Online je kennis verkopen? 3 Tips voor jouw online cursus.

 

Online je kennis verkopen als dienstverlener?

Als gepassioneerd dienstverlener ben je dagelijks met je vak bezig. Zo sterk dat je soms vergeet dat je als ondernemer ook aan de bak moet. Uiteindelijk zal onder de streep je omzet positief moeten zijn. Veel dienstverleners denken er daarom over ook online te gaan werken vanuit hun passie. Maar daar komt iets meer bij kijken dan alleen een paar videootjes plaatsen en hopen dat iemand die koopt.

Welkom online

Online gelden er heel andere “wetten” dan wanneer je tot nu toe 1 op 1 werkt of voor de klas staat. De interactie is bijvoorbeeld live anders ten opzichte van online. Live kun je ook nog wel eens uitwijden, online is kort en krachtig het adagium. Je hebt nu met online educatie te maken. En dat is een ding op zich. Als je een top expert bent en 1 op 1 werkt, ben je daarmee niet als vanzelf een goeie online teacher. En natuurlijk vraagt de promotie/lancering ook om aandacht. Maar voor nu eerst 3 tips als je je pakket gaat ontwikkelen.

Drie tips als jij je kennis online wil ontwikkelen

Er zijn een paar valkuilen waar je in kan stappen als je online je kennis wil ontwikkelen. Want je zult de op zijn minst de contouren van je pakket helder moeten hebben. Uiteindelijk wil je dat jouw cursist daadwerkelijk iets van je leert. Zijn of haar gedrag verandert. Wat voor onderwerp het ook betreft. En liefst op een manier die prettig is. Dat bepaalt ook de impact. Een “instructie voorlezen” wordt ‘m dus niet. Toch gebeurt dat nog veel.

Tip 1. Stap voor stap

De onbewuste neiging bestaat vaak om te veronderstellen dat wat voor jou vanzelfsprekend is, dat voor jouw cursist ook is. En dat is niet zo. Gevolg: je cursist holt achter jou aan, kan het niet bijhouden. En is gefrustreerd op het eind. Daarom: trek alles in twijfel waarvan jij denkt: dit is toch logisch voor ze! Hoef ik toch niet uit te leggen? Juist dan.

Tip 2. Kies een deelonderwerp

De neiging bestaat je kennis helemaal te moeten vertalen naar een online versie. Waardoor het soms nodeloos ingewikkeld wordt. Onnodig ook, want juist door te kiezen voor een stukje van je expertise, creëer je meer mogelijkheden voor je business. Kijk eens of een deel van jouw expertise zich goed leent om online aan te bieden. Iets dat een pakketje op zich is met een helder eindresultaat. In plaats van alles te willen. Daarmee overspoel je je cursist.

Tip 3. Camerapresentatie

En dan sta je voor die camera. Misschien wel je eerste keer. Voor sommige is dit doodeng en klappen ze dicht. Of gaan juist heel druk doen en meer vertellen dat ze van plan waren. Als dit voor jou ook speelt: dat is niet erg. Kennelijk is dat even zo. Maar wees gerust. Oefening baart kunst en dat geldt hier zeer zeker. Want je hoeft nog helemaal geen video te publiceren. Dus oefen lekker in je veilige omgeving totdat jij het okee vindt. Je zult zien dat het steeds beter en natuurlijker gaat. Tenzij je een perfectionist bent, want dan zal het nooit goed zijn. Laat in dat geval je 100% perfectionisme maar snel varen, met 90% krijg je veel meer gedaan. En dat is ook meer dan prima!

Zoals gezegd, ik heb het nog niet gehad over je promotie en lancering. Want ook dat is een traject op zich. Maar het begint bij een goed doordacht product. Als dat niet goed zit, kun je lanceren tot je een ons weegt.

Wat zijn jouw ervaringen?

Misschien maak je al online (video)trainingen. Wat zijn jouw ervaringen met het ontwikkelen daarvan? Welke tips heb jij nog?

Hartelijke groet,

 

HandTed

 

PS: kijk hier voor meer informatie over het verkopen van je kennis met professionele videolessen