Hoe maak je een rechtenvrije video…met andersmans muziek, foto’s en figuranten?
Klik direct door voor aantrekkelijke video/audioclips:
Je video aantrekkelijker maken met foto’s, illustraties, muziek of video
Stel je filmt jezelf voor je eigen camera. Voor businessdoelen. Je verzint het verhaal, je bent feitelijk ook de producent. Geen John de Mol te bekennen. Je haalt eventueel in de montage de slechte stukken eruit en hopsakee…..uploaden naar bijvoorbeeld YouTube. YouTube checkt nog even of je marketingvideo “rechtenvrij” is, maar in dit geval no worries. Het spul is van en door jou gemaakt.
Nu kan ik me voorstellen dat je je video wat wil pimpen. Niet als doel op zich, maar omdat het de dynamiek en kijkersaandacht vergroot. En dus je impact met je verhaal. Je wil een muziekje erbij. Of foto. Of videoclip. Of een leuke figurantenrol voor je buurvrouw. Whatever. Daarmee liggen de zaken iets anders.
Niet alles op internet mag je zomaar gebruiken in je video
Je hebt net een leuk muziekje gehoord en gaat op zoek naar het nummer. Da’s tegenwoordig niet zo heel moeilijk. Binnen no time heb je een mp3 gedownload op je computer. Je past je bestaande video aan, of als je nog moet beginnen met monteren: plaatst het muzieknummer eronder. En klaar is Kees.
Net even wat meer dynamiek in je video. Net even wat vlottere “feel”. Da’s leuk natuurlijk, maar wie zegt dat je over de rechten beschikt? Van een muzieknummer dat jij immers niet zelf gemaakt hebt? Zeker als je het zondermeer van internet plukt, zou ik toch even eerst opletten.
Rechtenvrije muziek
Als je muziek neemt van een maker is die al meer dan 70 jaar dood is: grote kans dat je het zo mag gebruiken. Als de “auteursrechten” niet van iemand anders zijn, kun je daarmee zo aan de slag. Vaak is dat zo bij klassieke muziek. Mozart, Beethoven, etc. Maar als Ali B. morgen een remix uitbrengt van Fur Elise met een geheel eigen stijl, moet je Ali B. bellen. Of Buma Stemra. Het overkoepelende orgaan in Nederland die veel muziekartiesten vertegenwoordigd. Je vraagt wat het kost om dat nummer te mogen gebruiken online voor een kleine video en slaat waarschijnlijk stijl achterover van de kosten.
Kan het anders? Ja, je kan ook prima nummers vinden op sites die hier speciaal voor zijn ingericht. Rechtenvrije muziek. Ik ga daar altijd direct naar toe. Soms is het gratis, soms betaald. Check bijvoorbeeld deze link voor audiovrije tunes.
Rechtenvrije foto’s, afbeeldingen en illustraties, videoclips
Voor foto’s, afbeeldingen, illustraties geldt hetzelfde. Pluk ze niet zomaar van internet om in je video te verwerken. Ook hier zijn sites voor die dit gratis dan wel betaald aanbieden. Ik merk wel meestal dat wat ik zoek eerder een betaald plaatje wordt dan gratis; maar over het algemeen zij die prima betaalbaar. Illustraties zijn meestal duurder, dit zijn vaak zogenaamde “vector-afbeeldingen” in plaats van jpg’s.
Overigens combineer ik vaak meerdere plaatjes. Zoals je in de “still” van bovenstaande video ook ziet. Om het visueel nog meer aan te laten sluiten op de boodschap of onderwerp.
Bestaande videoclips vind je ook in alle prijsklassen. Let op dat als je er muziek bij hoort, je die muziek vaak nog apart moet aanschaffen.
