Vierkante, verticale of horizontale video’s?

Video vierkant, verticaal of horizontaal

Vierkante, verticale of horizontale video’s?

De afmetingen van video’s variëren meer dan ooit tevoren. Ooit gedacht dat we verticale video’s normaal zouden vinden? De “portrait” video. Met name dankzij Periscope en Snapchat. En vierkante video’s?

Heel lang was de verhouding tussen de breedte en hoogte van een video 4:3. Soms zie je dat nog wel eens op TV bij oude series. Daarna kwam breder beeld, het breedbeeld. Deze is al een tijd de  video standaard. Met een verhouding breedte-hoogte van 16:9.

In de bioscoop is het weer anders. Nog langwerpiger zeg maar. Een groter contrast met de huidige online verticale video’s kan bijna niet. Tenzij jij wel eens een verticale film in de bioscoop gezien hebt natuurlijk…

Wennen?

Tijdens een “Videomarketing in 1 dag” training voor een volle zaal vroeg ik het publiek hun smartphone te pakken. Iedereen pakte zijn smartphone. Verticaal wel te verstaan. Toen ik vroeg de smartphone een kwartslag te kantelen (naar horizontaal) was dat voor niemand een probleem. Op een schaal van 1 tot 10, waarbij 10 “supergemakkelijk” is, scoorde iedereen een 10.

Hoe moeilijk kan een kwartslag draaien zijn? Nou…

Probeer datzelfde nu eens te doen als je je smartphone aanzet en een horizontale video bekijkt op je smartphone. Of zelf een video gaat maken. Dan word dat cijfer een 1 of 2, voor 94% van de kijkers (blijkt uit onderzoek). We vinden het heel moeilijk om de video dan beeldvullend horizontaal te kijken of maken. De smartphone een kwartslag kantelen zit niet in ons brein. We bellen en appen immers ook verticaal. Dat geconditioneerd gedrag geldt ook voor video’s bekijken of maken.

Marketingwise

Toch moesten veel mensen wennen aan verticale video’s. Nog steeds. Ikzelf bij de eerste verticale video’s ook. Vooral omdat die beelden al snel gesqueezed aanvoelen. Opgesloten close-ups. Het past er allemaal net of niet echt goed in. Ook al biedt horizontaal veel meer mogelijkheden en is het veel makkelijker filmen, het is al een tijd de nieuwe werkelijkheid. Net zoals vierkant video’s. Die vind ik qua kadering dan weer wel beter te verhapstukken. Geinig…

In marketingland gaat om views en vooral interactie en conversie.

En dat ligt hoger (volgens met name Amerikaanse onderzoeken) als je publiek gewend is verticaal – en dus beeldvullend – te kijken. Verticale- maar ook vierkante video’s (die passen altijd, hoe je je smartphone ook vasthoudt).

Vraag je wat mij betreft echter altijd eerst af als je een video maakt met je smartphone: waar kijkt het publiek dat je voor ogen heb?

Geef jij bijvoorbeeld een workshop voor een volle zaal en beamer je enkele video’s die je gemaakt hebt, dan zijn verticale video’s niet handig. Kijkt je publiek vooral op sociale media? Dan moet je soms zelfs wel verticaal gaan (check Instagram Stories bijvoorbeeld).

Een verticale video op YouTube of Vimeo plaatsen omdat je die wil “embedden” op je website ziet er echter weer niet uit: dan krijg je van die zwarte balken opzij.

De 16:9 als enige standaard is dus al een tijd niet meer. Niet alleen in online marketingland, ook in de online journalistiek zie je dat. Waarmee niet gezegd dat deze “klassieke” 16:9 verdwijnt. Integendeel. Voor veel video content blijft deze verhouding de standaard.

Native?

De formaten zijn dus diverser. Horizontaal, verticaal, vierkant. Hetgeen de vraag oproept of je dan “native” moet produceren? Native wil zeggen dat je niet een videolink gaat posten maar specifiek voor elk kanaal (FB, Insta, Linkedin etc) een aparte video maken. Bijvoorbeeld vanuit de betreffende app.

Je kan er natuurlijk bij je opnamen al op letten dat je meerdere formaten eruit wilt halen. En in je montage die formaten definitief bepalen. Persoonlijk ben ik meer van het maken van de opnamen direct in het benodigde formaat. Terugredeneren: waar wordt het getoond? Dan daarvoor maken*.

Maar mijn vraag zou eerst nog zijn of je één en dezelfde video wel altijd moet willen vertalen naar de diverse kanalen? Productiewise snap ik dat natuurlijk wel. Scheelt je tijd.

Maar Insta Stories is bijvoorbeeld een totaal ander medium met een ander doel dan je kennismakingsvideo op je homepage. Of salesvideo op je salespagina. Of een educatieve video: die binnen een eigen educatieve app weer eerder verticaal dan horizontaal zal zijn zoals op desktop.

Op Insta Stories kun je bijvoorbeeld prima laten zien hoe je een aantal dagen druk bent met je kennismakingsvideo voor te bereiden. Je hebt een supermooie locatie of meerdere locaties gespot waar straks je kennismakginsvideo opgenomen wordt en wil die tonen. Prima voor zo’n story. De daadwerkelijke eindvideo is op je website te zien, horizontaal op een pagina waar meestal ook tekst bij staat.  Ook het recent gelanceerde Insta TV is verticaal georiënteerd (bedoeld voor langere video’s tot een uur). Je kan dus niet eens altijd kiezen, het wordt voor je gedaan.

Linked is qua aard weer heel anders dan Insta of Facebook. Over het algemeen wat zakelijker. Daar pas je je content op aan.

Daarmee bestaan de formaten verticaal of horizontaal of vierkant  dus naast elkaar. Het is geen “altijd dit of altijd dat”.  Ze kunnen elkaar versterken.

  • Wil je toch een en dezelfde video “bijsnijden” zonder videobewerkingssoftware, check dan deze site eens: crop.video

Sociale media formaten

Hoe zit het dan met de diverse video formaten op sociale media?

Zoals gezegd: je kan niet eens altijd kiezen, de formaten worden je vaak voorgeschreven als je vanuit de betreffende app bijvoorbeeld opneemt. Zo is Insta Story smartphone gericht, dus géén horizontale 16:9.

Ga je een video uploaden naar je persoonlijke of bedrijfspagina van Facebook, dan kun je weer prima met het horizontale 16:9 uit de voeten. Let er overigens op dat je geen YouTube link hier deelt maar rechtstreeks upload in Facebook zelf. Da’s native en waardeert Facebook met een grotere afbeelding en meer bereik (YouTube is immers hun concurrent).

Wil je meer weten over de soorten verhoudingen die er inmiddels zijn, dan kun je het beste de info pagina van Facebook (en Insta) bezoeken waar je alle opties vindt (klik op de afbeelding hieronder).

 

Linkedin is later ingestapt met een eigen video-app in vergelijking met Facebook en Insta. Je kan zowel verticaal opnemen (portrait), maar die wordt pas verticaal getoond zodra een kijker op je video klikt (tot die tijd wordt de video vierkant getoond). Maar je kan ook horizontaal opnemen (16:9), dan wordt je video horizontaal weergegeven. Kies wel voor het een of ander, dat wil zeggen: zodra je gaat opnemen, niet je smartphone halverwege de opname kantelen van verticaal naar horizontaal of andersom. Het live uitzenden zoals bij Facebook en Insta ken bij Linkedin (nog?) niet.

meer technische info over Linkedin video’s

Hoe zit het met jouw video’s? Gebruik je vaak een en hetzelfde kanaal en formaat?

Ted