Interview filmen? 3 Tips voor een professionele interviewvideo

Richtmicrofoons, bijvoorbeeld: “Olympus ME-31 compacte gun microfoon” of “Azden SGM-990+i Shotgun microfoon” (check of kabellengte lang genoeg voor jouw situatie is). 

Interview filmen?

Als jij goed bent in jouw vakgebied versterk je die expertise door anderen te interviewen. Of je nu opvoedkundige, communicatiespecialist, webdesigner, businesscoach of … bent. Zo heb ik voor mijn serie “In Gesprek Met…” gesproken met een expert visagiste. En met een TV nieuwspresentator. Of een pastor die met Facebook en video werkt. Een filmproducente.

Experts waar, in mijn geval, een link met videomarketing ligt. Waar mijn publiek iets van kan leren maar ook het publiek van die experts. Want zij tonen die aflevering op hun beurt aan hun publiek, waarmee je je zichtbaarheid vergroot.

Kortom: genoeg redenen om met interviews aan de slag te gaan.

Waar opnemen?

Het zal je niet verbazen dat ik vanuit mijn expertise het liefst interviews opneem op locatie. Vaak bij die ander. Of een plek die linkt aan het onderwerp. Natuurlijk kan het ook via Skype. Of Google HangOut. Dat bespaart tijd. Niks mis mee, maar wel een beetje saai. Zeker bij lange interviews.

Een interviewvideo op locatie maken hoeft niet eens veel extra tijd te kosten. Zo heb ik een keer een workshop gevolgd en deed ik na afloop van die workshop een “In Gesprek Met.. de workshoptrainster”. Het geeft net even meer beleving aan je interview. Gunstig voor je kijkduur (vindt Google ook leuk). Ook vorm doet er toe en dat hoeft echt niet Hollywoord stijl te zijn, liever niet. Uiteraard is beeld niet belangrijk als jouw publiek enkel en alleen podcasts wil.

Tips bij opnemen met 1 camera

Hoe kun je nu makkelijk zo’n interview opnemen, zonder dat je een hele crew nodig hebt? In je eentje, terwijl je ook nog gesprekspartner bent en zelf in beeld.  Dat kan. Met 1 camera al. Maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. Zodat het voor de kijker leuk is naar te kijken en luisteren. Hier komen ze, 3 belangrijke tips:

Camerapositie

Waar plaats je je camera? In veel situaties zul je aan een tafel zitten (hoewel staan natuurlijk ook kan). Als je aan een tafel tegenover elkaar gaat zitten en je wilt beide in beeld zijn, staat je camera daar in de regel haaks op. Jullie zijn dan beiden “en profile” in beeld. Da’s weer iets minder omdat beiden niet zo goed te zien zijn.

Met een beetje pech heb je in deze situatie in het midden van je beeld ook een “gat”. Kijk maar eens op je camera display, dus niet zo met het blote oog. Echt even op je camera kijken. Zeker bij een grote tafel waar je ver van elkaar zit. Als de achtergrond dan ook nog eens erg licht is, trekt dat sterk de aandacht. Om dat voorkomen kun je beter 90 graden ten opzichte van elkaar gaan zitten. En wat dichter bij elkaar dan je normaliter zou doen. Nee…nog dichter-;). Puur voor de camera. Oogt beter, gat kleiner.

Geluid

Hoe neem je geluid op als je met zijn tweeën in gesprek bent en je hebt 1 camera? Als die ene camera geen “microfoon” ingang heeft, heb je weinig keuze. Film dan in een rustige omgeving en zet de camera niet te ver weg. Dat maakt de kans op storende ruis kleiner. Test het een keer en als het goed verstaanbaar is en goed klinkt, prima toch!

Maar ja…je komt misschien op wisselende plekken, met wisselend resultaat. Helaas kun je niet op 1 microfoon ingang 2 zender/ontvanger sets aansluiten. Van die draadloze kastjes en kleine microfoontjes die je opspelt. Daar heb je twee ingangen voor nodig.

