Meer dynamiek in je video met Jumpcuts

 

Als je zelf voor de camera staat..en je staat…en je staat….kan dat eentonig worden.

Sterker nog…als je alsmaar vanuit eenzelfde positie blijft vertellen zit er visueel weinig dynamiek in je video. Is dat erg? Het gaat toch om de inhoud, wat maakt dat nou uit? Nou…best veel. 

 Zeker bij langdurige video’s zul je de kijker moeten prikkelen

Dit gaat soms haast ongemerkt. Soms zo subtiel dat alleen het onbewuste het meekrijgt.  Die krijg als het ware telkens weer een stootje: “he…er wel bij blijven he!”. Nu zal jouw boodschap vast interessant zijn maar we hebben het over video. Stel je voor dat alle speelfilms, alle tv series, al het nieuws vanuit 1 standpunt gemaakt zouden worden, zonder enige verandering. Het verhaal blijft hetzelfde. Blijf je lang kijken, ook al blijft het verhaal gelijk?

Een mogelijkheid is het toepassen van zogenaamde Jumpcuts

Dit doe je in de montage en wat er gebeurt is dat je jezelf daar soms wat meer naar links, soms wat meer naar rechts verplaatst. Ineens. Of jezelf uitvergroot naar meer close up. Ook ineens. Dat wil zeggen: niet te pas en te onpas maar op de goede momenten. Bekijk de video om te zien wat ik daarmee bedoel.

Waar je op moet letten bij Jumpcuts

Bij jumpcuts sta je voor een achtergrond of wand die liefst niet te onrustig is. Zorg ervoor dat je jezelf “ruim” opneemt, dus niet vanuit een close up. Dan kun je geen kanten meer op in de montage want je kunt het beeld niet ruimer maken. Je filmt namelijk gewoon met 1 camera en in de montage verplaatst of vergroot je (of beide). Het lijkt net alsof je door meerdere camera’s opgenomen bent, maar dat is niet zo.

Op welke momenten pas je Jumpcuts toe?

Een mooi moment is vaak als je van “alinea” verandert. Als je over een ander stukje van je verhaal begint. Of als je iets wil accentueren. Hou je publiek voor ogen, want jongeren (over het algemeen) vinden het wel tof als een video een stevige dynamiek heeft, terwijl ouderen daar over het algemeen minder van gecharmeerd zijn.

Kan het in elk videobewerkingsprogramma?

Een beetje videobewerkingsprogramma biedt de mogelijkheid om een beeld van links naar rechts te schuiven. Je zult dan eerst het hele beeld wat moeten vergroten en dan schuiven. Want anders hou je links of rechts een zwart gat. Je zult dan wel eerst moeten “knippen” op de plek waar je jouw clip van bijvoorbeeld links naar rechts wil laten gaan. Leg je geen knip dan verplaatst je immers dat hele betreffende shot en heb je nog geen jumpcut.

Kan het voor elke camera opname?

Nee, jumpcuts hebben alleen zin als je camera in full HD kan opnemen (1920×1080 pixels). Want alles wat lager is oogt vaak snel onscherp als je het gaat opblazen in de montage. Vergroot dus beelden ook niet tot 200-300% uit om lekker te kunnen jumpen, dan ga je over ’t randje van wat kwalitatief nog mooi is.

Veel succes en als je al ervaring met jumpcuts heb, hoor ik ze graag!

hartelijke groet,

Ted

 

 

 

 

 

1 antwoord
 1. Eef van der Meer
  Eef van der Meer zegt:

  Goede tips Ted!
  Ik monteer vaak met jongeren en die doen dit uit zichzelf. Soms moet ik ze wel intomen.
  Je moet wel goed kunnen luisteren in een gesprek/monoloog tenslotte, zonder constant afgeleid te worden.
  We nemen altijd op met 2 camera’s, maar met 1 kan het dus ook.
  Maar 1 camera geeft wat meer gedoe en je kunt lastiger knippen.
  Dus jumps kunnen hier voor ook helpen, denk ik nu…
  Bedankt! Eef

Reacties zijn gesloten.