Facebook Live “Plus”: multicamera livestream video.

Facebook Live

Facebook Live is natuurlijk een supertool om heel eenvoudig met je smartphone al een live uitzending te kunnen doen. In het hier en nu, met directe interactie van je kijkers.

Facebook juicht dit type video alleen maar toe door je bereik te vergroten.

Maar…los van de inhoud van Facebook Live uitzendingen…het blijft filmen met enkel de camera van je smartphone. En vaak van heel dichtbij.

Immers, je wil de reacties kunnen lezen van je kijkers. Maar vaak ook zo dichtbij dat jouw kijker vaak erg lang naar een behoorlijke close-up zit te kijken. Los van dat eentonige en intieme shot: hoe zou het zijn al je meerdere shots kan laten zien in je live-stream uitzending? Inclusief bijvoorbeeld een slide-show die je toont.

Zeg maar een Facebook Live Plus. Dan oogt je uitzending professioneler. Maar heb je ook meer mogelijkheden.

Wat heb je nodig voor multicamera livestreams?

Natuurlijk, meerdere camera’s. Maar dit hoeven niet camera’s-camera’s te zijn. De camera van je smartphone, die van je tablet, de webcam van je laptop. Die kunnen ook.

Daarnaast heb je software nodig. Zodat Facebook het ook “snapt”. En zodat je die slideshow kan laten zien.

Nu zijn er in de live-stream wereld enorm veel soorten software. En ook soorten hardware, voorals je professioneel grote events wil streamen. Van eenvoudige kastjes tot hele grote kasten en dito investeringen. Maar ik heb het hier over thuis of op kantoor. Een eenvoudige setting.

Software die je daarbij kan helpen is OBS (Open Broadcaster Software). Of Wirecast. VMix. Xsplit. Livestream. En nog veel meer merken software. Je kan online enorm verdwalen in het oerwoud van stream opties. Daarom beperk ik me voor nu tot 1 optie. Studio Switcher software. Geen verdere hardware nodig!

Studio Switcher.

Studio Switcher helpt je om makkelijk met meerdere devices te kunnen streamen. Naar bijvoorbeeld Facebook Live. Of YouTube. Of Periscope. Enz.

Studio Switcher is echter momenteel wel beperkt tot het gebruik van Apple devices. Ze zijn wel bezig met een beta-versie voor toevoegen van een Windows laptop. Maar of dit ook betekent dat ze in de toekomst uitbreiden naar Windows devices, geen idee.

In ieder geval kun je met je iPhone, iPad en een MacBook al veel meer dan enkel je iPhone alleen. Studio Switcher kun je 14 dagen gratis proberen en het moet gezegd: binnen een half uur kun je van scratch af aan, zonder enige voorkennis, al een professioneel ogende multicamera-stream maken.

Hoe je dat precies moet doen, kun je best in bovenstaande video bekijken. Maak in ieder geval een account aan op de Studio Switcher site, zodat je van de software gebruik kunt maken. Deze hoef je niet te downloaden, je logt in bij Studio Switcher.

Op dj mobiele Apple devices (iPhone, iPad) download je de Studio Switcher app. Vanaf dan is het best eenvoudig. Bovendien biedt Studio Switcher veel instel opties. Je kan ook de reactie op je stream volgen.

Stream jij al live met meerdere camera’s?

Ik ben benieuwd of jij al live streamt met meerdere camera’s. Zo ja, dan ben ik heel benieuwd naar je ervaringen en welk systeem jij gebruikt. Laat het weten in de reactie onder dit artikel/deze video.

In de toekomst zal ik vaker op dit onderwerp terugkomen.

Hartelijke groet,

Ted

14 antwoorden
 1. Irene Van Den Oever
  Irene Van Den Oever zegt:

  He Ted. Mooi systeem maar alweer uitsluitend voor IPhone Mac gebruikers 🙁

  Welk systeem is voor Android gebruikers geschikt?

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   He Irene, dank voor je reactie. Inderdaad is Studio Switcher (vooralsnog?) tot Apple “beperkt”. Voor Androids kom je bijv. uit op Livestream of OBS of Wirecast. Mocht ik een net zo gebruiksvriendelijke tegenkomen als Studio Switcher, laat ik het weten.

   • Marleen
    Marleen zegt:

    Hey Ted,
    Ik had dezelfde vraag als Irene.
    Ik heb ooit geprobeerd met OBS, maar het is op niets uitgedraaid. Waarschijnlijk niet goed begrepen hoe het systeem werkt.

    • Ted Daamen
     Ted Daamen zegt:

     He Marleen, dank voor je reactie. OBS werkt naar mijn weten niet met apps zoals Studio Switcher (die maken het wat makkelijker). Waar hing je op vast?

   • Irene Van Den Oever
    Irene Van Den Oever zegt:

    Super dankjewel Ted!

 2. Jeanette
  Jeanette zegt:

  Tot nu toe heb ik OBS met Black Magic en aangesloten camera gebruikt, Switcher lijkt er sterk op. Alleen iets moderner. 😉 Bedankt voor de tip, goed te weten.

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   He Jeanette, dank voor je reactie!

 3. Linda Thuijs
  Linda Thuijs zegt:

  Hey Ted, Thanks voor de tip! Ik ga er zeker ook eens naar kijken.
  Ziet er goed uit.
  Kan je er ook mee in je groep uitzenden of alleen op je profiel en pagina’s?

  Op dit moment werk ik met Ecamm Live. Ook fijn 🙂

  Grtz, Linda

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   He Linda, thanks voor je reactie! Ecamm ziet er ook goed uit. En ja, je kan ook in een groep streamen met Studio Switcher. Greetz! Ted

 4. DJ Thomaq
  DJ Thomaq zegt:

  Hoi Ted,

  ik ben 13 jaar oud en wil kijken of ik dit kan gebruiken tijdens Boilerroom party’s die ik geef. Zit allen met de kosten, maar de eerste keer kan ik een proef account aanmaken.
  Maar bedankt voor de tip

  DJ Thomaq

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   Graag gedaan DJ, inderdaad kun je eerst testen met een gratis proefaccount. Veel succes! Ted

 5. Thijs
  Thijs zegt:

  Hallo Ted,

  Bedankt voor de heldere uitleg. Hoe zit het precies met het geluid? Ik neem aan dat je deze apart moet inpluggen om professioneel geluid te hebben? En hoe wordt dat dan gekoppeld aan de stream?

  • Ted Daamen
   Ted Daamen zegt:

   Graag gedaan Thijs. Professioneel geluid gaat inderdaad meestal via aparte microfoons bij streamen. Bij Studio Switcher geven ze aan dat je een mixer er tussen kan zetten (Audio control: Connect your audio mixer to ensure perfect sound for viewers). Ik heb dat hier niet getest, omdat ik de insteek van deze video was een eenvoudige direct te gebruiken tool was, zonder verder teveel extra benodigdheden of uitzoekwerk. Als je nog meer de professionele kant (meer opties) op wilt, kom je ook bij andere software programma’s uit, zoals VMix. Hartelijke groet, Ted.

Reacties zijn gesloten.