Stabielere video’s met een gimball, de Smooth Q

Onrustige video beelden?

Als vlogger of videomaker heb je het soms niet in de gaten. In al je enthousiasme maak je videobeelden uit de hand om er naderhand achter te komen dat ze wat onrustig ogen. Terwijl je dat misschien niet wilt.

Vooral als jij zelf beweegt: loopt, rent, holt. En dan intussen ook nog filmt, tja….dan beweegt je filmkader alle kanten op. Voor een kijker onrustiger dan je soms denkt. Bijvoorbeeld: je filmt iemand naast je terwijl je door het bos loopt en allerlei heuveltjes op en af gaat. Maar ook als je bijvoorbeeld door je deelnemersgroep van je workshop loopt terwijl ze oefeningen doen.

Gebruik video stabilisatie

Daarom is een vorm van stabilisatie voor die gevallen vaak superhandig.De meeste camera’s hebben nog geen interne stabilisatie. Dan zouden die “schokken” min of meer door de camera wat rustiger gemaakt worden.

In dat geval kun je een zogenaamde gimball overwegen. Een soort handvat met armpjes waarin jouw smartphone bijvoorbeeld balanceert. Zo’n gimball systeem zorgt ervoor dat als je dan hetzelfde filmt, je beelden prettiger ogen.

Meerdere soorten gimballs

Tegenwoordig zijn deze gimballs een stuk betaalbaarder dan een jaar geleden (plm €115).  Je kan er mee filmen als een echte pro. Je camera kan dan losjes in de X, Y en Z richting bewegen. Deze 3-assige stabilisatie hebben de meeste gimballs tegenwoordig allemaal wel.

Je kan ook altijd een beweging in 1 richting vastzetten, zodat je gimball bijvoorbeeld alleen in de horizontale richting beweegt tijdens het filmen en niet ineens de lucht per ongeluk te pakken heeft.

Gimballs zijn er in allerlei soorten en maten. Niet alleen omdat er allerei fabrikanten van zijn, maar ook omdat zwaardere camera’s ook zwaardere gimballs vergen. Voor een smartphone kun je bijvoorbeeld de in de video getoonde Smooth-Q van Zhiyun prima gebruiken. Of een DJI Osmo. Ook een GoPro past in de Smooth Q, weliswaar met een adapterplaatje.

De gimball worden vaak geleverd met een gimball-app waarmee je op afstand filmt. En de mogelijkheid om je smartphone vertikaal te plaatsen.

Toepassingen

Laatst vertelde een deelnemer in mijn vlogklas dat hij een fietstocht door Amerika ging maken. Hij nam twee kleine camera’s mee om vlogs te kunnen maken. Waaronder zo’n kleine GoPro. Na het zien van de gimball was hij ervan overtuigd dat het superhandig is zo’n ding op zijn fiets te bevestigen tijdens het fietsen en vloeiendere beelden te krijgen. Supercool!

Voor welke toepassingen is zo’n gimball voor jou handig? Laat het weten in het reactieveld onder deze video, ik ben erg benieuwd!

Enjoy!

Ted

Meer weten over gimballs: check ook onderstaande links:

https://www.dji.com/osmo

https://www.zhiyun-tech.com/smoothq

https://shop.gopro.com/stabilization

4 antwoorden
  1. John
    John zegt:

    Hallo Ted,

    Wat handig zo`n gimball wist niet eens dat zo iets op de markt is. Als hardlooptrainer handig hulpmiddel om bewegende opnames te maken. Bedankt voor het delen.

    • Ted Daamen
      Ted Daamen zegt:

      He John, dank voor je reactie. Inderdaad bij hardlopen superhandig! En inmiddels zijn ze veel makkelijker hanteerbaar/instelbaar (en betaalbaarder) dan paar jaar terug. Veel succes!

  2. Gerda
    Gerda zegt:

    Sinds kort heb ik een DJI Osmo Mobile 2. Ik maak de laatste weken geregeld FBlive vidio’s. De ‘gewone’ selfiestick beviel niet omdat het beeld daarbij teveel op en neer ging. Dat is niet prettig om naar te kijken. Met de gimbel is dit probleem verdwenen. Het leuke is dat deze videoberichten veel vaker worden bekeken dan de geschreven berichten. Ik zoek nu een geschikte verlengstick waarmee ik de gimbel wat meer van mezelf af kan houden. Nu gebruik ik daarvoor mijn arm. De gimbel is in verhouding zwaarder dan een selfiestick en daardoor heb ik de neiging de gimbel te dicht bij mijn gezicht te houden. Dat geeft wat vertekening in het gezicht. Aan het handvat van de DJI Osmo Mobile 1 zat een bevestigingsring. Deze is verdwenen bij de 2e uitvoering ervan.

    • Ted Daamen
      Ted Daamen zegt:

      Hallo Gerda, de DJI Osmo was één van de eerste hiermee in een wat modernere variant (electronisch ipv met gewichtjes). Als je zo’n ding op een selfie stick wil zetten is dat, bij de “gewone” selfiestick inderdaad nogal tricky. Ik gebruik dan een monopod en een hulpstukje zodat je gimball ook ongeveer haaks daarop kan staan (anders film je plafond): zie deze video op 2.44 min. https://www.youtube.com/watch?time_continue=166&v=CwCKgb7g_2c. Maar dan heb je inderdaad wel schroefdraad onder het handvat nodig… dat zou standaard moeten zijn bij elke gimball vind ik (de GoPro Karma gimball heeft dat bijv. ook niet).

Reacties zijn gesloten.