Hoe starten met YouTube? Bekijk de Tips van Easyvideomarketing.

meer over videoformats

Starten met YouTube?

Waarom zou je eigenlijk je YouTube kanaal moeten starten als ondernemer? Een belangrijke reden is dat er een grote kans bestaat dat ook jouw publiek steeds meer op hun smartphone of tablet video’s bekijkt. Het gebruik van deze devices als “computer” neemt steeds meer toe. En video’s kijken hierop is vaak een stuk prettiger dan teksten scrollen/in-uitzoomen op een klein scherm.

Google is eigenaar van YouTube

Google is eigenaar van YouTube en vormen wereldwijd de grootste zoekmachines. Je eigen YouTube kanaal is feitelijk jouw TV station, gratis en voor niks. Waar steeds meer potentiele klanten op terecht kunnen komen.  Als je een kanaal hebt tenminste.

Waar op letten?

Als je nog helemaal nieuw bent in YouTube land en met video’s zul je eerst video’s moeten hebben. Idealiter van jezelf als expert. Dat betekent dat je content moet maken. Content is King want als je inhoud niet aansluit bij wat je kijkers willen, groeit je kanaal niet. En je motivatie ook niet. Begin bijvoorbeeld met een kleine serie van 3 tot 5 video’s. Aan de hand van een serie…een format.

Crëeer video’s met een “format”

Een videoformat is een vast stramien voor een video-serie. Daarmee maak je het voor jezelf makkelijker en overzichtelijker dan “hap-snap” video’s. Maar ook voor je kijkers. Feitelijk hoef je telkens enkel nieuwe onderwerpen te verzinnen en het stramien te volgen. Dat kan een “kijkersvraag”-serie zijn. Of review-video’s. Of “de meest gemaakte fouten” serie. Binnen jouw expertise. Kijk voor meer informatie over formats ook deze video.

Maak een kanaal aan

Als je nog geen YouTube kanaal hebt, ga dan naar youtube.com en klik op “inloggen”. Inloggen klinkt waar raar hier maar je komt vanzelf in een scherm terecht waar je je gegevens in moet vullen. Als je voor je kanaal een bedrijfsnaam kiest, wees dan voorzichtig. Want die kun je maar 1x kiezen. Wees er dus zeker van dat je meteen de goeie kiest. Wijzigen is naderhand niet meer mogelijk, dan zul je een nieuw kanaal moeten maken.

Testvideo

Plaats een testvideo en zet deze bij het uploaden bijvoorbeeld op “unlisted/verborgen”. Dit kun je kiezen bij het uploaden onder “bestanden selecteren om te uploaden”. Dan kunnen alleen mensen die video bekijken die de video-url-link hebben. Handig als je bijvoorbeed je testvideo eerst aan een paar mensen wil laten zien voor feedback voordat je de rest van een serie maakt.

Vul alle velden in bij uploaden

Bij elke video die je upload vul je een titel in die matched met je inhoud. Een pakkende titel, inclusief zoekwoord waar jouw publiek op zoekt. Onder de titel kun je bij “beschrijving” je site-url invullen en een soort mini-blogje maken. Dat helpt Google om te weten waar je video over gaat. Tot slot de “tags”: sleutelwoorden die betrekking hebben op jouw video/YouTube kanaal. Wen je aan dit meteen te doen, want later zul je er zeer waarschijnlijk niet meer op terug te komen.

Een 1e indruk kun je maar 1x maken

Bezoekers van jouw YouTube kanaal zien direct op de “homepage” je header. Bij YouTube noemen we dat een banner. Waarin ook jouw profielfoto zichtbaar is. Mits je dit aanmaakt. Want een lege banner/profielfoto staat niet professioneel. Vergelijk het met een boek zonder cover. Een website zonder header. Net niet af, hoe goed de inhoud ook is.

Regelmaat

Regelmaat is belangrijk want je wil een YouTube KANAAL, geen YouTube plasje… Als je bijvoorbeeld een dagdeel of dag echt in je agenda plant om video’s te maken, heb je gelijk een voorraad voor de komende weken of maanden. Dan hoef je maar 1x op te starten. De eerste keer zal alles nog wennen zijn, maar naarmate je je kanaal ziet groeien in de loop der tijd wordt het ook leuker en leuker om video’s te maken.

En?

Heb jij een YouTube kanaal? Wat zijn jouw ervaringen? Laat een reactie achter in het reactieveld onder deze video, ik reageer zo spoedig mogelijk. En als je deze video waardevol vond, vind ik het leuk als je ‘m deelt! Dank je wel!

Enjoy!

Ted

 

meer info over professioneel presenteren

 

6 antwoorden
 1. dyana
  dyana zegt:

  Hallo,

  Ik wil graag een cover zingen op youtube, maar heb er geen ervaring mee.
  Kunt u mij uitleggen hoe ik te werk moet gaan, waar ik het muziek af kan halen en of het zomaar op youtube geplaatst kan worden.

  Bedankt

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] geen YouTube kanaal hebt (ik noem het altijd: je eigen “TV station”) bekijk dan ook de vorige vlog, waarin ik je tips geef om snel te kunnen starten met je YouTube kanaal. YouTube biedt de […]

Reacties zijn gesloten.