.
Online videotrainingen

.

.

camerapresentatie

.

Voor of in de klas

Toen ik nog geen eigen ondernemer was maar in loondienst, volgde ik regelmatig trainingen. Dan zat ik in een klasje en vooraan stond de juf of meester zeg maar. Werknemers van gerenomeerde opleidingsinstituten in Nederland. Die huurden ergens een locatie, gaven les en iedereen ging weer naar huis. Vaak vol enthousiasme. Ik ook. Met een beetje geluk had je nog een “terugkomdag” na enkele maanden. Om die positieve energie ongoing te houden. Maar met de hectiek van alledag op het werk, was dat natuurlijk te weinig.

Soms stond ik ook voor de klas. Zaal met 150 man. Steevast vond men het inspirerend en leerzaam. Prima begin. Maar daarna?

Tegenwoordig zijn de mogelijkheden om te trainen enorm gegroeid door het internet.

Je kan vandaag de dag ook “online trainen”. Of een combinatie maken van “offline” en “online”: blended learning. Bottum line blijft natuurlijk dat de cursist daadwerkelijk een gedragsverandering laat zien. Hoe klein of groot ook. Het gaat immers om wat je met kennis en nieuwe vaardigheden doet. Als je dat als trainer lukt, ben je succesvoller dan een “one-day-state-of-flow”. Juist de online mogelijkheden bieden de kans om je training ongoing te houden. En dat niet alleen. Je kan er ook voor kiezen, daar waar dat past, je training enkel en alleen online te geven. Scheelt nogal tijd en geld voor iedereen.

Video leent zich daar bij uitstek voor.

Trainingslessen op video. In online trainingsland is video een veelgebruikt middel. Online video heeft nog meer voordelen behalve de tijd- en kostenbesparing. Jouw cursist kan je online training volgen op het moment en in het tempo dat hem of haar uitkomt. Ieder mens leert anders. De één leert bijvoorbeeld snachts beter, de ander sochtends. De één wil rustig alles stapje voor stapje met voldoende reflectiemomenten, de ander wil eerst de structuur doorhebben en in alle lessen kunnen grasduinen. Training on demand. Dat is bij een live-training soms best lastig. Niet online.

Je kan makkelijker een “non-liniair” programma aanbieden.

Bedenk eens het volgende. Cursist Piet heeft nog nooit met zijn smartphone een video gemaakt, enkel foto’s. Cursist Marjan wel. Als ik hen een online training “videomarketing met je smartphone voor meer klanten” aanbiedt, is de voorkennis voor beiden verschillend. Online kan ik cursist Piet “dirigeren” naar de voor hem belangrijke aanvangsvideo’s: hoe zet ik mijn smartphone op video-stand? Cursist Marjan kan rechtstreeks door naar: de grootste valkuil als je met je smarthphone filmt. Daarna doorlopen ze weer hetzelfde vervolg. Zo kun je meer “loops” bedenken die maken dat iedereen zijn of haar eigen pad kan volgen. Voor het maximale effect en geen afhakers.

Maatwerkvoorbeelden

Als je een groter bedrijf bent met meerdere afdelingen, maak je je online lesmateriaal meer op maat door voorbeelden te verwerken in je basistraining. Voor de maximale beleving (en learning) van je medewerkers. De basis blijft hetzelfde. Bijvoorbeeld een online communicatietraining “omgaan met lastige collega’s”. Een herkenbaar werkvloer voorbeeld zal dan anders zijn dan een voor MT-leden herkenbaar MT voorbeeld. Hoewel de kern hetzelfde blijft: het gaat om communicatietraining.