Van aardappelkistje tot online kennis verkopen…

online kennis

verkoop je kennis online met video

Eind vorige week ging ik weer een paar dagen met mijn  aardappelenkistje op pad. In die kist zitten allemaal stekkerdozen en videokabels. Ooit hebben daar aardappelen van een boerenbedrijf ingezeten en heb ik 40 (!) van die kistjes gekocht. Deze kist die op pad gaat staat inmiddels synoniem voor een “video-event” registratie. Dan worden ter plekke die kabeltjes aangesloten en hupsakee, kistje op zijn kop, doekje erover, camera erop en Ted erbij.  Omdat ik vanaf dat hogere punt beter de trainer van het event  en zijn of haar wijze lessen kan filmen-;). Die als informatieproducten verkocht worden. Het voordeel van zo’n informatieproduct als aanbieder is duidelijk. Je kan laagdrempelig toegang bieden tot jouw expertise zodat je klanten met je kennismaken. Je kan je experststatus vergroten. Je kan er online extra inkomsten mee genereren op grotere schaal dan enkel op “uurtje-factuurtje” basis. Vooral dit laatste blijkt een grote drijfveer voor velen: kennis online verkopen.

Maar waar moet je op letten wanneer je voor online je kennis verkoopt en voor video kiest? 

Ted Daamen in actie achter de camera

Los van de vorm die je kiest, zal niet al je expertise voor online vorm geschikt zijn.

Een cursus “bouw je eigen site met WordPress” of “doe de Maxi-tango” leent zich er makkelijker voor dan een interactief rollenspel. Maar als je je diensten uit elkaar “rafelt” is er vaak wel een onderdeel dat zich er goed voor leent en aansluit bij je publiek.

Wees voorzichtig met direkt een volledig video-lespakket te ontwikkelen.

Je zal niet de eerste zijn die een fantastische video-produkt  ontwikkeld heeft dat misschien net even anders had gemoeten. De produktie is slechts een deel van het verhaal. Video vraagt vaak meer produktietijd dus die tijd wil je niet verkwanselen. Start klein. Misschien eerst 3 gratis learning-video’s, een mini-masterclass? Groei komt later.

Wat zijn de voordelen om online learning in video-vorm te doen? 

De video voordelen zijn talrijk: je kunt iets laten zien, denk bijvoorbeeld aan een demonstratie. Dat spreekt direkt tot de verbeelding. Goede beelden worden ook beter onthouden dan enkel en alleen tekst. Sterker nog, mensen vertalen tekst ongemerkt in hun hoofd met eigen beelden en onthouden die associatie. Waarom dan niet gelijk de juiste beelden aanreiken? Het wordt levendiger en complexe zaken zijn ook eenvoudiger met beeld weer te geven dan alleen lappen tekst.

Een aantal tips waar je rekening mee moet houden bij video-learning:

1) Hosting. Als je een event laat opnemen met video zul je veelal aardig wat afleveringen krijgen. Het produceren kost  je dan geen extra tijd en moeite: jij bent immers bezig met het geven van je event, de rest gebeurt voor je. Maar die afleveringen wil je niet openbaar op YouTube plaatsen en voor iedereen toegankelijk. Je kunt op YouTube wel video’s vertrouwelijk maken maar dat biedt niet echt soulaas. Kijk bijvoorbeeld eens naar hostingsites als bitsontherun.com of aws.amazon.com/s3. Daarmee heb je nog geen “membership-site” want deze sites zijn vooral om al die gigabytes te hosten en soepel te laten afspelen. Een membership-site is meer ingericht als leeromgeving voor je leden, soms bieden ze ook video-opslag. Check jigsawbox.com bijvoorbeeld.

2) Gaat het niet om een event-registratie maar van scratch af aan learningvideo’s maken, maak het jezelf dan gemakkelijk. Als je voor jouw expertise bijvoorbeeld veel moet laten zien vanaf een computerscherm, kun je zogenaamde “screencapturing” software gebruiken om dit scherm te filmen. Je hebt dan helemaal geen camera nodig maar een software programma als bijvoorbeeld Camtasia of Screenflow. Die nemen je beeldscherm en geluid op zodra je op record klikt. En daarna kun je de opnamen eenvoudige bewerken in datzelfde programma.

3) Educatieve opbouw. Een educatieve video is anders dan een introductievideo op je homepage of salesvideo. Vandaag de dag zijn we een beetje verwend en is een kan een monoloog snel saai worden, zeker bij langere videolessen. Bedenk goed hoe je je lesmateriaal opbouwt en welke vorm je kiest. De vorm volgt weliswaar de inhoud maar kan ’t wel een stuk smeuïger en dynamischer maken waardoor de aandacht bij de les blijft. Je hoeft niet te gaan springen of dansen (tenzij je dat wil en iets toevoegt) maar voldoende afwisseling in beeldmateriaal helpt ook al.

Nogmaals, als je hiermee start en nog geen ervaring hebt, begin dan klein. Vraag feedback voordat je je verliest in de gedachte dat je met een volledig lespakket in no time even gaat scoren. Want de verkoop vergt ook aandacht, je bent er niet met enkel de productie.

Veel succes, ik vind het leuk als je hier je reactie hier geeft of als je deze informatie deelt als je het waardevol vindt. Dank je wel!

handtel Ted

 

www.easyvideomarketing.nl