.
Stockbeelden:
wel of niet gebruiken?

.

stockfoto

.

Stockbeelden: in no time beeld op je site!

Ik kijk regelmatig naar willekeurige sites om te zien hoe video’s of foto’s toegepast worden. Ik kom dan vaker plaatjes tegen waarvan ik met grote kans inschat dat ze van een stockburo komen. Dit zijn sites waar een enorme voorraad aan foto- en/of videomateriaal te selecteren en downloaden is. Soms gratis, soms betaald. In ieder geval binnen enkele minuten op je site te plaatsen.

Superhandig toch!

De verleiding is groot om die beelden uit voorraad te gebruiken. Ideaal voor je videomarketing. Ze zien er vaak mooi uit. Strak, helder, fris. Zelden slechte kiekjes. Daar worden ze natuurlijk ook op geselecteerd. En daarin schuilt ook de kracht.  Maar ook de zwakte.

Kiezen wat past

Een te gepolijste foto of video uit stock komt snel onpersoonlijk over. Het kan je site-bezoekers zelfs op het verkeerde been zetten. Een eenmanszaak die in “wij-vorm” communiceert en de suggestie wekt dat de personen op de foto of video specialisten zijn die bij hem of haar werken matched niet met de werkelijkheid. Wat mij betreft not done. Toon de echte personen die bij je werken of met wie je werkt.

Maar ook qua uitstraling kunnen “te perfecte” foto’s of video’s de plank misslaan. Als jij mensen helpt afvallen, kun je “strakke modellen” tonen die je vanaf een stocksite geplukt hebt, maar veel geloofwaardiger zijn je echte klanten. Misschien niet dat maatje 38 maar moet dan dan? Is dat reëel?

Vraag je altijd af wat bij jou past. Je business. Jij als merk.