Filmen in zonlicht? Pas deze tip toe voor een betere video!

 

Lekker weertje buuf!

Heerlijk al die zomerdagen dit jaar. Je hoeft niet eens meer op vakantie om mooi weer te hebben. En zelfs de oktoberdagen zijn ons tot nu gunstig gezind. Goede timing voor het maken van video’s voor je bedrijf. Of foto’s. Je wilt er immers zonnig op staan! Maar is dit heerlijke weer wel altijd zo geschikt als het lijkt?

Camera’s kijken anders

Als mens ervaar je op die dagen het lekker weer anders dan een camera. Wij zijn in staat om felle contrasten makkelijk te overbruggen. Maar voor een camera is dat wat lastiger. De professionele modellen zijn er beter in dan de instapmodellen maar ook die professionele apparatuur hebben hun grenzen.

In videotermen wordt de mate van het kunnen overbruggen van grote contrasten het dynamisch bereik genoemd. Dat heeft met de sensor te maken, met hoe  informatie verwerkt wordt naar je geheugenkaartje enz.

Licht waarnemen

Je kent het vast wel. Dat moment op een mooie zomerdag dat het avond begint te worden. Ineens ontstaat er een warme goed over het landschap, de huizen. En over mensen. Die periode duurt niet lang. De zon gaat niet gauw daarna onder. Maar het is bijna een schilderachtig tafereel. Het licht heeft ook een andere kleur. Overdag is het licht wat blauwer van karakter op zomerse dagen, later op de dag kleurt het meer naar het oranje.

Dat is overigens ook iets waar de camera rekening mee moet houden. Meestal gebeurt dat automatisch maar als je een rare kleurzweem over je beelden hebt, kan het zijn dat handmatige instelling nodig is.

Ook in de ochtend na zonsopgang voelt het licht “rustiger”. Je hoeft nog geen zonnebril op te zetten. Ook dat zijn de betere foto/film momenten. Kortom: alleen al door eerst eens te ervaren hoe het licht je raakt, heb je al een indicatie wat betere opnamen momenten zijn. Vroeg opstaan of heel alert en ready zijn tegen de avond.

Overdag filmen

Maar ja…nu sta je net op die plek waar je NU wilt filmen. Midden op de dag en je hebt geen andere keus. Omdat je net voor dat gebouw staat dat je op de achtergrond wilt. En zo meteen weer weg gaat. Wat kun je dan doen? Er zijn een aantal mogelijkheden:

  1. gebruik een reflectiescherm
  2. maak je opnamen daar waar schaduw is
  3. houd het licht tegen

ad 1) in de video hierboven zie je wat een reflectiescherm doet. Je vangt het zonlicht op en weerkaatst het naar je onderwerp. Let op dat als dit een persoon is, je diegene niet verblindt, dan schiet het nog niet op.

ad 2) in de schaduw heb je meer “egaal” licht. Het lijkt misschien donker op het oog, maar als het totale beeld geen lichte felle plekken bevat, kan het op je display van je camera er verrassend goed uit zien.

ad 3) licht tegen houden kan thuis wat makkelijker dan buiten. Je hangt een zwart doek voor je raam of doorzichtig doek dat het licht tempert. Buiten is dit wat lastiger omdat je hier vaak een scherm met groot oppervlakte voor nodig hebt. Je ziet het vaak op filmsets waar ze hele grote panelen boven het onderwerp houden om het licht diffuser te maken en zo het contrast te reduceren.

Meer over reflectieschermen.

Veel succes met je opnamen!

Ted