Bij afbeeldingen kun je ook via Google kijken of er materiaal tussen zit dat gelabeld is voor “hergebruik”. Je zoekt op jouw onderwerp in Google, klikt op afbeeldingen, klikt op zoekhulpmiddelen, klikt op gebruiksrechten en klikt op gelabeld voor hergebruik. Dan komen de plaatjes te voorschijn die “ge-her-bruikt” mogen worden.
Kijk sowieso altijd goed onder welke voorwaarden. Redactioneel gebruik is anders dan commercieel gebruik. Een term die je snel tegenkomt hier is “creative commons”. Naamsvermelding kan bijvoorbeeld een creative common voorwaarde zijn. Meer over creative commons vind je via de link onder dit artikel.
Figuranten in je video: de Quitclaim
Je kan natuurlijk ook anderen vragen om mee te doen in je video. Mits dat een functie heeft voor je verhaal natuurlijk. Je buurvrouw, buurman, misschien wel meerdere personen. Je spreekt uiteraard vooraf door wat het doel is en waarvoor je video online gebruikt wordt. Of is ie ook zichtbaar op een beurs bijvoorbeeld. Wat vaak gebeurt is dat het daarbij blijft wat de “rechten” betreft. Dat zal in de regel ook geen punt zijn maar toch.
Het zal je maar gebeuren dat de 4e persoon, 2 weken na jouw upload naar YouTube, roept: “sorry Hans, ik sta er toch net niet helemaal okee op, wil je ‘m verwijderen?” Het kan je hele video om zeep helpen. Daarom gebruik je een “quitclaim” (voorbeeld vind je onder dit artikel), waarin je afspreekt waarvoor de video gebruikt wordt. Een quitclaim is wel zo safe. Bij speelfilms doen ze dit ook. Vooraf laten tekenen, dus niet NA de opnamen aanbieden.
Vraagje…
Waar haal jij je rechtenvrije afbeeldingen vandaan?
Ik vind het tof als je het lijstje hieronder verder aanvult (via het commentaarveld).
En natuurlijk mag je deze video delen als je ‘m waardevol vindt.
Enjoy!
Ted
sites voor afbeeldingen/video’s/muziek:
videoclips
audioclips
pixabay
flickr
freeimages (onderdeel van iStockphoto.com = onderdeel GettyImages.com)
picjumbo
freenaturestock
shutterstock
picjumbo
fotosearch
freesound
incompetech
premiumbeat
royaltyfreecomposer
Leuke video van jou Hans! Waardevolle informatie! Blij mee! Dank!
You’re welcome Sandra! 😉
https://www.youtube.com/audiolibrary/music is ook een optie 😉
Thanks Jeanette!
Ik gebruik voor images onder andere http://www.youzign.com. Er zit o.a. Pixabay in, waar behoorlijk wat materiaal in zit, dat direct rechtenvrij kan worden gebruikt. Met Youzign kun je allerlei grafische basisdingen doen. Het bespaart veel tijd.
Thanks Tom voor de aanvulling!
Weer een supertip Ted dank je wel
You’re welcome Katrien!
Ha Ted,
Leuke video weer, maar had gelijk een vraag.
Onlangs heeft een nieuwswebsite uit Dordrecht mijn YouTube video gebruikt op hun eigen website.
Ze hebben er een verhaaltje er over geschreven en mijn video toegevoegd, leuk voor mijn inkomsten maar macht dit zonder mijn toestemming of bronvermelding zomaar?
Thanks Bart. Wat je vraag betreft: dit haakt aan op “fair use” en wat fair use is. T’is niet per definitie “illegaal”. Ik ben geen jurist uiteraard, maar je kan (als je dat wenst) een verwijderingsverzoek indien bij YouTube. Echter, wel onderbouwd. Meer info over “fair use”: https://www.youtube.com/yt/copyright/nl/fair-use.html#yt-copyright-protection
Super waardevolle info en op het juiste moment! Thanks Ted 😉 Uiteraard via al mijn kanalen gedeeld!
Thanks Irene!!
Thanks Ted!
You’re welcome Mariella!