Je filmstudio thuis: waar op letten?

videolampen

Je eigen thuis filmstudio

Als je vaker van plan bent video’s te maken, is het de moeite waard om eens te kijken waar je dat thuis of bij je op kantoor kan doen. Je hoeft dan maar 1x uit te zoeken hoe je het wil. Daarna kwestie van draaien wanneer je wil. En je geeft je videoseries telkens eenzelfde look&feel mee.

Waar moet je op letten?

Maar waar moet je op letten als thuis of op je kantoor aan de slag wil?  Vraag je eerst af welke uitstraling je je video mee wil geven. En welke plek thuis of op kantoor zich daar best het best voor leent. Want je huisstijl, je manier van communiceren, zelfs de tinten die je hanteert, bepaalt mede die keuze.

Als je van “strak” houdt, no-nonsense en to the point, film je minder snel in een omgeving met allerlei Brocante-tierlantijntjes.  Om maar eens wat te noemen.

Lichtsituatie

Grote kans dat je wil filmen met daglicht. Even ervanuitgaande dat je een ruimte gevonden hebt met ramen. Daglicht kan ontzettend mooi zijn. Maar kan ook net even verkeerd vallen. Of er nauwelijks zijn. Zeker in het Nederlandse klimaat moet je het maar afwachten. Heb je je net voorgenomen 2 dagen flink te knallen met opnames voor eenzelfde video serie, is het licht telkens anders. Op een druilerige dag gaat een klein burolampje je dan niet uit de brand helpen. Wat wel?

Videolampen

Zelf gebruik ik daarom vrijwel videolampen. Kunstlicht met eenzelfde “kleurtemperatuur” als daglicht. Want licht kan meer naar oranje of blauw neigen en allerlei kleuren door elkaar is niet zo mooi. Ook al ziet het menselijk oog die verschillen niet direct, maar je camera des te meer. Bekijk het videolicht dat ik gebruik. Soms als aanvulling op daglicht, soms enkel en alleen als verlichting.

Geluid

Wees je bewust van geluid. In de ruimte waar je filmt, maar ook daarbuiten. Een ruimte kan hol klinken maar als dat ook nog een duidelijke echo oplevert, wordt het lastig. Zoiets krijg je never nooit gecorrigeerd in de montage. Kies dan een andere ruimte of plaats geluidsisolerend of -dempend materiaal. Ook buiten de ruimte waar je filmt kan storend omevingsgeluid voorkomen. De tuinman die net met zijn karretje het gras komt maaien. Joelende kinderen op de speelplaats van een aangrenzende school. Een vrachtwagen die voorbij dendert. Soms moet je even stoppen en de draad opnieuw oppakken als dat te erg wordt.

Afstand camera

Waar je ook mee filmt, je camera staat voor je. Op grotere of kleinere afstand van je, afhankelijk van de ruimte die je hebt. Met een (zoom)lens die op dat moment een gegeven is. Die twee samen bepalen de “uitsnede” mogelijkheden. Het kader dat je filmt. Meer close-up of juist niet. Per situatie en camera verschillend dus en op dat moment een gegeven. Kijk daarom ook altijd door je camera als je een ruimte kiest. Want wat je met je ogen ziet is het geheel, de camera ziet een stukje. En dat wordt uiteindelijk je shot.

Vond je deze video waardevol? Dan vind ik het leuk als je ‘m deelt zodat je vrienden er ook iets aan hebben. Dank je wel!

Enjoy!

HandTed

 

 

 

8 antwoorden
 1. Jacqueline
  Jacqueline zegt:

  Ha Ted,
  Dank voor je tips. Heb je nog tips voor bruikbare lampen als je begint en nog niet zo veel ruimte/te besteden hebt? En waar kan ik dat groene papier/doek kopen (noord-Limburg eo)?
  Groeten,

 2. Daan Castelijn
  Daan Castelijn zegt:

  Ik werk in een kledingwinkel en doe de online marketing ervan. Wil binnenkort ook meer gaan doen met video’s en dan vooral in de winkel zelf. Hoe kan ik dat het beste doen met geluid. Als ik klanten wil “interviewen” moet ik daar dan een aparte microfoon voor hebben?

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   Hallo Daan, dank voor je reactie. Een aparte microfoon is vaak wel wenselijk in dit soort situatie. Dwz: ik vermoed dat er wat achtergrond “noise” aanwezig kan zijn (?) en een aparte interview-microfoon pikt dat minder snel op. Maar test eens met wat je hebt. Film je met een smartphone of aparte video camera? Maak een een testje op de plek waar je die klanten iets wil vragen, in eenzelfde omstandigheid als straks voor het eggie. Belangrijk is dat die klant goed te horen is. Lukt dat niet, overweeg dan een aparte microfoon. Voordeel is ook dat de klank zelf snel mooier is, wat minder blikkerig. En wat licht betreft: in veel winkels komt licht recht van boven. Kijk goed hoe iemand erop staat als hij/zij er recht onder staat, wordt nl. vaak snel “hard beeld”.

   • Daan Castelijn
    Daan Castelijn zegt:

    Dankjewel! Ik gebruik Canon EOS 550D voor de foto’s en voor het filmen. Denk dat het dan beter is voor een aparte microfoon maar welke zou ik dan het beste kunnen halen? Een die op de camera geplaatst wordt of een losse interview microfoon?

    • Ted Daamen
     Ted Daamen zegt:

     He Daan, ik zou dan voor een losse interview (hand) microfoon gaan. Met kabel of draadloos (draadloos is wel handig….). Zo’n mic werkt praktisch het snelst (er vanuitgaande dat je niet met “speldmicrofoons” of zo’n “hengelmicrofoon” wil werken). Die moet dan op je cameran aangesloten worden. Gelukkig heeft jouw camera daarvoor een externe microfoon aansluiting. Check: http://bit.ly/212hcDt. Informeer even daar indien je voor draadloze variant wil gaan, is ook afhankelijk van je budget. Hartelijke groet, Ted

Reacties zijn gesloten.