Selfie-(s)tik?

Heb jij al een selfie-stick?

Selfie-stick zijn er in alle maten en soorten. Toch zijn de meeste voornamelijk gemaakt voor je smartphone. Om selfies te kunnen maken of bijvoorbeeld te kunnen vloggen. Maar bij vloggen komt ook geluid kijken. En als je besloten hebt daarvoor een draadloze microfoonset te gebruiken, dan wordt het lastiger.

Want daar zijn die sticks niet zo voor gemaakt. Hoe koppel je namelijk de ontvanger van zo’n microfoonset aan je smartphone of camcorder zonder dat deze gaat bungelen? Dan is zo’n ontvanger ineens best een groot kastje dat er extra bij komt…

Tape?

Je kan natuurlijk tape gebruiken om je ontvanger-kastje vast te maken. Gaffa- of ductape. Ik heb ’t altijd bij me en al voor tientallen dingen gebruikt. Of elastiek. Maar om nou te zeggen dat dat een structurele oplossing is om je mic-ontvanger aan je selfie-stick te bevestigen? Nou….nee.

V-bracket

Je kan een V-mount/bracket gebruiken. Zie ook de video hierboven. Of een platte variant daarvan, ook prima. Zolang je maar twee apparaten erop kan schuiven of koppelen: je smartphone en je microfoon-ontvanger. Misschien zelfs drie apparaten; als je namelijk ook nog een extern lampje wilt bevestigen om meer licht te krijgen.

Met de hulpstukken die je in de video ziet, kom je dan een heel end. Alleen: kan je selfie-stick dat aan?

Een eenvoudige uitvoering die vooral bedoeld is om selfie-foto’s te maken of (qua geluid) eenvoudige vlogs, kan dat gewicht  meestal niet goed dragen. Je stick gaat wiebelen en kantelen. Daarvoor was ie eigenlijk ook niet gebouwd.

En heb je dus een meer “hufter-proof” model nodig…

iKlip Grip Pro

Een populaire selfie stick die wat zwaarder is uitgevoerd dan laten we zeggen het model van de ACTION, is de iKlip Grip.

Ik heb ‘m gehad en vond ‘m voor het geld (ruim 50 euro) niet echt fantastisch. Okee..hij doet wat ie moet doen en heeft zelfs een statiefvoetje. Maar de afstandsbediening (via bluetooth) is wel erg fragiel gebouwd en liet ’t al snel afweten. Ook moet je deze stick als statief niet te hoog uitschuiven want dan komt je zwaartepunt al snel te hoog en valt de boel om.

Ergens tijdens een klus ben ik ‘m kwijt geraakt. En zag ik de nieuwe variant van deze iKlip: de Pro.

Bij Pro beging mij hartje sneller te kloppen. Daar zal vast veel aan verbeterd zijn. En ik hou van fabrikanten die vanuit de praktijk werken. Oeps…

Want eerlijk gezegd heb ik niet heel veel andere dingen kunnen ontdekken aan de “Pro” versie. Ik weet niet zo goed wat er Pro aan is, behalve dat het leuk klinkt. De afstandsbediening ziet er robuuster uit en kun je vastklemmen aan de stick zelf. Dat wel. Pluspuntje.

Maar nog steeds is ie als tafel statief beperkt bruikbaar in de hoogte. Het handvat is wat zwaarder uitgevoerd dan de gewone uitvoering. Leuk. Maar deze had, om als tafel statief te dienen, nog wat breder/stabieler uitgeklapt mogen worden.

Het ergste is dat ik de buis al bij de eerste keer volledig uit elkaar schoof. Zodat ik drie losse buisjes in mijn handen had. Huh! Daar is zo’n ding toch voor bedoeld? De Pro niet. Ik had 3 plastic ringetjes die 4 seconden later over tafel denderden, die kennelijk die buisjes op hun plek hadden moeten houden.

Een nogal fragiele constructie voor veel-gebruik. Tja, voor 70 euro is dat geld, wat mij betreft, weggegooid geld.

Jammer, want qua buis-dikte had ie anders zo’n V-mount denk ik wel op zijn plek gehouden.

Wat dan?

Voor mij moeten dit soort dingen aan drie voorwaarden voldoen. Robuust (stevig uitgevoerd), betrouwbaar (niet na 2x kapot) en snel werkbaar. Ietsje zwaarder geschut zeg maar.

Daarom werk ik zelf liever met een “ouderwetse” monopod. Die zijn nooit bedoeld als selfie-sticks want in die tijd bestonden selfies en vlogs nauwelijks. De monopod is een eenpotig statief voor fotografie en/of video. Worden nog steeds veel verkocht en gebruikt. Wel vasthouden dus, anders valt ie om. Het is geen drie-poot statief. Anders klopt de naam monopod niet meer-;).

