Autocue met een teleprompter

Nooit meer je tekst kwijt voor je camera

Bekijk de video over teleprompter:

http://www.youtube.com/watch?v=461n_ucjS_0&feature=youtu.be

De nachtmerrie voor veel ondernemers als ze voor de camera staan…

Jezelf opnemen voor je camera. Niet alleen “nu MOET het perfect want iedereen kan me voor altijd online zien” maar ook : “als ik mijn tekst maar mijn niet vergeet”. Om nog maar niet te spreken van “komt het wel spontaan over?”. Tja…’t leven voor een camera kan hard zijn. Maar voor alles is een oplossing. Dat wist je al natuurlijk.

Dus no worries, vandaag alvast een oplossing voor als je bang bent je tekst kwijt te raken. Wordt het gelijk een stuk perfecter en spontaner. Als je het goed doet tenminste. Trouwens…dat perfecte…doet dat maar tandje minder. Wordt het veel echter. Een keertje “uh” zeggen is niet erg. In deze Out of the Box aflevering de Teleprompter. Ofwel: werken met een autocue.

Op televisie is werken met een autocue al jaren schering en inslag.

Zonder autocue bestaan sommige TV programma’s niet meer. Een nieuwslezer die ellenlange teksten met allerlei namen moet vertellen doet dat vanaf een autocue. Een scherm waar de tekst op voorbij kruipt, al dan niet in een hoger of lager tempo. Terwijl de kijker toch het gevoel heeft dat hij/zij aangekeken wordt.

En dat kan jij ook. Zonder duizenden euro’s kwijt te zijn want in de Hilversumse studio’s staat wel wat aan kapitaal. Maar het kan veel goedkoper. Je kunt de teleprompter zelfs ook zelf maken. Maar in deze aflevering laat ik je een betaalbaar exemplaar zien dat ik heb en prima werkt.

Wat heb je nodig om met een autocue te werken?

Allereerst een teleprompter. Simpel gezegd een stukje glas dat onder een hoek je tekst spiegelt. Tekst die op een tablet staat bijvoorbeeld. De camera filmt door dat glas en ziet die tekst niet. Maar jij zelf zit aan de andere kant van dat glas en ziet je tekst voorbij komen. Die tekst moet wel ergens ingetypt zijn.

Dat doe je in een speciale app die je op je tablet zet. Deze spiegelt je tekst zodat die uiteindelijk goed leesbaar wordt. Maar ook het tempo waarin de regels voorbijkomen kan bepaald worden in die app. Of een countdown waarbij het bijvoorbeeld 5 seconden duurt voordat de tekst gaat rollen nadat je op play geklikt hebt.

Welke app is handig hiervoor?

Er zijn verschillende apps die je kan downloaden. Gratis, betaald, goedkoper, wat duurder. Of via een site als cueprompter.com. Maar de handigste (en gratis!) app vind ik VisioPrompt. Met een Franse begin omschrijving (enorm suf!) maar verder gewoon in het Engels. Vrij makkelijk in gebruik, spiegelt je tekst de goede kant op want zowel links/rechts als boven/onder worden gespiegeld. Je typt hier je tekst in en zet de spiegelmode aan zodra je je tablet in de teleprompter plaatst. Druk op play en de tekst rolt.

Een teleprompter plaats je ongeveer op ooghoogte

Een teleprompter plaats je ongeveer op ooghoogte. Dat betekent dat je soms een statief nodig hebt waar je teleprompter op vastgezet kan worden. Die kun je dan op elke hoogte instellen.Of je moet telkens met een stapel boeken of dozen aan de slag gaan. Bij het model dat ik in de video toon moest ik er nog een plaatje met schroefgaten op bevestigen om het apparaat ook op mijn statief te kunnen plaatsen. Dat was met een beetje knutselen uiteindelijk redelijk snel gepiept maar niet iedereen vind dat leuk. Daarmee zou ik deze niet een 100% score willen meegeven op het onderdeel “plug&play”. Verder prima.

Appeltje eitje toch, of…?

Realiseer je dat ook een autocue enige oefening vergt. Het blijft een technisch stukje gereedschap. Die voor velen een stukje onzekerheid weghaalt of lijkt te halen. Want nog steeds moet je je boodschap vertellen. Niet voorlezen. Nog steeds moet je bewust zijn van wat je zegt. Anders komen de intonatie, de accenten hier en daar, de stiltes er nog niet lekker uit.

Oefen dus en wat mij betreft gebruik je het apparaat enkel voor de echt langere teksten. Ik gebruik ‘m zelden. Omdat ik mijn teksten opknip en wisselende shots maak. Daardoor spontaner kan zijn. Dan maar een extra take hier en daar als ik me echt te erg verspreek. Het is maar wat je voorkeur heeft.

Heb jij ervaring met een autocue of heb je misschien andere manieren hoe je voor de camera je teksten makkelijk vertelt? Deel ze in het commentaarveld zodat we er van kunnen leren. Alvast dank je wel daarvoor!

Of deel deze video met je vrienden!

Hartelijke groet,

Ted

8 antwoorden
 1. Wil
  Wil zegt:

  Hoi Ted,

  Bedankt voor de video 🙂
  Waar heb je die R810 promter vandaan, is die ook ergens in Nederland te verkrijgen, krijg alleen maar buitenlandse sites op google.

  groeten Wil

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   Hallo Wil, die heb ik ik Nederland inderdaad nog niet voorbij zien komen. De mijne komt via ebay (buitenland). De teleprompter markt lijkt zich vooral te focussen op de hele geavanceerde/prof markt (en daarmee erg prijzige systemen) er is uberhaupt weinig in de “middencategorie”. Je kan ‘m ook zelf bouwen als je daar tijd/zin in hebt. Hartelijke groet, Ted.

 2. hwdekoning
  hwdekoning zegt:

  Mijn collega en ik werken al lang en met succes met tekst geschreven op kartonnen ondergrond die we naast de camera houden. Korte stukken tekst door de man die ze bedient steeds afwisselend met nieuwe borden met weer stukken tekst, vrij groot geschreven . Even oefenenen werk prima. Afgekeken van beroepsfilmers die het ook zo deden. Kost enkele maar kartonnen ondergrondjes, eventueel bodem van (schine) gebaksdozen. Heb je veel tekst, dan een andere camera standpunt en opnieuw met je borden aan de gang. Wij hebben er enorm succes mee. Doe je voordeel er mee. Henk de koning Kampen Email- HWdekoning@home.nl

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   Dank Henk voor je reactie! Ik vermoed dat je dan wel ver genoeg met de borden staat. Zou je te dichtbij staan, dan voel je als kijker een ander contact. Dat is wat ik vaak zie bij deze techniek, maar als die voor jou prima werkt: keep on going natuurlijk! Hartelijke groet, Ted.

 3. Bert Reubsaet
  Bert Reubsaet zegt:

  Ik gebruik al jaren de Parrot-teleprompter. Heb ik destijds vanuit de VS geïmporteerd, maar is nu ook in Nederland verkrijgbaar. Klein en super handig.

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   Dank Bert voor de aanvulling, parrot-teleprompter is inderdaad ook een handige! Hartelijke groet, Ted.

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Verder vind je hier nog handige informatie: Werken met een grote en dure autocue Nooit meer je tekst kwijt voor camera […]

Reacties zijn gesloten.