gehad zou je denken. Iedereen weet dat teveel info op een slide snel slaapverwekkend wordt.

Maar okee, da’s vorm. Eerst even terug naar waarom mensen je video zouden willen zien. Want daar begint ie.

Veel ondernemers werken namelijk vanuit het “dit lijkt me wel wat” principe. Een onderwerp waarover ze zelf dingen kwijt willen. Stel je weet veel over “leiderschap” in organisaties. Een breed begrip en als jij daarin expert ben kun je honderuit los gaan. Over allerlei modellen, allerlei grote namen in de wereld, voorbeelden, iets waar jij vol van bent. Geweldig op zich.

Maar draai het eens om. Echt waar, draai het om. Naar “dit lijkt hen kennelijk wat”. Hen is je kijker. En kennelijk wil zeggen: wat scoort qua onderwerpen? En: hoe ga ik dus gerichter en selectiever te werk. Liefst zo klein mogelijke deelonderwerpen.

Dat zoeken naar geschikte onderwerpen kun je bijvoorbeeld met Tubebuddy en de keyword explorer doen. Of je checkt tip 1 uit dit artikel en kijkt welke blogs bij jouw goed scoren qua reacties, qua clicks etc.

Dus voordat je ook maar iets gaat maken: bepaal je onderwerpen aan de hand van je publiek. Die zij op de eerste plaats leuk vinden. En dat past waar jij over gaat. Twee in één.

En gebruik YouTube als solide kanaal dat ongemerkt kan gaan groeien en waarmee je autoriteit kan opbouwen die verder gaat dan de zoveelste like op een post. Ja, dat is zaaien, dus de oogst duurt nog effe. Als je in overnight succes gelooft doet ‘t even beroep op je geduld.

Tip 3. Social media

Social media zijn bij uitstek geschikt om je zichtbaarheid te vergroten.

Tegelijkertijd kun je ook verdwalen in de mogelijkheden en kostbare tijd verliezen die niks oplevert door uren rond te scrollen en dagelijks doorlopend vluchtige Stories te plaatsen die ongemerkt tijd vreten en in verhouding niks opleveren.

Ik ben altijd voorstander van wat meer lijn en focus in je acties zodat het naar iets toewerkt. Ik ben zelf niet van de “sociale incontinentie” (slap gelul over niks) zeg maar. Maar da’s persoonlijk. Dat je ‘s nachts waker wordt en niet meer in slaap komt. En dat om 02.17 uur op Facebook vermeld. Hoeveel loodsen moeten gekoeld worden om die onzin op servers te backuppen?

Social media kun je ook gebruiken in het maak- en distributieproces van video’s die je nog wilt gaan maken. Dat wil zeggen: betrek je volgers. Vertel ze in het maakproces dat je volgende week video’s gaat maken of misschien , als je het aandurft, dan een livestream gaat doen over (een livestream geeft makkelijker een groter bereik an prerecorded video’s).

Vraag wat ze vooral willen weten, wat ze al gedaan hebben en waar ze tegenaan liepen, of je een rood of blauw truitje aan moet doen, of je in de woonkamer of op straat moet filmen (wel effe foto’s tonen!). Toch sociaal en van een leuker nivo “entertrainment”.

Als je ergens totaal géén reactie of input op krijgt, moet je misschien dingen veranderen. Soms is “the devil in the detail” en helpt een andere header of openingszin al. De essentie is dat views kijken niet een kwestie is van “ik maak een video, ik zet ‘m op mijn website”, en thats it. Maak ook rumoer eromheen. Dat rumoer mag natuurlijk ook in videovorm.

Behalve social media kun je ook je emailmarketing gebruiken als je dat gebruikt in je business. Alleen al gebruik van het woord “video” in het onderwerp van een email kan je openingsrate met 20% laten toenemen.

Tip 4.  De must have video op je homepage

Valt het je ook op dat veel websites op hun homepage nog nergens een video hebben? Van de mensen of ondernemer achter het bedrijf?

We kiezen soms fantastische WordPress thema’s om maar gelikte sites te hebben, maar vergeten waar het om gaat: opdrachten krijg je gegund en daar is een 1 op 1 lijntje te leggen naar of je letterlijk te zien bent of niet.

Op een website wil ik als bezoeker vooral weten of ik op de goeie plek ben, wat er te halen valt, wat deze plek onderscheid van anderen maar ook wie is die gast of zijn die gasten die mij iets kunnen bieden. Ik wil weten of dit the go to guy(s) of girl(s) is of zijn.

Mensen haken af op dissatisfiers: dat zijn dingen die je als vanzelfsprekend beschouwt en die je doen afhaken als ze er niet zijn. Als op mijn website videomarketing staat en uit niks blijft dat ik daar verstand van heb, haak je af.

Maar mensen kiezen op basis van satisfiers, de dingen die het net even anders, unieker, aantrekkelijker maken. Dat kunnen mijn blauwe ogen bijvoorbeeld al zijn…uh…bruin. Maar die zie je niet zonder video.

