Ted Daamen in gesprek met Jan de Hoop en Coen Lievaart

 

 

In Gesprek Met…

Voor deze aflevering van In Gesprek Met reis ik naar Radio Kootwijk. De plek met het monumentale radio zendgebouw dat in 1923 officiëel in bedrijf werd gesteld. Inmiddels in gebruik als locatie voor events. Iets verderop ga ik op bezoek bij RTL4 nieuwslezer Jan de Hoop en zijn levenspartner Coen Lievaart. De link met video is snel gelegd. Jan staat immers vrijwel elke dag voor de camera en samen met Coen gebruiken ze video ook als hulpmiddel bij succesvol leren presenteren.

Al 26 jaar televisiewerk

Jan komt s’ochtends je huiskamer binnen tijdens het RTL nieuws. Bij mij in ieder geval met enige regelmaat bij het eerst kopje koffie van de dag. Jan werkt al 26 jaar voor de televisie en won vorig jaar nog de prijs voor populairste nieuwslezer. In RTL Late Night werd hier aandacht aan geschonken, de beelden daarvan vind je onder dit artikel. Zijn carriere startte op een zendschip, als disjockey voor de radio. Via Veronica Nieuwsradio komt Jan bij de televisie terecht. Maar hoe was die eerste keer voor televisie, vraag ik Jan.

De eerste keer

De eerste keer voor de televisie was verschrikkelijk zegt Jan. Tot aan gezichtsverlamming aan toe, puur door de zenuwen. Een slapeloze nacht en buikpijn. Wat me redde, zegt Jan, is iets dat ik heel goed kan. Inspelen op dingen die op enig moment mis gaan. En in die tijd viel de verbinding met Luxemburg met enige regelmaat weg, waardoor een beroep op je improvisatietalent gedaan werd. Dat bleek de manier om de vuurdoop goed te doorstaan. Daarna was het afgelopen met de zenuwen. En na 26 jaar wil Jan nog steeds door met dit werk.

Samen met Coen ook nog een eigen bedrijf

Samen met levenspartner Coen Lievaart heeft Jan een eigen bedrijf: deHoopLievaartCommunicatie. Daarbij leren ze mensen succesvol presenteren. Van mediatrainingen voor politici tot presenteren voor ondernemers. Klanten komen hier soms bloednerveus of bibberend binnen vertelt Jan, maar zodra we ze een dag getraind hebben gaan ze vol zelfvertrouwen naar huis. We krijgen iederen rustig en in staat een goede presentatie te geven. Iedereen kan presenteren. De belangrijkste barriere, geeft Coen aan, is dat mensen hulp buiten zichzelf zoeken. Dat uit zich soms in de meest kleine dingetje: het pennetje waar je tijdens je presentatie mee friemelt, de goedkeuring van anderen, de tientallen powerpointsheets etc. Waardoor het lijkt alsof je het niet alleen afkan.

Vroeg op?

Om 04.00 uur gaat de wekker als Jan eruit moet. Coen draait zich nog een keer om. Achterin de slaapkamer zoekt Jan de trui van de dag uit, in de keuken een bijpassende mok. Want de kleur moet matchen tijdens de nieuwsuitzending. Anders klopt het plaatje niet.

Bekijk de hele video en maak ook even kennis met Bob, de knuffelhond van Jan en Coen.

En jij?

Wat zijn jouw ervaringen als het gaat om presenteren? Wat vind jij het lastigst? Of dit nu live voor een groep is, solo voor de camera of misschien wel op TV?

Hartelijke groet,

Ted

PS: …delen van deze video mag -;)

Jan de Hoop. Nieuwslezer van het jaar 2014:
http://bit.ly/1JOpa7Y

Check ook Jan’s 1e vlog: https://www.youtube.com/watch?v=mOWZV3G-SZQ

3 antwoorden
 1. Irene van den Oever
  Irene van den Oever zegt:

  Heel leuke en leerzame video, niet alleen de koffiekoppen waren een goede match met de heren 😉
  Zelfs de kleding leek op elkaar afgestemd

  Wat ik erg leuk vond is de losse en ontspannen manier van filmen
  alhoewel het meer dan prachtige huis en de fantastische omgeving mijn aandacht soms wegtrokken van het gesprek.

  Mijn grootste uitdaging: mijn Limburgse accent, hoe kom ik over en hoe beheers ik mijn zenuwen zodat ik niet de tekst kwijtraak en in een eindeloos herhalend uhhhhhhhhhhh verval.

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   Dank voor je reactie Irene! Wat je uitdaging betreft: belangrijkste, en dat vertellen Coen & Jan & Ted telkens weer: wees jezelf. Tuurlijk, soms makkelijker gezegd dan gedaan, kwestie van oefenen. Met lol hebben, scheelt veel ;-). En afhankelijk van het type video hoeft niet alles altijd in 1 take erop! Scheelt weer een paar uuhtjes ;-). Een uuhtje mag trouwens best, doe ik in deze video toch ook. Morgen oefenen tijdens de MasterClass;-). Hartelijke groet, Ted.

  • Coen Lievaart
   Coen Lievaart zegt:

   Hi Irene,
   Leuk dat je over je Limburgse accent begint. Jan en ik laten onze deelnemers met accenten en dialecten (grootste deel van Nederland spreekt daarmee) inzien en ervaren dat afwijken van het abn bijdraagt aan een authentiek optreden. Dus een kwaliteit in plaats van een gebrek ;-). Nieuwsgierig? Je bent van harte welkom op een van onze VIP-dagen Succesvol Presenteren: https://www.dehooplievaart.nl/agenda/

Reacties zijn gesloten.