Google Hangout, Hangouts on Air en….Webinarjam

 

[svp]http://www.youtube.com/watch?v=rOfvNJLuhKQ[/svp]

 

Als je online en live je expertise wil delen, kan dat tegenwoordig heel makkelijk.

Er zijn genoeg gratis en betaalde online systemen via welke je 1 op 1 of in groepen live kan communiceren. Dat kan een bespreking betreffen, of een interview dat je met iemand wilt houden of een 1 op 1 klantafspraak, een groepstraining. Systemen waarbij je elkaar kan zien. Skype is bijvoorbeeld breed bekend en wordt volop gebruikt. Maar heeft zijn beperkingen. Google Hangout raakt steeds meer bekend. En Google Hangouts on Air is weer net even anders dan de “gewone Hangout”. Als je meer naar de webinarssystemen toegaat is Webinarjam de recenste nieuwe tak, als “add on” op Google Hangout. In dit artikel beperk ik me tot deze drie: Google Hangout, Google Hangout on Air en Webinarjam. Wanneer is wat handig? 

Wat kun je met Hangout, Hangout on Air en Webinarjam?

Eerst de “gewone” Google Hangout. Daarmee kun je met max 10 personen (ook visueel) in contact zijn voor die training, mastermindsessie of presentatie. Ideaal dus voor kleine meetings. Gratis en voor niks, maar je moet wel een Google Plus account hebben. Je kunt een scherm delen en zo iets van YouTube laten zien of een document dat op je Google Drive staat bijvoorbeeld. In die kleinschaligheid met 10 personen zit ook de beperking. Want zodra je met grotere groepen aan de slag wil, schiet deze Hangout tekort.

De Hangout on Air is niet exact hetzelfde als de gewone Hangout.

Bij de HangOut on Air kan de hele wereld meekijken; hoewel die hele wereld natuurlijk niet met een webcamshot in beeld is zoals bij Google Hangout. Je zou kunnen zeggen dat je met Hangout on Air je eigen t.v. uitzending maakt en live gaat. Die uitzending wordt vertoond op je YouTubekanaal, je Google Plus account en als je de code op je site embed ook daar. Het wordt automatisch opgenomen en geupload naar je YouTube kanaal, zodat het te zien blijft. Als kijker kan je ook vragen stellen door middel van chat. In die zin kun je er ook webinars mee geven, weliswaar anders dan wat je wellicht kent van bijvoorbeeld GoToWebinar.

Voor de echte webinars is er nu een “add on” van Google Hangout.

Niet van Google zelf maar het bouwt voor op het Google platform dat er is. Het heet Webinarjam en je kan het als aanvulling op Hangouts zien. Een soort plugin, hoewel je niks hoeft te downloaden of installeren. Niet gratis maar wel veel betaalbaarder dan bijvoorbeeld maandelijkse kosten voor een GoToWebinar. Toen ik vorig jaar webinars gaf, moest ik altijd nadenken hoeveel maanden ik het abonnement wellicht nodig had van bijvoorbeeld GoToWebinar. Nadenken hoeveel deelnemers er misschien zouden komen, want ook dat bepaalde de abonnementskeuze (en prijs). En ook het aantal webinars dat je geeft is van invloed. Dat is bij Webinarjam niet zo.

Webinarjam draait op Google Hangouts als basis.

Je kunt er je webinars mee plannen, comminceren, reminderen (ook via  sms!) en: het maakt niet uit hoeveel webinars je wil doen en hoeveel deelnemers je krijgt. Deelnemers hoeven geen enkele software eerst te downloaden! Integratie met je listbuildingsoftware is mogelijk.

Kortom: diverse “Hangouts” die je in kan zetten.

Daarmee gebruik je de ene keer de ene variant, de andere keer de andere. Afhankelijk van je doel. Maar telkens is de basis Google Hangouts en hoef je niet allerlei verschillende nieuwe systemen te leren. WWebinarjam is pas op de markt en de eerste testen die ik meegemaakt hebt, zijn erg positief. Misschien heb jij ervaring met Hangouts, Hangouts on Air of misschien ook al Webinarjam. Ik vind het leuk als je jouw ervaring wil delen zodat iedereen kan leren van de mogelijkheden die er online zijn.

