Hoe lang mag jouw video duren?


Als je zelfstandig dienstverlener bent en je wil gericht met video’s aan de slag, doemt al snel de vraag op: hoe lang mag een video duren? Die vraag heeft feitelijk alles te maken met de mate waarin de kijker jouw video interessant vind.

Wanneer ik een video-pitch training geef, adviseer ik zo’n pitch opname niet langer dan 1,5 tot 2 minuten te laten duren. Maar waarom eigenlijk? Waarom niet 4 minuten of 30 seconden? Is er een vaste tijd voor alle soorten video’s die je zakelijk wil inzetten?
Alles heeft te maken met de “span of attention”: de mate waarin je de aandacht van de kijker weet te trekken en vast te houden. Een video-pitch is een filmpje waarin je iets vertelt over wie je bent, wat je doet en vooral voor welke problemen jij een oplossing hebt voor wie. In de aard van dit type video zit verscholen dat het een korte video moet zijn. Dat is het doel van “pitchen”. Een elevator-pitch is zelfs nog korter dan 1,5-2 minuten. In korte tijd duidelijk je verhaal duidelijk maken. Daar past in de regel geen video van 4 tot 5 minuten bij, dan wordt het een “contradictio interminis”. Tenzij je je video zo enorm entertaining maakt dat je elke kijker 4 minuten op het puntje van zijn stoel weet te brengen. De meeste zappen echter weg.

Maar stel nu,  je bent trainer of bijvoorbeeld lerares en je wil een educatieve of instructie video maken. Je draagt dus online kennis over. Is 1,5-2 minuut ook hier de max? Nee, deze video’s mogen langer duren dan de video-pitches van 1,5-2 minuten. Zelfs zo’n 5-6 minuten is geen punt, mits relevante content voor je doelgroep. Een goede instructie video kan ook tot 10-11 minuten duren, maar meestal is het toch slimmer die op te splitsen in meerdere afleveringen. Mensen onthouden niet alles; herhaal dan liever de 2 tot 3 belangrijkste punten in zo’n video dan doorgaan tot je al je 17 items over de bühne gegooid hebt. En maak dan een 2e aflevering (of meer) met nieuwe content.

Stel je bent fotograaf en je wil je publiek laten zien hoe je te werk gaat in je portretstudio. Wat voor tijdsduur geldt dan? Hier is het belangrijk stil te staan bij het waarom van zo’n video? Wil je vertrouwen wekken? Wil je mensen op hun gemak stellen omdat ze een studio misschien eng vinden? Wil je dat mensen meteen op “ik schrijf me in voor de foto make-over” klikken? Wie is je publiek eigenlijk?
Het exacte doel van zo’n video bepaalt je content en is ook van invloed op de duur. Plaats je je video op Youtube en wil je vooral dat mensen vandaar uit doorklikken naar je foto-site, dan is een korte video met een duidelijke “call to action” meestal succesvoller dan een langere video. Maar er is geen wet die voorschrijf dat je video maar 1 minuut mag duren. Of 2 of 5 minuten. Als je  gericht te werk gaat met een goed script houdt je de aandacht vast. Focus dus op je verhaal dan de tijdsduur op zich.

Ben je bijvoorbeeld medisch onderzoeker en heb jij een medicijn ontdekt dat veel patiënten van een vervelende ziekte afhelpt, dan kijken deze maar al te graag. Zelfs als de technische kwaliteit van je video niet denderend is. Zelfs als de video een half uur duurt. Denk je dat die doelgroep het erg vind dat het zo lang duurt? Die willen alles weten in de hoop weer datgene te kunnen doen wat ze voor de ziekte konden.

Effectieve marketing video’s hebben een sterk begin, midden en eind. Het begin is de introductie waarin je je idee of onderwerp kenbaar maakt. Zodat de kijker begrijpt waarom hij hier is. In het middenstuk bouw je daar op door. En je eindigt met een “call to action”. Bijvoorbeeld de blogexpert die eindigt met: “klik hier op mijn site en ontvang 5 gratis tips waarmee je direct makkelijker een blogartikel schrijft”. Het “what’s in it for them?” (je doelgroep) is belangrijk, maar ook: wat wil jij dat de doelgroep voor actie onderneemt?

Het gaat dus niet enkel om tijdsduur, ook al leven we in een vluchtige online wereld waarin snel weggezapt wordt. Het gaat om “story-telling”, met een bewuste opbouw. Wil je meer weten, vraag dan nu het gratis E-book (t.w.v. 79,95 euro) aan en binnen 5 minuten kun je aan de slag.

Hartelijke groet,

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Tenslotte is het erg belangrijk om de film de juiste tijd te laten duren. Wanneer een video te lang duurt haakt de kijker sneller af. Dit heeft te maken met de mate waarin je de aandacht van de kijker weet te trekken en vast te houden, ook wel span of attention genoemd. Het verschilt per soort video hoe lang deze mag duren. Een elevator pitch moet vaak nog korter dan 1,5-2 minuten. Wanneer het een educatieve of instructie video is mag deze langer zijn; zo’n 5-6 minuten. Als we het hebben over reclames op tv, duren deze meestal niet langer dan 30 seconden. Soms is duurt een reclame zelfs maar 15 seconden. Deze fungeert dan vaak als reminder en zijn vaak erg simpel. Er is geen dezelfde lijn te trekken over hoeveel seconden juist is. Dit verschilt weer per soort videomarketing. Een oplossing hiervoor is van tevoren meten van de resultaten; een test. easyvideomarketing , marketingportaal […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *