Marketingvideo: hoe lang mag zo’n video duren?

 

 

Marketingvideo: hoe lang mag zo’n video duren?

Dat is een vraag die ik regelmatig krijg. Het korte antwoord is: zo kort als nodig is.Online is een namelijk een snel medium. We zitten met onze hand aan de muisknop om al snel verder te klikken. Of te swipen op een tablet of smartphone. Er komt immers van alles voorbij. Facebook, pop-ups etc. We worden continu geprikkeld. Bij video bepaal je (meestal) zelf of je op de “play” button klikt of niet. Dat hangt onder andere af van het beginbeeld van die video: ziet dat er aantrekkelijk uit om de video te willen bekijken? Maar dat is een deel van het verhaal. Er spelen meerdere factoren een rol.

Doe jij dit ook?

Doe jij dit ook als je een video tegenkomt? En je overweegt  om die te willen zien (in een split-second). Even kijken hoe lang die video duurt? Want als dat te lang is voor jou op dat moment… precies… dan skip je alsnog de video! Een introductievideo op een homepage die bijvoorbeeld 7 of 8 minuten duurt, is te lang. De meeste kijkers haken daarop af. Hoe interessant dat verhaal ook was geweest. Dus de duur is op voorhand al een  factor van belang of die video überhaupt verder bekeken wordt. Bij een educatieve video die je aangeschaft hebt, en die 7 of 8 minuten duurt, kijk je de video vaak wel helemaal uit. Het hangt dus ook van het soort marketingvideo af.

Het hangt van het soort video af.

Ook de soort video is medebepalend. Er is daarbij geen ideaallengte die voor alle soorten video’s geldt. Allemaal 1 minuut of zo. Maar wel een algemene richtlijn. Voor een introductievideo op je homepage is bijvoorbeeld 1 tot 1,5 minuut al de max. Ga je daaroverheen en wil je de aandacht houden, dan moet je verhaal en vorm sterk blijven triggeren om de aandacht te houden. Wat echter vaak gebeurd is dat teveel info gedeeld wordt. Die eerder afbreuk doet aan de video dan iets toevoegt.

En een crowdfundingvideo of educatieve video bijvoorbeeld?

Maak je bijvoorbeeld een crowdfunding video, dan ligt het weer anders dan bij een introductievideo. Je hebt gewoon even tijd nodig om je project goed toe te lichten. Dan is diezelfde 2-3 minuten geen punt. En bij een educatieve video is 7-8 minuten ook geen punt. Zeker niet als de kijker daarvoor betaald heeft en dus betrokkenheid toont met het onderwerp. Een commercial  op TV duurt weer 30 seconden. Keep it short and simple. Zo kort als nodig is. Waarbij best plek voor een stukje infotainment kan zijn. Graag zelfs.

Raadpleeg je video statistieken.

Check ook je statistieken. Bij YouTube kun je onder je video op “analyse” klikken. Natuurlijk moeten er wel voldoende gegevens verzameld kunnen worden door YouTube, dus kies een video die al wat langer draait. Klik dan in de linkerkolom op analytics en dan op kijkersloyaliteit. Vervolgens kun je kiezen uit absolute of relatieve kijkersloyaliteit. Wat dat precies inhoudt vertelt YouTube je. Het geeft je informatie over het kijkgedrag van die betreffende video. Nuttige informatie, zeker als je een patroon ontdekt. Dat er kijkers afhaken naarmate de rit vordert is op zich niet meteen alarmerend. Maar vooral bij grote pieken/dalen en zeker als het vaak voorkomt bij je video’s, wel stof tot nadenken. Je kunt zien op welk moment dat gebeurt en wat je dus in die video op dat moment behandelt.

Andere videohostingplekken hebben meestal ook statistieken. Heb je er wel eens op gekeken?

En jij?

Wat zijn jouw ervaringen als het gaat om kijkduur? Of dit nu als kijker is of als “producer”? Laat je reactie achter in het reactieveld onder dit artikel. En natuurlijk mag je deze video delen als je deze waardevol vindt. Dank je wel, tot de volgende keer!

 

Hartelijke groet,

 

HandTed

PS: …delen van deze video mag natuurlijk ook -;)

2 antwoorden
  1. Rivka Klein-de Graaf
    Rivka Klein-de Graaf zegt:

    Dat was een super behulpzaam en leuk filmpje! En precies kort genoeg :-).
    Dank je wel!
    Rivka

Reacties zijn gesloten.