Interview opnemen met 2 camera’s
Veel interviews verhogen je expertstatus, of je nu geinterviewd wordt of dat je zelf iemand interviewt.
In het vorige E-Zine zag je een video van de “TIP van een ondernemer”, in dit geval de tip van Sascha. Ik stond naast Sascha, stelde een paar vragen en de camera stond recht van voren (zie de video in het vorige artikel: de TIP van…). Op zich prima, zeker als je maar 1 camera hebt of als het kort duurt. Maar wat als het langer duurt en je de beschikking hebt over 2 camera’s? Bijvoorbeeld je gewone camera en…je smartphone met goede videokwaliteit.
Met twee camera’s kun je het beeld voor de kijker aantrekkelijker en vooral natuurlijker maken.
In de filmwereld hoor je vaker “shot” en “tegenshot”. Op televisie zie je dat dagelijks waar twee mensen met elkaar in gesprek zijn. Shot van de één, shot van de ander. Het hoeft niet eens zo te zijn dat je telkens de “spreker” in beeld hebt. Je kunt ook de reactie van de niet-spreker tonen. Soms nog veel interessanter.
Shot en tegenshot maken je interview beeldtechnischer boeiender.
Zeker als je langere interviews doet wordt het snel saai als je bijvoorbeeld een kwartier naar één en hetzelfde “ruime beeld” zit te koekeloeren. Natuurlijk is de inhoud belangrijk, maar de vorm bepaalt sterk de aantrekkelijkheid. En daarmee ook of mensen blijven kijken.
In bovenstaande video zie je een voorbeeld van shot/tegenshot.
Dit interview heb ik een tijdje terug op locatie opgenomen met twee camera’s. Eentje “stand alone” op een vaste plek, de andere ook op een vaste plek maar “bemand”. Iedere camera heeft dan 1 “personage” in beeld en de bemande camera kan je ook nog “close” of ‘ruim” laten gaan. Tja..zo heet dat-;).
Bedenk vooraf hoe je de camera’s opstelt, probeer het uit.
Want met een klein beetje meer moeite ziet het er een stuk professioneler uit. Op het interviewmoment zelf is daar nauwelijks tijd voor. Laat beide camera’s het geluid opnemen als je geen aparte microfoons hebt. Natuurlijk moet je achteraf nog editen bij deze manier. Ben je een beetje handig met bijvoorbeeld iMovie (Apple) of MovieMaker (windows) dan is dat zo gepiept. En anders: misschien een idee de basisbeginselen te leren want met een paar basis montagevaardigheden heb je veel meer mogelijkheden. Ook voor je andere video’s.
hartelijke groet,