Bekijk ook de video en als je dit waardevolle informatie vindt, nodig ik  je graag uit dit te delen of je reactie achter te laten hier beneden,

succes!

HandTed
meer info over webinarjam: https://www.easyvideomarketing.nl/webinarjam

28 antwoorden
 1. Bianca
  Bianca zegt:

  Hoi Ted,
  Wat een interessante blog. Fijn dat er nog meer mogelijkheden zijn voor webinars!!!
  Groeten,
  Bianca

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   Thanks, Go for it Bianca!-;)

 2. Nadine Krijgh
  Nadine Krijgh zegt:

  Na 5:18 is er geen geluid meer

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   Hoi Nadine, das vreemd…ik heb de volledige video in YouTube geluid…(op 3 verschillende devices). Heb je op andere device ook ’s geprobeerd? Gr,Ted.

 3. Karin
  Karin zegt:

  Dank voor je nuttige Vlog. Ik ben nog niet echt ver met Goolge+ maar word hier wel enthousiast van. Het lijkt mij echt de toekomst hebben. Leren wordt hierdoor leuker en effectiever en ook het lijkt mij leuk om te doen.

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   Graag gedaan Karin, alles op zijn tijd-;) en tis inderdaad op ’n leuke manier leren. Hartelijke groet, Ted.

 4. Wouter Siteur
  Wouter Siteur zegt:

  Hallo Ted,

  Interessante blog post. Nog niet voor nu, maar altijd goed om te weten.

  groet, Wouter

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   Thanks Wouter (wellicht voor jou als je tzt je muziekfragmenten niet alleen wil laten horen, maar ook de toepassingen wil delen bijv).

 5. Riet
  Riet zegt:

  Hoi Ted,
  Tnx voor je info!
  Ik begin er net aan te snuffelen, webinars geven.

  Moeten deelnemers aan een Webinarjam ook een Google+ account hebben?
  Dat is me niet helemaal duidelijk.

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   Hoi Riet, thanks voor je reactie. Nee als deelnemer hoef je niet een gmail adres te hebben om via Webinarjam t webinar te kunnen volgen. Das wel zo prettig-;), anders zou dat n drempel kunnen zijn. Groetjes, Ted

 6. Callista
  Callista zegt:

  Wat fijn Ted, deze duidelijke info.

  Ik heb vorige week hangout on air gebruikt met een trainingsgroep. Ik heb gekozen voor on air omdat ik het graag wilde opnemen, maar alleen voor deze groep. Ik heb dan ook de video daarna meteen op private gezet. Maar toch voelde het niet prettig, omdat mensen evt. wel live mee kunnen kijken.
  Ik heb 4 vragen aan je
  1) zijn er andere opname mogelijkheden als je een gewone hangout of webinarjam gebruikt?
  2) heb je voor webinarjam ook geen Google+ acc nodig als je je scherm wilt kunnen delen?
  3) ik merk bij mezelf en andere gebruikers dat er snel verwarring is als je een scherm wilt laten zien. Het is dan erg lastig om het hangout scherm weer terug te vinden. Wat is jouw ervaring hiermee?
  4) of is het met mijn wensen dan toch handiger om naar een tool als gotomeeting te gaan?

  Ben heel benieuwd of je me een stapje verder kunt helpen.

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   Hallo Callista, dank voor je reactie. Wat je vragen betreft:
   1) Je zou met een screencapturing programma (Camtasia of Screenflow (Mac)) zelf je webinar apart kunnen opnemen. Je kan ook in Webinarjam (maar dat is wellicht meestal niet wenselijk) een fee vragen voor t kunnen volgen. In die gevallen bijv. waarin je niet zozeer je opname nadien exclusief wil houden, maar je inschrijving op je webinar iets meer “reguleert”/ exclusiever huoudt. Je kunt meen ik wel tijd instellen in Webinarjam hoelang automatische opname openbaar moet blijven.
   2) Nee, dit heb je niet nodig als deelnemer, wel als presenter.
   Voor vraag 3 ben ik ook even te rade gegaan bij Robert Mares/webinarcoach; we zijn beide bezig met Webinarjam maar Robert heeft al meer testen gedraaid-;):
   3) Bij Webinarjam is het onhandig (nog) dat het control panel wordt gedeeld in het scherm, je kunt je scherm niet freezen.
   Het is af en toe zoeken hoe je het juiste scherm vindt. Hoe vaker je het doet hoe meer ervaring je erin krijgt-;)
   4) Hangt van jouw tevredenheid over de antwoorden 1 t/m 3 af-;).Gotomeeting is nu de top in meeting en webinar software, met ’t bijbehorende kostenplaatje… zeker als je ’n 500 of 1000 deelnemers account wilt. Webinarjam ontwikkelt zich steeds verder is de verwachting.
   Hopelijk ben je hiermee stapje dichterbij gekomen Callista-;)
   Hartelijke groet,
   Ted

