Klanttestimonials of KLANTTESTIMONIALS?

 

Klanttestimonials of KLANTTESTIMONIALS?

We kennen ze allemaal als ondernemer: de klanttestimonials. Reviews die goud waard zijn voor je business. Misschien heb je er ook wel eens eentje aan iemand anders gegeven. Via een quote bijvoorbeeld. Op video komen testimonials nog krachtiger over. Heb je die voor jouw eigen business ook al?

Testimonial of TESTIMONIAL?

Met TESTIMONIALS bedoel ik: goede testimonials. Die ergens over gaan. Niet de goedbedoelde verhalen zoals die van Frida. Huh, Frida? Of van Harry. Huh, wie dat zijn allemaal? Daarover zo meteen meer (of bekijk direct de video hierboven).

Wanneer vraag je om zo’n testimonial?

Een testimonial moet je om vragen. Maar wanneer? Afwachten totdat er spontaan iemand een testimonial geeft of maakt, is zeldzaam. Jij bent zelf eerst aan zet. Idealiter vraag je dat op het moment dat het ijzer nog heet is. Na afloop van je workshop of event bijvoorbeeld. Of direct na een samenwerking. Als het enkel of afstand kan, kun je er per mail om vragen. Maar streef altijd zoveel mogelijk naar een “warm” moment. Dan zit je klant nog in de “mood&sfeer” van hetgeen hij of zij ervaren heeft. Als ik met een klant in de studio ben, vraag ik het op het eind van de dag.

Let op voor de Betsie’s…

Wat als “Betsie” niet voor camera wil? Sommige mensen zijn nu eenmaal een beetje bang voor de camera. Komt het er wel goed op, wat vindt “men” van wat ik zeg enz.? Toch kun hier vaak nog prima helpen. Bijvoorbeeld door de garantie te geven dat de opname niet gebruikt wordt als ze ‘m zelf niet okee vinden (en je daar ook aan te houden!). Laat die opname dan ook meteen of zo snel mogelijk terugzien. Dat kan soms net dat zetje geven om het toch te proberen. Natuurlijk, als iemand echt niet wil, dan houdt het op. Het is immers een verzoek. Vraag eventueel of een quote mogelijk is (geschreven tekst).

Let op voor de Harry’s…

Soms heb je wel eens “een Harry” voor de camera. De perfectionist. Iemand die absoluut wat van je opgestoken heeft. Alleen vertelt hij dat niet voor de camera. Omdat hij het vooral perfect geregeld vond. En omdat jij de regie aan hem overlaat. Dus vertelt hij in de testimonial over hoe perfect het eten was, hoe perfect mooi de locatie, hoe fijn dat hij kon parkeren voor de deur. Belangrijk voor hem. Maar niet de essentie van een testimonial.

Let op voor de Frida’s…

Of je krijgt “een Frida” voor je de camera. Aardige vrouw, je kon ook prima met haar door een deur. Maar nogal vol van zichzelf. En ja, nu praat ze in de testimonial dus over haar eigen business. Even van de gelegenheid  gebruik maken. Het “kijk mij eens”- netwerktypje zeg maar… Ook niet zo handig voor je testimonial. Maar ja, had jij de regie?

Hou zelf de regie!

Klanten verwachten ook dat jij de regie houdt. Waarover moet het gaan? Ze willen weten waar ze aan toe zijn. Dat maakt het ook behapbaar voor ze. Natuurlijk, het blijft altijd het verhaal van de klant zelf. Het blijven zijn of haar woorden, niet de jouwe. Maar je kan sturen met vragen. Om richting te geven en in te kaderen. Bijvoorbeeld:

– wat was de aanleiding om met (naam) te willen werken/specifieke training (naam) te willen volgen?
– wat heeft jou dat tot nu toe vooral concreet opgeleverd? (resultaat)
– wat maakt dat je voor (naam) koos?
– waarom zou je (naam) aanbevelen?

Waar plaatsen?

Het kan dus gaan over je expertstatus, een specifieke dienst of jou als persoon (of bedrijf als je met meerdere personen bent en geholpen hebt). Plaats je testimonial daar waar die van toepassing is. Dus een testimonial over een specifieke dienst, plaats je op je informatie/salespagina van die specifieke dienst.

O ja, een ideetje dat je eens kan uitproberen: de video groepstestimonial. Bekijk het eind van de video hierboven voor een voorbeeld van mezelf. Want waarom wel zoveel groepsfoto’s van deelnemers op facebook maar nooit een video groepstestimonial? Mensen reageren op elkaar en je maakt het ze wellicht een beetje makkelijker. Moeite van proberen waard.

Hoe zit het bij jou?

Wat zijn jouw ervaringen om ze te krijgen? Of: heb je al videotestimonials? Ik vind het leuk als je je reactie achterlaat onder dit artikel.

Enjoy!

HandTed

 

PS: …delen van dit artikel mag natuurlijk ook-;)

2 antwoorden
 1. Danka Husken-Smit
  Danka Husken-Smit zegt:

  Leuk en leerzaam Ted, ik zit nog wel met een vraag: wat gebruik ik voor een opname? Een video apparaat of mijn Android Telefoon? Heb al wel de video voor de Selfies beluisterd en ben op zoek gegaan naar zo’n stick. Niet zo ‘handig’ voor mij vanwege mijn handicap aan mijn linkerhand.

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   He Dana, met enige vertraging mijn reactie: je kan in veel gevallen ook je smartphone gebruiken. Zeker de modellen van pakweg 1-2 jaar oud, hebben al weer betere camera’s en sensoren dan de modellen daarvoor. Zeker als je snel wilt delen op internet zijn die wat directer dan camera’s. En bij Facebook Live bijv. is dat ook het makkelijkst. Een ideaalcamera bestaat niet, anders zou alles met een smartphone kunnen. Camcorders bijv (of andere type echte videocam’s) hebben vaak wel meer mogelijkheden, het is maar wat je ermee wilt doen.

Reacties zijn gesloten.