Is je Facebookvideo anders dan je website video? 5 tips!

 

Is je Facebook video een andere video dan je websitevideo?

Video is een universeel communicatiemiddel. Dat wil zeggen: het is niet gebonden aan een bepaald platform. Je kan het op elk sociaal medium gebruiken. En op je website. Tijdens een webinar. En nog veel meer maar in dit artikel gaat het om Facebook en je website.

Natuurlijk zou je identieke video’s kunnen gebruiken voor beide kanalen, maar toch zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Bijvoorbeeld deze 5 dingen.

Je website

Als je bezoekers op je website krijgt, hebben mensen al gekozen om daar te gaan kijken. Ze zijn daarmee zelf diegene geweest die geklikt hebben om op jouw site uit te komen. Met andere woorden: ze zijn zelf actief op zoek daar iets te lezen of zien. En staat daar jouw video, dan kan het zomaar zo zijn dat ze die aan willen klikken.

Op Facebook is dat net even anders.

Wanneer jij jouw video daar upload zien anderen die in de regel voorbijkomen zodra ze door hun tijdlijn scrollen. Jij bent één van de posts tussen tientallen of honderden anderen die dag. Natuurlijk kiest ook hier de kijker wat hij of zij verder bekijkt of niet.

Maar tussen al die keuzemogelijkheden en het automatische “scrollvingertje” zit jij er minder snel tussen. Facebook is een medium waarop je vooral snel wilt kijken wat er allemaal bij anderen gebeurt. Dat scrollproces gaat net even een slag sneller anders dan het klikken naar een specifieke website.

Veel vluchtiger dus, veel verleiderlijk om toch weer snel ergens anders te klikken. Je moet op Facebook  net even iets meer zien op te vallen. Door het begin van je video opvallend te maken. Tom Poes verzin een list. Voor mijn part ga je op je hoofd staan of verschijn je in een knalroze outfit.

Ondertitelen

Een Facebookvideo begint al af te spelen zodra deze in de tijdlijn voorbijrolt (of het moet door diegene uitgeschakeld zijn). Zonder geluid! Voor geluid moet eerst op de video geklikt worden. En er wordt nogal wat afgespeeld zonder geluid. Omdat iemand net in een stiltecoupe zit van de trein bijvoorbeeld. Of niet midden in een groep ’t geluid wil laten klinken.

Als dat voor jouw publiek ook geldt, kun je video het best ondertitelen. Dan weet je zeker dat de video te volgen is en dat je niet weggeklikt wordt omdat ze je toch niet kunnen verstaan.

Lengte video’s

Hoewel je een video niet korter of langer moet laten duren dan nodig is, telt ook de mate van “engagement” mee. Dus reacties die je bijvoorbeeld krijgt in Facebook op je video. Facebook is juist om te reageren.

Maar naarmate een video dreigt te lang te gaan duren haken mensen af. Dat “retentionpercentage” is over het algemeen sterker wanneer de lengte van 1 minuut naar 2 minuten gaat, dan van 7 minuten naar 9 minuten videolengte. Dat laatste is sowieso lang voor een website of facebook, maar afhakers missen dan de clou of je oproep om te reageren. Hou ze dus kort. Facebook is geen Netflix. Een minuut is voor veel video’s al lang op Facebook (uitzonderingen daargelaten die de aandacht blijven vasthouden).

Ook op je website geldt dat overigens ook. Bijvoorbeeld voor een kennismakingsvideo:  1.5 minuut is al erg lang. Check je video statistieken eens, daar kun je dat zien.

Direct uploaden

Facebook stimuleert het gebruik van video. Kijk ook maar naar het gebruik van Facebook Live. Facebook wil graag dat je video gebruikt en laat dat dan ook graag aan meer mensen zien. Althans, mits je direct in Facebook je video uploadt. Dus niet een linkje van YouTube of Vimeo in je post plakken.

Los van dat het minder opvalt, je bereik wordt kleiner. Tja..Facebook geeft zichzelf wel voorrang, YouTube is natuurlijk een soort van concurrent.

Hollywood

Je video’s hoeven geen Hollywoord stijl te hebben. Zowel op je website als Facebook niet. Maar een wat “lossere” video waarin je net een millimeter buiten beeld raakt of die even in de onscherpte zit, wordt over het algemeen op Facebook sneller geaccepteerd dan op je website.

Dat is overigens geen pleidooi om “hatseflats” video’s te maken. Maar wees ook niet te kritisch. Besteed aandacht aan je video zeg ik altijd. Dat voelt een kijker. Maar het hoeft niet gelikt. Liever niet.

 

Enjoy!

Ted

 

 

 

4 antwoorden
  1. Patricia Gorissen
    Patricia Gorissen zegt:

    Bedankt voor je tips, Ted. Zoals altijd weer erg leerzaam.
    Heb je nog een tip voor een handige tool om te ondertitelen?

Reacties zijn gesloten.