  • Brenda Kok
   Brenda Kok zegt:

   Hoi Callista,

   Wanneer je een Hangout On Air start vanuit YouTube (via Live evenementen) kun je specifieke mensen toegang geven tot de uitzending of mensen toegang geven door het delen van de link naar de YouTube pagina waarop de uitzending plaatsvindt.

   Twee manieren dus om jouw live uitzending toch privé te houden (zonder webinarjam).

   • Ted Daamen
    Ted Daamen zegt:

    Dank voor je aanvulling Brenda!

 7. Callista
  Callista zegt:

  Dank je voor al je info Ted,
  Dit helpt me zeker in mijn denkstappen.
  De optie om webinarjam ook in combi te gebruiken met een lijstmanager biedt ineens ook weer interessante perspectieven. Dus ik denk dat ik die proefperiode maar eens goed ga benutten!
  Callista

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   You’re welcome Callista (overigens qua proefperiode: er is geen trailoptie, wel “not satisfied, money back”. Soort reversed trial-;). Hartelijke groet & succes! Ted.

   • Callista
    Callista zegt:

    @Brenda: Dank voor je aanvulling Brenda, ik zie het nu pas! Fijn te weten dat het ook zo kan.
    @Ted: ja die ‘reversed trail’ had ik gezien:-). Ik heb nog 1 laatste vraag:
    Kun je met een webinarjam in gesprek met deelnemers of gaat dat alleen via de chatoptie? Ik heb regelmatig een mastermind die ik begeleid en die zou ik graag via webinarjam doen als de andere deelnemers dan geen G+ account hoeven aan te maken.

    • Ted Daamen
     Ted Daamen zegt:

     @Callisata. Via de chatoptie kunnen deelnemers reageren. Deelnemers hoeven inderdaad geen Gmail/G+ te hebben. Hartelijke groet, Ted.

 8. GLENN
  GLENN zegt:

  THUMBS UP,

  Mooi artikel.
  Ik was al bijna twee dagen bezig om me helemaal in te lezen en dit artikel heeft in een klap alles mooi op een rijtje gezet van de actuele (on)mogelijkheden.

  TED, THANKS

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   Thanks Glenn en veel succes! Ted

 9. Georgette
  Georgette zegt:

  Hoi Ted,
  Een super artikel!

  Alles op een rijtje en eindelijk van die keuzestress af;-)
  Ik ga het volgende week proberen!

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   Thanks Georgette, veel succes, laat maar weten hoe/of t lukt!

 10. Monique Stadler
  Monique Stadler zegt:

  Dag Ted,
  Dank voor je artikel!
  Weet je of het bij scherm delen ook makkelijk gaat om eigen filmpjes (rollenspellen bijv.) met geluid te laten zien, of een youtubefilmpje? Dit heb ik bij Gotomeeting al geprobeerd maar het geluid is dan ‘ruis’ (zelf praat ik in een microfoon).
  Hartelijke groet, Monique

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   Hallo Monique, dank voor je reactie. Bij GoToWebinar is geluid van een video goed afspelen inderdaad een probleem. Vanmorgen nog zelf meegemaakt. Vaak loopt beeld en geluid van een YouTube video niet synchroon of horen mensen t geluid van de video nauwelijks of heel zacht. Heeft niks met je microfoon te maken maar met Citrix omgeving die gebruikt wordt. Voor Windows is GoToWebinar nu wel met een test bezig waarbij dat beter zou moeten gaan (ik heb zelf Apple, dus kan je geen eigen resultaten meedelen). Bij HangOut kun je via schermdelen een YouTube video afspelen en (is mijn ervaring tot nu toe), gaat dat prima. Hartelijke groet, Ted.

Reacties zijn gesloten.