Je kan er ook stabielere “fixed” shots mee maken als je iemand anders filmt. In plaats van wiebelende “handheld” opnamen.

Nadeel van de monopod t.o.v. bijvoorbeeld de standaard selfie-stick is dat hij wat lang is voor een klein handtasje. Als dat belangrijk voor je is (tja, voor mij niet).

Anderzijds: het ding is robuust, zit vast als je ‘m uitschuift en blijft vast. Keer op keer. En hij heeft de sterkte/breedste buis bovenaan als je ‘m uitschuift, dus daar waar je kostbare apparatuur gemonteerd zit. Bovendien superlang uitschuifbaar als je dat wilt, waardoor je niet enkel en alleen vooral je eigen hoofd in beeld hebt bij gebruik als selfie-vlog-stick.  En mooie top-shots van bovenaf kan maken, hoger dan menig gewoon selfie-stick. Tot slot: je zet ‘m makkelijk tegen je heup aan waardoor je “stick-arm” veel relaxter voelt en je makkelijker loopt zonder uit beeld te raken.

Als je die monopod en hulpmiddeltjes bij elkaar optelt, heb je voor pakweg 70 euro een veel degelijkere constructie waar je jaren plezier van hebt.

En jij?

Misschien gebruik je al een selfie-stick met draadloze microfoonset (dus met ontvanger en zender “kastje”). Ik ben benieuwd op welke manier jij alles aan elkaar koppelt op een werkbare manier. Laat je het weten in het reactieveld onder dit vlog-artikel? Supercool en veel dank!

Ted

 

6 antwoorden
 1. Jeanette
  Jeanette zegt:

  Haha, gedeeld! 🙂 Mijn puntje: wordt het niet iets te zwaar om balans te houden bij langere shots met een zender op het eind van de stick?

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   He Jeanette, thanks for sharing! Tja, die balans…ik heb er tot nu niet zo’n last van omdat ik dat ding in mijn heup prik en mijn arm relaxter voelt dan gestrekte arm. En ik loop niet continu met zo’n ding omhoog, juist “fixed-monopod” shots (statief op grond) maakt de video afwisselender en kun je effe uitrusten-;). Maar dat is mijn voorkeur.

 2. Jeanet
  Jeanet zegt:

  Dank, Ted! Weer lekker praktisch!
  Gedeeld oo LinkedIn.

  Vraagje. Waarom kies jij voor zender/ontvanger en niet voor n microfoonclip met verlengsnoer? Je camera zit niet zóver weg op die selfiestick, toch?

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   He Jeanet, dank voor het delen. Ik werk meestal met draadloos omdat ik bij vlogs ook wel eens de camera ergens neerzet (of aan iemand anders geef) om mezelf van afstand te filmen. Bijvoorbeeld tijdens IBC in A’dam laatst (beurs). Niet altijd maar daardoor heb ik wel die werkwijze ongemerkt aangewend. Met kabeltje heb je natuurlijk geen gedoe met bevestigen op een stick zoals met zo’n “kastje”. Bovendien raak ik altijd verstrikt in die kabels, maar dat heb ik met alle kabels (verlengsnoeren, XLR kabels, etc), gek van te worden-;).

 3. Janny
  Janny zegt:

  Heb zelf de (gewone) iKlip Grip, maar de shutter was inderdaad heel gammel zoals ook bij jou het geval was en is inmiddels overleden. De stick zelf is prima, stevig, net als de klip waar je mobiel in vast zet, maar het geheel is best groot, dus kocht ik een kleinere van ION, maar die gaat terug. De stick op zich is prima en goed uitschuifbaar, maar de plastic houder is fragiel en waarschijnlijk zo kapot met hele vele in- en uithalen van je mobiel. En de ‘grip’ op de klip zit op de volumeknoppen van de iPhone. Omdraaien kan wel, maar dan zijn die knoppen ook niet meer te bedienen. Dus hou ik het maar bij mijn iKlip Grip, denk ik. Ik gebruik overigens (nog) geen zender microfoon maar een extra lange kabel voor mijn Rode SmartLav, werkt prima!

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   Dank Janny voor je aanvulling! T’is wat he…geen enkel systeem lijkt echt doordacht vanuit de praktijk. Past de houder van de iKlip niet op de ION trouwens? Dan heb je in jouw situatie het beste van 2 werelden toch? Natuurlijk heb je niet zo’n “toestand” nodig zoals ik in de video als je met kabel werkt. Ik werk vrijwel altijd voor dit soort situaties draadloos maar dat komt (zie ook andere reactie) dat ik camera soms ook ergens op afstand mezelf laat filmen.

Reacties zijn gesloten.