In Gesprek Met…Facebook-pastor Knubben

In gesprek met Facebook pastor Bert Knubben

Welkom bij deze nieuwe aflevering van “In Gesprek Met…”: een serie video’s waarin ik in gesprek ga met bijzondere mensen die video/marketing gebruiken voor hun business. Dit keer een niet alledaagse business: de Kerk. Een locale kerk. Want met pastor Bert Knubben uit het Limburgse Kerkade heb ik te maken met een bijzondere man, die facebook en video gebruikt voor zijn beroep en daarmee ook al de facebook-pastor genoemd wordt.

Moet Facebook van de Paus?

Als ik Bert vraag of de Facebook van de Kerk moet, is het geen must. Maar wel gewenst. Zeker voor de nieuwe moderne Paus. Hoewel die nieuwe Paus dus een voorstander is van het gebruik van Facebook,  heeft deze zelf geen Facebook pagina. Bert Knubben heeft dat wel. Allang voordat deze Paus er was overigens. In het verleden plaatste Bert nog wel eens een video van een preek erop, maar al snel kwam het inzicht dat dit medium te snel is voor het integraal overnemen van een lange kerkpreek. Nu plaatst Bert bijvoorbeeld ook foto’s van zijn hond die naar de kapper ging. Om ook op die manier als “locale Kerk” tussen de mensen te staan. Een geschenk uit de hemel noemt hij Facebook.

Een 2e leven

Eigenlijk heb je nu een glazen kerk, zegt Bert. Vroeger had je alleen de stenen kerk als Gods huis. Nu ook een glazen, waarmee je kan laten zien dat je er bent als kerk. Contact te houden met de directe omgeving en wereld. Een hiernaastmaals zeg maar. Vroeger had je het hiernamaals, nu heb je ook het hiernaastmaals. Je kan als het ware een 2e leven leiden. En het echte leven en dit 2e leven beïnvloeden elkaar. Als Kerk moet je ook naar buiten. Paulus ging vroeger ook de markt op om zijn verhaal te doen. Nu doen we dat met Facebook.

De 5 Facebookregels van deze pastor

Bert heeft ervaringsgewijs ondervonden welke 5 regels voor hem gelden bij Facebook. Letterlijk een handleiding. Elke vinger staat voor een regel. De pink staat voor “hou het kort”, de ringvinger voor “verbinding maken”, de middelvinger moet je niet gebruiken want da’s schelden, de wijsvinger moet je ook niet gebruiken. Althans niet om te wijzen maar wel om de richting aan te geven. Tja en de duim is natuurlijk voor het liken.

Bekijk het hele gesprek in de video.

 

HandTed

PS: …delen van deze video mag natuurlijk -;)

16 antwoorden
 1. Hannie
  Hannie zegt:

  Geweldig, die handleiding – letterlijk op de hand voorgedaan. Heel aanschouwelijk, heel waar, en makkelijk te onthouden zo. Chapeau!

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   De hand van God Hannie 😉

 2. Gerry Velema
  Gerry Velema zegt:

  Wat ontzettend leuk dat deze pastor zich op deze manier sterk maakt voor de boodschap van God! En zijn tips voor de facebook en internet, kunnen we zeer ter harte nemen.

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   Dank voor je reactie Gerry. Leuk he hoe Pastor Knubben hier mee omgaat en nog goeie tips geeft 😉

 3. Marieke
  Marieke zegt:

  ‘Verdomme, dat (Facebook) is een geschenk uit de hemel!’
  Ja hoor, hij zegt het ècht ik heb even teruggespoeld 😉
  Geweldige mooi gesprek met iemand die met de tijd meegaat en midden in de samenleving staat.
  En Ted: de 50 weesgegroetjes inmiddels gedaan?
  Groet, Marieke

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   Yep, hij zegt het echt-;)…ik zit op 37, nog 13 te gaan….

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   Dacht ik ook Margit:-)

 4. Patricia
  Patricia zegt:

  Wat een hippe pastoor, leuk om te zien dat er ook geestelijken zijn die de verbinding met de moderne wereld wel weten te maken. En die letterlijke handleiding, dat is inderdaad een hele goede.

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   Dit is een hele moderne pastor inderdaad Patricia. Leuk om mee te mogen spreken-;) (en filmen!)

 5. Pastor Bert Knubben
  Pastor Bert Knubben zegt:

  Hallo Ted, die vijf vingerwijzigingen heb ik ooit gelezen in het ‘handboek ‘KERK EN SOCIALE MEDIA’ (van den Berg/Bosman Zoetermeer 2012).
  Daar wordt mediapriester Roderick Vonhögen geciteerd met zijn vijf regels voor sociale media. De vuistregels zijn letterlijk op één hand te tellen!
  De volgende keer schakelen we – bij de penitentie -over… van ‘weesgegroetjes bidden’ naar ‘kaarsjes opsteken’!!

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   Dank Bert voor je aanvulling enne…50 kaarsjes zal me makkelijker afgaan dan 50 Weesgegroetjes 😉

Reacties zijn gesloten.