Je video’s personaliseren voor je emaillijst, kan dat?

 

 

 

case Eneco: Netants 

Je video’s personaliseren zoals met je email- marketing?

Iemand bij naam noemen heeft altijd een positief effect in je online marketing. In plaats van een algemeen “hallo” werkt “hallo Fred” of “hallo Simone” veel beter. Ga maar na bij jezelf als ontvanger: je luistert net even beter. Voelt je meer betrokken. Bij e-mailmarketing doen we niet anders. Tenminste als je met listbuilding software werkt. Je artikel is dan inhoudelijk verder hetzelfde voor iedereen, maar in de aanhef gebruik je de naam van de ontvanger.

Kan zoiets met video ook?

In de video de naam noemen van je ontvanger bijvoorbeeld

In het begin van je video bijvoorbeeld. Een zgn. “wissel” inbouwen. Telkens die andere naam. Alleen die wissel is dan anders. Dat wil zeggen: dat ene shot van laten we zeggen 5 tot 10 seconden. Waarin je iemands bij naam welkom heet. Of een wissel met een afbeelding die op maat is. Dan hoef je alleen dat stukje van je video steeds te wijzigen. Maar kan dit ook automatisch? Want daar gaat het natuurlijk om bij grote groepen ontvangers.

Technisch kan het

Het kan. Een mooi voorbeeld waar dit goed gelukt is, is Eneco. Groot energiebedrijf, veel klanten. Wat ze gedaan hebben in hun welkomstcampagne voor nieuwe klanten is zo’n wissel ingebouwd. In de welkomstvideo. Wat heet, twee wissels! De ene wissel liet de plaatsnaam van een nieuwe klant zien. Een plaatsnaambord. Dus woon jij in Den bosch, dan krijg je Den Bosch te zien. Terwijl een nieuwe klant uit Eindhoven, het plaatsnaambord Eindhoven te zien krijgt. Daarnaast is er nog een wissel met een kado. Hier worden dus groepen samengesteld met eenzelfde kenmerk. Nog steeds een soort van “op maat”. En goed voor heel veel video varianten. Plus heel veel benodigde terrabytes…

Maar wel een klusje…

Eneco heeft de uitvoering van dat technische hoogstandje uitbesteed. Aan Netant. Een aantal programmeurs hebben dit voor elkaar gekregen. Dat ligt dus iets ingewikkelder dan bij jouw listbuilingsoftware. Maar technisch kan het dus. Ook op grote schaal. Alleen op hele grote schaal is er wel behoorlijke rekenkracht nodig. De vraag is of jij die schaal ook nodig hebt. Misschien kun je kleinschaliger ook al een end komen. Okee, iets minder geautomatiseerd.

Kleinschaliger aan de slag?

Als je iets kleinschaliger en met waarschijnlijk minder kosten aan de slag wil, kun je eens kijken naar gemeenschappelijke kenmerken van een kleiner groepje klanten of contacten binnen je bestand. Laten we zeggen een stuk of 20, 30 of 40. Stel dat je weet dat sommige van die contacten hun eerste event gaan organiseren. Of bijvoorbeeld een boek aan het schrijven zijn. En laat jij nu net die ervaring ook hebben en hen enkele tips, als hart onder de riem, willen steken. In videovorm om het net even peroonlijker te maken.

En nog persoonlijker door hun naam te noemen in die video. Dan kun je bijvoorbeeld een opnamewissel maken van 8 seconden die telkens wisselt doordat je een andere naam noemt. Dat shot plak je telkens voor de rest in de videomontage. Daar is niet veel ingewikkelds aan en je laat je video exporteren terwijl jij intussen iets anders doet. Bovendien hoef je die 20,30 of 40 niet eens op dezelde tijd af te hebben want niet iedereen schrijft op hetzelfde een boek.

Of gewoon 1 op 1

Of als je helemaal voor maatwerk gaat, maak je een 1 op 1 video. In plaats van die bedankmail. In plaats van een bedankbloemetje. Omdat je bijvoorbeeld erg fijn hebt samengewerkt met iemand. Of trots bent op het resultaat dat iemand behaald heeft. Gewoon filmen met je smartphone. Wedden dat de ontvanger aangenaam verrast is. Ik spreek uit ervaring.

Heb jij nog ideëen voor welke gelegenheden je toch op een behapbare manier een aantal klanten of contacten een groot plezier kunt doen? Laat ze weten in het reactieveld, ik ben erg benieuwd!

Enjoy!

HandTed

 

 

7 antwoorden
  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   Mooi Mirjam. Ik kreeg net al, naar aanleiding van deze vlog, een bedankje voor deze tip. In de vorm van VIDEO. Echt tof, ’t werkt!

 1. GuAnita
  GuAnita zegt:

  Top tip! 🙂 dank voor het delen weer!

 2. Alfred Broer
  Alfred Broer zegt:

  Hi Ted, wij maken ook al een tijdje (nog geen jaar) gepersonaliseerde video’s met een eigen systeem die mooie composite technieken automatiseerd, probeer het zelf eens met b.v. het tweede voorbeeld de koffie video. Groet Alfred

Reacties zijn gesloten.