Interviewen en video

Interviewen

We hebben nogal wat goede talkshow interviewers in ons land. We hebben al jaren Matthijs bij De Wereld Draait Door. Maar ook Jinek en Pauw. En de eeuwige Harry Mens op zondag bijvoorbeeld. En ga zo maar door. Hoewel de één duidelijk een stuk beter is dan de ander. 

Ik bedoel… 

Harry Mens stelt geen vragen.

Die werkt een “to-ask” lijstje af, da's wat anders. Als ondernemer kun je ook interviews doen. Zondermeer al meteen beter dan Harry Mens. En zonder dat je een journalistiek talent als Pauw of Jinek hoeft te zijn.


Camerabeelden tijdens je video-interviews


Intussen schieten camerabeelden tijdens de uitzendingen van hot naar haar: interviewer in beeld, gasten in beeld, publiek. De gast die op dat moment aan de beurt is. Iedere "talkshower" heeft zijn eigen stijl.

Vroeger was dat veel trager.

Dat kun je nu bijna niet meer indenken. Ook als jij als ondernemer met interviewvideo's aan de slag wilt, helpt het als er dynamiek in je video zit. Je kijker blijft als vanzelf geboeid. 

Mits je content ook goed is natuurlijk.

Eigen stijl interview


Soms vallen me dingetjes op. Pauw stelt soms vragen nadat hij zelf het verhaal van de gast inleidt. Kannie sneller tot de kern komen of zo denk ik. Dat gaat dan ongeveer zo:

(Pauw)…”dus toen heb je zus en zo gedaan?”
(Gast) : knikt.
(Pauw) ….. en na 7 maanden besloot je het roer om te gooien, want je was het beu. Ik bedoel het is ook niet niks, alsmaar vluchten en je overal verstoppen.
(Gast) : knikt.
(Pauw)… je vertelde dat je alleen nog contact met je moeder had, dat lijkt me behoorlijk een eenzaam bestaan
Gast: yep.
Pauw: “waarom koos je toen niet gelijk voor…..?"

En dan begint pas het gesprek.

Beau is heel anders. 

In het begin van zijn eigen reeks "Beau" kwam hij nogal belerend over in een item waar een volwassen meid een agent geslagen zou hebben. Alsof pappa tegen dochter spreekt. Hij gaf de welbespraakte meid tot 5x toe een dr.Phill achtig dwingend advies mee. Zij kon er duidelijk niks mee. 

Interviewen als ondernemer.


Je bent ondernemer en expert op jouw vakgebied. Zoals Neerlands Top op interviewgebied dat in hun genre is. Als ondernemer kun je ook video interviews initiëren. En zelf uitvoeren. Zonder dus dat je een topinterviewer hoeft te zijn als op TV. Zonder een hele camera crew en regiekamer.

Maar wel met een topresultaat. Natuurlijk is dat best eng. Je weet vooraf nooit hoe het loopt.

Maar waarom zou je willen interviewen?

Dit type video's verhogen je expertstatus.  Je bouwt autoriteit op, ook als je andere experts aan het woord laat. Je video's worden afwisselender. En het spannende ervan maakt het juist uitdagend.

Fun. Ondernemend. En dat ben je.

Interview spannend? Maak het veiliger.

Wil je echt geen zorgen over missers, neem dan gewoon je interviewvideo vooraf op. Dus niet meteen live uitzenden (mag wel natuurlijk). In de montage heb je in dat geval nog namelijk mogelijkheden tot aanpassen. En tijdens je opnamen kun je een vraag desnoods overdoen.

Wie interviewen?

Zelf heb ik een “In Gesprek Met” serie op mijn site staan. Ik zoek dan experts op die een link hebben met video of videomarketing. Zoals een RTL nieuwslezer ("presenteren voor camera"), een visagiste voor TV series ("wat smeer je op je bulles bij zoiets?), een filmproducente etc. 

Ik ben geen topinterviewer. Maak ook fouten (leer je snel van). Part of the game. Maar dat hoef ik ook niet te zijn als ondernemer. Je kan als ondernemer een heel end komen met je interviewvideo’s door een goede voorbereiding. Zowel wat het interview zelf betreft als hoe je dat in beeld brengt.

Interviewen: een paar do's en dont's


Don't
Eén van die dingen, qua interview zelf, is het voorkomen van de “Harry Mens stijl”. Harry Mens is niet echt geinteresseerd in zijn gesprekspartner zoals gezegd. Zijn target is het bereiken van het eind van zijn vragenlijstje. Mission accomplished. Je ziet het aan zijn gezicht. Het geld is weer binnen, toedeledokie.

Do
Gebruik je oren. Luister. Reageer oprecht op wat gezegd wordt. Soms hoef je niet eens zo heel veel te zeggen. Je moet natuurlijk wel de rode draad in de gaten houden, you are in charge. Ben je coach, verandermanager, therapeut, trainer etc, dan behoort dit waarschijnlijk al tot je basisvaardigheden.

Don't
Ook is het niet zo handig als je de ander vaak onderbeekt tijdens een gesprek. Op TV gebeurt dat voortdurend maar bij een eventuele montage knipt dat wel een stuk lastiger. Als iemand zijn zin afmaakt, kun je daar makkelijker knippen dan wanneer jij te vaak ertussendoor fietst.

Do
Je kan zodanig filmen dat jullie beide, netjes aan een tafel in beeld zijn. Maar zo'n shot is letterlijk en figuurlijk afstand. Als je gesprekspartner wat closer in beeld hebt, zie je veel meer emotie en beleving bij je gast. Kijkt lekkerder weg zeg maar.

Allemaal kleine dingetjes die jou als one-man-band helpen er een leuk en leerzaam interview van te maken voor je kijkers. Niks rocket science, wel effe weten.

Wil je meer van dergelijlke tips voor je interviews, download dan hieronder het gratis eBook met nog veel en veel meer praktische tips over interviewen en tips over het op video vastleggen. 

Op jouw interviewsucces!

Ted


           

Wil je het COMPLETE gratis eBook over INTERVIEWEN EN FILMEN?

Met praktische informatie over het interviewen zelf en over het professioneel filmen daarvan. Vul je voornaam en email in en je kan meteen aan de slag.

En...je krijgt direct een leuke verrassing.