Ted Daamen in gesprek met Desiree te Nuijl, expert filmproducent

In gesprek met Désirée te Nuijl:  expert filmproducent

In deze “In Gesprek Met…” een gesprek met Désirée te Nuijl. Désirée heeft haar sporen ruimschoots verdiend in het maken van grote speelfilms. Al in de tijd van “Keetje Tippel”, toen alles nog echt op film gedraaid werd en digitaal nog niet eens bestond. Als assistent van de assistent van de assistent heeft ze destijds alle hoeken van de spreekwoordelijke filmkamer gezien. Ze kent het klappen van de zweep als het gaat om maken van grote en mindere grotere producties. Tot in de details. Of het nu speelfilms, TV programma’s of bedrijfvideo’s betreft. Wat kan jij van haar leren?

Wat kun jij van haar leren?

Hoewel het gesprek gaat over de productie van video’s en films, ging het gesprek verder. Over passie, over toewijding, over dromen, goudvissen, gekke regisseurs, teruggetrokken schrijvers, enz. Want stappenplannen voor filmproductie zijn leuk, er is meer nodig om tot een goed product te komen. Bekijk het hele gesprek in de video hierboven.

Auteur van de bijbel over filmproductie

Désirée is auteur van het “Handboek voor productieleiders en crew”. Iets wat ik de bijbel noem als je met film maken aan de slag wil. Zeker als dat grotere producties betreft waarbij je samenwerkt met een crew en cast. In het boek omschrijft ze vier fasen die de productie telkens doorloopt. De ene keer wat sneller dan de andere keer, maar je kan ze altijd als fundament zien onder elke productie. En geloof maar dat je ze hard nodig hebt naarmate je meer wil.

De algemene fase

Hierin staat het idee centraal. Waar hebben we het over? Een drama? Een event? Een bedrijfsvideo? Een thriller? Veel brainstormen en alvast de eerste haalbaarheidskaders verkennen. Is het budgettair te doen? Het verhaal wordt langzaam ontwikkeld tot een produceerbaar script. Bij het maken van marketingvideo’s is de schaalgrootte natuurlijk kleiner dan een bioscoop speelfilm. Maar ook dan moet je weten waarover het gaat. Dat betekent dus dat je op tijd bedenkt wat je wil en niet pas als de camera al draait. Zorg altijd dat je kader, je ruggegraat, helder is. Daarbinnen kun je best nog varieren op het patroon. Het moment mee laten spelen. Maar dan heb je je houvast. Anders komt er niet meer uit dan er op dat moment bedacht is. Daarmee doe je je boodschap tekort. En de impact van je verhaal.

De preproductie

Dit is de tweede fase in het productieproces. Hier komt de productieleider in beeld. Hoe gaan we dit allemaal regelen? Wat is er precies voor nodig? Aan crew, aan cast, locatie(s)? Taakverdelingen moeten helder zijn. De regisseur gaat verder met de inhoud. Planningen en organisatiesystemen komen op tafel. Soms wordt de praktische uitvoering daarvan door de producent overgedragen aan een “uitvoerend” producent. Kijk maar eens in de aftiteling bij films hoe vaak die term niet voorbij komt. Bij marketingvideo’s, hoe groot of klein ook, heb je ook te maken met uitvoering en planning. Denk maar eens aan je marketingcampagne: salespagina, facebookadvertenties etc.  Dan moet je video op tijd af zijn. Da’s niet anders dan in de speelfilmwereld. Ook daar heb je te maken met een doelgroep, met PR, met promotie, distributie en een strakke kalender.

De opnamen

De fase die in wezen het kortst qua duur kan zijn. Maar dat niet altijd is omdat vaak gedacht wordt dat dit de belangrijkste fase is. En daarmee te snel de camera aangezet wordt. Hoe meer in de pre-productie al goed geregeld is, hoe minder werk tijdens de opnamen. De opname fase is vaak ook de duurste fase. Dat kan bij speelfilms oplopen van 10.000 tot 50.000 euro. Per dag! Ga maar na wat je kan besparen als je goed voorbereid. Hoewel marketingvideo’s meestal dat budget niet halen, kun je veel in tijd en geld besparen als je weet wat je gaat doen zodra het rode cameralampje brandt.

De post-production

Als al het materiaal geschoten is, moet het gemonteerd worden. Hoewel de verhaalllijn vooraf bekend is, is er nog genoeg voor de editor om te “tweeken”. Soms komen films er ook heel anders uit dan in de verhaallijn bedacht. Als het slim geregeld is, is de editor vaak al in de eerste fase bij de productie betrokken. Er worden verschillende versie van de film gemaakt, de zogenaamde offline montages (bij speelfilms). Om te testen of ervaren hoe het verhaal het best tot uiting komt. Uiteindelijk komt er een definitieve versie uitrollen. Bij marketingvideo’s denken we hier vaak niet aan om verschillende versies te testen. We maken bijvoorbeeld een salesvideo en that’s it. Maar A/B testen (al verander je enkel het beginbeeld bijvoorbeeld) kan al een andere reactie oproepen. Met meer kijkers, meer klanten.

Dedicated aan film

Films maken slokt je op aldus Désirée: “je werkt en je crew is je familie. Thuis stuur je af en toe een kaartje: ik denk aan jullie behalve als ik aan iets anders moet denken. Je moet ze wel op de hoogte stellen natuurlijk dat je in die “bubble” zit. Dit is hetzelfde proces als een schrijver die zich terugtrekt. Alleen bij filmmaken ervaar je dat als team. Het is je daar je familie. Je komt pas thuis als het laatste shot gedraaid is.  Als je een berg omhoog fietst, kun je ook niet even stoppen als je in de flow zit als iemand dat vraagt. Aan de ene kant wil je wel bij je gezin zijn, maar aan de andere kant ook op de set. Dat kan een hele tijd, maar niet voor eeuwig. Daarom geef ik tegenwoordig enkel nog les over productie van films.”

Wat heb jij vooral van dit gesprek geleerd? Ik ben erg benieuwd naar je reactie, die je mag delen in het commentaarveld hier beneden. En natuurlijk mag je deze video delen als je ‘m waardevol vindt.

Enjoy!

HandTed

 

 

 

2 antwoorden
  1. Jeanette
    Jeanette zegt:

    Desiree, mag ik je assistente van assistente van assistente van assistente zijn? 🙂 Zo herkenbaar, I love it, en mijn familie redt zich al zonder mama! De boek staat ook op mijn verlanglijst. Ted, bedankt voor het mooie ‘gesprek met’.

    • Ted Daamen
      Ted Daamen zegt:

      Leuk Jeanette, graag gedaan!

Reacties zijn gesloten.