Intro en outro clips voor je video: hoe maak je ze?

Een intro of outro clips voor je video’s

Ken je ze? Van die korte ienimieni videoclips die je in het begin van veel video’s ziet? Of op TV, denk bijvoorbeeld maar eens aan het RTL nieuws. Met een kort muziekje eronder. En ook op het eind. Een intro en outro. Vaak ook leader genoemd. Of videobumper. In ieder geval kort. Wat maakt dat dit gedaan wordt? En hoe maak je ze?

Waarom een intro/outro?

Moet je voor je marketingvideo’s een intro/outro hebben? Krijg je alleen al door zo’n intro- en outroclip direct meer klanten? Nee, zeker niet, het is ook veel meer een kwestie van branding. De manier waarop je naar buiten wil treden. Vergelijk het met je huisstijl, de kleuren die je kiest in je communicatie uitingen, hoe je je doelgroep aanspreekt. Het vergroot je professionaliteit en vooral: herkenbaarheid voor je publiek.

In elke video?

Waar pas je zo’n intro/outro toe? In elke video die je maar maakt? Dat hoeft niet. Ik pas ze toe bij bepaalde serie video’s. Serie van eenzelfde soort: formats dus  (klik hier voor de video over “formats”). Voorbeeld: de serie “In Gesprek Met…”. De serie “Out of the Box”. En bij deze eZine video ook. Wel telkens een andere intro/outro omdat die gelinkt is aan dat betreffende concept. Maar natuurlijk had ik ook overal een algemenere intro/outro kunnen plaatsen.

Duur van je intro/outro clip

Zorg ervoor dat een intro/outro van korte duur is. Drie tot vijf seconden voor een intro is genoeg. Langer wordt teveel, helemaal als je naar de 8, 9 of zelfs 10 seconden gaat. Dat word bijna een video op zich. Je kijkers hoeven niet alles tot in detail te kunnen zien hier. Het gaat erom dat een dynamiek in zit. Het is een herkenningsclip, niet de hoofdvideo zelf.

Hoe maak je zo’n intro/outro clip?

Je kan zo’n clip vaak zelf maken. Afhankelijk van wat je precies wil en kan. In videobewerkingsprogramma’s kun je vaak al een heel eind komen. Geavanceerde programma’s als After Effects en vergelijkbare software programma’s kunnen veel meer, maar zijn moeilijk te leren. Zeker om “eventjes” zo’n clip te maken. Je kan ze natuurlijk ook laten maken en outsourcen. Hieronder vind je een link van voorbeelden die Easyvideomarketing gemaakt heeft.

Je kan ook eens kijken in YouTube. Om er zelf één te maken en direct te plaatsen voor je video.

Een introclip maken in YouTube

Als je snel een eenvoudige introclip wil maken met je logo of een afbeelding, kun je ook de editor in YouTube eens proberen. In bovenstaande video laat ik je zien hoe dat moet. Je maakt bij uploaden in YouTube eerst een diavoorstelling van een foto of je logo bijvoorbeeld. Daarmee wordt dat een videoclip waarbij je kan kiezen of je die 3 of 4 of 5 seconden laat duren. Kies direct een passend muziekje erbij en je hebt al een introclip. Die sleep je voor elke video die je wil en  geupload hebt in YouTube.

Vroeger had YouTube “InVideo Programming” en “Branding” waarmee je 3 seconden clips kon plaatsen voor al je video’s. Maar die optie hebben ze verwijderd. Mede omdat gebruikers wilde kiezen waar ze wel en waar niet zo’n introclip wilden. Met bovenstaande manier kies je dat zelf.

Of via je videobewerkingssoftware

De YouTube editor is vooral handig als je direct video’s upload (bijvoorbeeld vanuit je smartphone) en dan snel een introclip wil toevoegen. Maar als je je videobewerking doet met een speciaal videobewerkingsprogramma, kun je meteen daar je clip uiteraard maken. Hier kun je meestal direct een foto uploaden en in je montage plaatsen. En even laten in- uitzoomen bijvoorbeeld. Met een muziekclip eronder. Of je neemt natuurlijk een ultra kort clipje van jezelf op dat je kan gebruiken als introclip.

Voor het outro kun je een kort stukje van je intro gebruiken of een paar onderdelen uit je outro. Let er wel op dat de muziek klopt en je niet middenin in een onhandig moment knipt.

Vond je deze informatie/video waardevol? Dan vind ik het leuk als dit deelt met je vrienden. Dank je wel!

Enjoy!

HandTed

 

 

 

2 antwoorden
 1. Klaziena Waerts
  Klaziena Waerts zegt:

  Hoi beste Ted,

  Ik probeer zo’n intro te maken.
  Ik heb je stappen gevolgd, maar – nadat ik op ‘maken’ en ‘videobewerkingsprogramma’
  heb geklikt, kan ik ‘mijn diavoorstelling’ niet terugvinden.

  Weet jij wat ik mogelijk fout doe?

  In afwachting van je reactie.

  Met vriendelijke groet

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   Hallo Klaziena, dank voor je reactie en vraag. Heb je ook op “opslaan” geklikt na het aanmaken van je intro? Hartelijke groet, Ted.

Reacties zijn gesloten.