Harde schaduw achter je temperen?

[svp]http://www.youtube.com/watch?v=rP5ST2OogHw[/svp]

Heb je dat ook wel eens als je een video gemaakt hebt en terugkijkt?

Dat er ineens een hele harde schaduw achter je blijkt mee te bewegen? Zo’n diepdonkere zwarte rand om je heen. Meestal is dat niet mooi. Maar hoe komt dat nu en wat kun je er aan doen?

Tijdens de opnamen zie je het niet, je ziet het vaak pas na een tijdje.

Dat komt omdat je zowel tijdens de opnamen als achteraf in eerste instantie gefixeerd bent naar jezelf te kijken. Maar reken maar dat als je langer in beeld bent en zeker als je met je handen praat, het op gaat vallen. Je wordt als het ware achtervolgd door je eigen schaduw. Natuurlijk kun je dat ook creatief inzetten maar meestal gebeurt het onbewust en onbedoeld.

Video heeft natuurlijk alles met licht te maken en dat geldt bij dit probleem ook.

Ga in de zomer maar eens in felle zo’n buiten staan als de zon het hoogst staat. Grote kans dat je een harde (en korte) schaduw op de grond ziet. Kom je later op de dag terug dan is die schaduw zachter (en langer), tenzij het ineens is gaan regenen natuurlijk. Ook als je binnen filmt komt er ergens licht vandaan. Door je raam, misschien van een lamp, misschien beide. En kennelijk produceert dat licht die schaduw achter of net opzij van je. Omdat de richting en type licht dat zo maakt.

Wat kun je doen als je het licht zelf niet kan beïnvloeden?

Dat hangt van je ruimte af. Grote kans dat je zelf dicht tegen een wand bent gaan staan. En dichtbij is ook al op 1 meter van die wand bijvoorbeeld. Misschien heb je die wand bewust uitgekozen omdat ie zo mooi egaal gebroken wit was. Een tint waar schaduwen natuurlijk sowieso al sneller op te zien zijn. Maar om die wand nu meteen zwart te gaan verven, is geen optie-;).

Wat kun je wel doen?

Dit hangt van de grootte van je ruimte af. Als je makkelijk een paar stappen naar voren kan zetten, scheelt dat al. Maak trouwens maar een paar meter van die stappen, want hoe verder je van de wand af staat, hoe groter het verschil zal zijn met de beginsituatie. Je schaduw zal minder hard worden, wellicht niet helemaal weggaan. Dat laatste vraagt meestal om lichtaanpassingen, maar hier gaat het om een eenvoudig trucje dat ook al helpt. Dus kijk ook of een kwartslag draaien misschien meer meters biedt om naar voren te stappen. Natuurlijk heb je dan een andere achterwand maar grote kans dat die dezelfde kleur heeft. Let dan wel op of het licht op je gezicht mee verandert. Het reduceren van de schaduw achter je moet natuurlijk niet ten koste gaan van (on)zichtbaarheid van jezelf.

En als ik nu een totaal egale achtergrond wil?

Door een paar stappen naar voren te doen, zal je camera mogelijk ook iets verplaatst moeten worden. Je schaduw zal minder zijn, maar niet weg. Wat als je nu echt een compleet egale achtergrond wil? Dat vraagt om een grote ruimte waarbij je de achtergrond in de meeste ideale situatie apart kan verlichten. Met gewoon daglicht dat door een paar ramen valt, is dit heel lastig. Of je moet, zoals ik vaker doe, een “green screen” gebruiken. Maar ook dat vraagt om apart uitlichten. En om speciale bewerking in de montage. Iets voor een volgend artikel.

Wat zijn jouw ervaringen met jezelf filmen? Loop jij hier ook tegenaan of heb je andere issues? Deel ze hieronder zodat ik of anderen je kunnen helpen met ervaringstips.

Hartelijke groet,

 

HandTed

 

 

1 antwoord

Reacties zijn gesloten.