Wat je wel kan doen op die ene mic-ingang is een handmicrofoon inpluggen. Dan “lepel” je als interviewer op en neer tussen jou en die ander. Net als je op TV ziet. Vind je dat maar niks dan is een “richtmicrofoon” een optie. Die zien er als een lange staaf uit en hang je op gelijke afstand (en uit beeld) boven jullie. Of je verstopt het ergens op tafel, achter een stapel tijdschriften of iets anders. Ook hier: test vooraf, dus voordat je voor het “eggie” gaat.

Vragen stellen

Tot slot. Let erop dat je bij het vragen stellen en antwoord krijgen niet teveel door elkaar heen praat. Met name als je van plan bent de video in de montage nog een beetje te fintunen. Stukjes eruit knippen of misschien wil je nog een shot of afbeelding of tekst ergens tussenplaatsen.

Je kunt je voorstellen dat als je vaak door elkaar heen praat het geluid abrupt afgekapt wordt. Midden in een zin bijvoorbeeld. Da’s niet zo fraai. En als we het dan toch over “gespreksgeluid” hebben: zeg niet te vaak “jaja” of “okee” of “…mmmm” terwijl de ander vertelt. Natuurlijk hoort het er een beetje bij, maar too much is too much.

Heb jij al ervaring met interviews opnemen? Of een vraag naar aanleiding van deze video/artikel? Stel je vraag hieronder in het reactieveld en ik reageer zo spoedig mogelijk. Dank je wel!

Enjoy!

HandTed

 

 

 

11 antwoorden
 1. Jelske Hoogervorst
  Jelske Hoogervorst zegt:

  Ha Ted! Wat een waardevolle tips weer. Waar ik zelf momenteel tegenaan loop bij het maken van filmpjes: het verschil in geluidsniveau van mijn stem en mijn instrument (saxofoon). Ik neem improvisatietips op. In iMovie stel ik nu steeds handmatig het geluidsniveau bij van de opname: saxofoon iets zachter, stem iets harder. Is hier ook een andere oplossing voor? Dankjewel!

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   Hallo Jelske, dank voor je reactie! Even voor mij, om beter te kunnen antwoorden: hoe neem je nu je stem en saxofoon op? Met een en dezelfde microfoon (interne mic van je camera)? Indien ja, heeft die camera een mic-ingang? Hartelijke groet, Ted.

 2. Henk
  Henk zegt:

  Zo simpel, zo logisch. Maar je moet het wel even weten.
  Bedankt Ted voor de tips!

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   Je gaat het pas zien als je het doorhebt 😉 Thanks Henk!

 3. Veronika Rutten
  Veronika Rutten zegt:

  Hi Ted, een interview opnemen via Skype, hoe doe ik dat het beste?? moet ik dan de camera op het beeldscherm richten, of is er een mogelijkheid om via Skype het gesprek op te nemen??

 4. jetske Laarhoven
  jetske Laarhoven zegt:

  Hoi Ted! ik wil interviews opnemen met een zwarte achtergrond maar ik kan niet in een donkere kamer gaan zitten met belichting. Kan een zwart doek ook? Of zie je dan dat het een doek is? Hoe moet dat met de belichting, heb je overdag ook nog extra licht nodig? Ik zat ook al te kijken of je misschien de achtergrond van de film zwart kunt maken op een programma maar volgens mij kan dat alleen bij foto’s?

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   Hoi Jetske, een zwarte doek kan. Zelf zou ik een grote rol papier daarvoor nemen (grote rollen, speciaal voor dat doel). Dat plooit minder snel (plooien zijn vaak lelijk; maar papier kan wel snel kreuken als je er niet voorzichtig mee bent. Ga voldoende van het papier/doek/achtergrond vandaan zitten als de ruimte dat toelaat. En in dergelijke situaties wordt meestal een hoog zgn. backlight gebruikt. Klein lampje waarvan het licht net je hoofd raakt, zodat je los komt van het zwart en er niet in “opgezogen” wordt ah.w. Ted.

 5. leo
  leo zegt:

  hallo, goede informatie.
  Welke camera adviseert u voor beginners?

  Gr
  Leo

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] meer over interviews filmen: 3-tips-voor-een-interviewvideo […]

Reacties zijn gesloten.