En een eerste kennismaking in de vorm van een introductie of kennismakingsvideo op je homepage is vandaag de dag haast een must. Het biedt je de gelegenheid contact te maken, entree te maken, voordat je meteen gaat verkopen. Sterker nog, de bezoekduur van je webstie neemt toe op het moment dat je daar een video plaatst. Vind Google belangrijk om te beslissen of ze je hoger of lager tonen in zoekresultaten.

Zo’n kennismakings video is een video die je maanden kan blijven gebruiken, zo niet langer. Het is geen vluchtige social video maar eentje die je leads kan opleveren. Zeker als je een interessant gratis aanbod hebt waar mensen zich voor kunnen inschrijven. Vertel het, maak je kijker blij, tover een glimlach op zijn of haar gezicht. Maak er een POWERVIDEO van.

Tip 5. Ondertitel je video’s

Heb je al video’s? En ondertitel je deze ook? Ik ben bezig met het ondertitelen van veel mijn video’s. Want dat deed ik vroeger niet en er staan nog een bups op de rol om ondertiteld te worden.

Voor die video’s waar ik dat voor gedaan heb, merk ik het verschil. Niet meteen een dag later, maar enkele weken. Verschil in dat de ranking bijvoorbeeld hoger wordt. Van pagina twee naar pagina één en daar soms weer een treetje hoger. Zonder dat ik daarvoor betaal.

Want veel video’s worden tegenwoordig zonder geluid bekeken. Facebook zegt dat gemiddeld 85% van hun video’s zonder geluid bekeken wordt. Dat kan op verschillende manieren en je kan het ook laten doen. Ik doe het soms dat er er echt uitspringt, zoals je hieronder ziet.

BONUS TIP:Facebook video advertentie: tweetrapsraket.

Een extra tip voor als je met Facebook advertentie campagnes aan de slag bent of gaat.

Gebruik een video in je eerste Facebook ad. Definieer een niet al te strakke doelgroep. Dat klinkt misschien raar omdat je mogelijk geleerd hebt juist heel scherp te targeten. Maar nu even niet.

Want die doelgroep die echt interessant voor jou is (en jij voor hen) moet zich vormen in de tweede fase van je campagne. Dat wil zeggen: je maakt een vervolg advertentie die alleen gericht is op diegene die van je allereerste video een bepaald percentage bekeken heeft. Bijvoorbeeld 25% of 50% of meer. Dat kun je in tijdens het inrichten van deze 2e advertrentie in Facebook aangeven bij “aangepaste doelgroep”.

Waarom je dat doet? 

Omdat die mensen die jouw video voor een groot deel bekeken hebben, mogelijk net even wat meer in jou geinteresseerd zijn. Dat is je “nieuwe” doelgroep. In je statistieken kun je zien of dat meer man of vrouw is, welke exacte leeftijdscategorieën e.d.. Maar de combinatie van zo’n advertentie opzet maakt je campagne niet alleen goedkoper, maar ook gerichter. 

De volgende stap die je kan zetten.

Okee….je hebt hopelijk wat inspiratie opgedaan met deze tips waar je concreet mee aan de slag kan. Maar je moet de video’s wel nog maken. En papier is heel geduldig dus ik kan je van alles aanreiken, zonder DOEN geen resultaat. 

Je kan dit artikel wegklikken en overgaan tot de orde van de dag. “Video komt wel een keer”. Ik kan je verklappen: kleine kans! Iets in je als ondernemer of manager haakt kennelijk af.

Te druk, je kwam toevallig effe op dit artikel, je moet zo nog wat belletje plegen. Noem het maar op. Of misschien heb je al eens een video gemaakt en vielen de views tegen of vond je het niet professioneel genoeg en denk je: waarom zou ik nog eens? 

Maar je bent inmiddels wel tot hier met lezen dus…the spirit is er nog. Belangrijk!

Misschien moet je eerste video nog geboren worden en zie je op tegen het maken.

Daarom wil ik je helpen. Want ik snap dat video’s maken als  tijdrovend of ingewikkeld kan overkomen. De realiteit is dat het helemaal niet zo hoeft te gaan. Dat hangt van jezelf af. Ik wil je helpen het makkelijk te maken. 

Met de Video Productie Versnellers. Negen tips waardoor je video’s zonder al te veel inspanningen kan maken. De juiste video’s dan he! 

Je krijgt deze tips als je je op hieronder (klik op de afbeelding) inschrijft voor meer videotips in de toekomst via je email. Die krijg je met enige regelmaat en als ze niet bevallen, met je je gewoon weer af. Simpel zat. Ik ga je niet spammen (hou ik ook niet van), ik wil enkel jouw videosucces vergroten. Zodat je meer of makkelijker leads en klanten krijgt. Dus wil je meer videosucces en uptodate blijven, vul je gegevens in en je ontvangt meteen de 9 tips.