Facebook Live: doe je mee?

Live 1 dec plm. 15.30 uur: Ted en Anne

Video’s maken

Je kan op verschillende manieren marketingvideo’s voor je bedrijf maken. Dan heb ik dit keer niet zozeer over stijl en vorm, maar over “vooraf opgenomen” of “live streaming”. Bij vooraf opgenomen video’s kun je de video vaak helemaal naar je hand zetten. Je kan opnames overdoen. Je kan monteren. En dan pas beslissen om te publiceren.

Anders is dat bij video’s waarbij je “live” gaat. Zodat kijkers jou in realtime kunnen zien. Of datgene zien wat jij filmt. Dat kon al een tijd met Periscope maar sinds het met je Facebook app ook kan, lijkt die slag behoorlijk in het voordeel van Facebook uit te pakken. Maar de uitzending loopt zoals ie loopt, daar is niks aan te wijzigen.

Voor- en nadelen

Sommige ondernemers vinden voor de camera staan en iets vertellen moeilijk. Zo’n zwart kastje voor je neus dat niks terugzegt. Vooral als je erg gewend bent aan “1 op 1” werken met mensen of in groepen, kan het gemis aan interactie je behoorlijk parten spelen. Het is jij en de camera, verder is er niemand.

Anderen vinden dat juist prettig. En waar de één graag vanuit een script werkt, wil de ander het wat losser aanpakken.

Bij live streaming zie je ook een duidelijk onderscheid. Waar de één bang is fouten te maken die niet meer gecorrigeerd kunnen worden (immers je bent in het hier en nu aan het uitzenden), vind de ander het ogenschijnlijke gebrek aan controle geen enkel punt. Feit is dat Facebook sterk inzet op video en dus jouw live uitzendingen graag toont.

Regisseur

Of je nu een voorafopgenomen video maakt of een live stream doet, in beide gevallen blijf je de regisseur. In een live uitzending kunnen jouw kijkers reageren via de chat. Dat is meteen ook het grootste voordeel van live: je hebt die directe real time hier en nu interactie. In die zin maak je als het ware samen de uitzending.

Maar je bijft de regisseur. Want ook bij een live uitzending moet je vooraf wel weten wat je onderwerp is. Al was het maar omdat je uitzending een titel moet hebben. Maar ook om niet alle kanten op te vliegen tijdens de uitzending.

Facebook Live

Als je dit leest op 1 dec voor 15.30 uur kun je mij ook live zien. Tijdens mijn event “Videomarketing in 1 dag” dat die dag plaats vindt. Samen met gastspreekster Anne Raaymakers. Anne is de Facebook expert in Nederland voor zelfstandige ondernemers. Tijdens mijn event zal zij nog meer vertellen over Facebook Live. En doen we samen kort een uitzending.

Wil je erbij zijn? We starten plm 15.30 maar pin me niet op een minuutje vast:

Klik HIER en check vlug of we al live zijn.

Enjoy!

 

Ted

 

 

 

1 antwoord
 1. Claus van Mierlo
  Claus van Mierlo zegt:

  Hoi Ted,

  Interessant onderwerp en…precies op tijd (voor mij).
  Ik ga vanmiddag zeker even kijken of ik nog wat tips kan meepakken, want vanaf komende dinsdag 6 december stap ik zelf over van pre-recorded naar Live via Facebook.

  Eind april had ik al een eerste test gedaan, maar toen was het pas net gelanceerd, dus nu is de techniek verbeterd en wordt het nog interessanter.

  Succes vandaag!

Reacties zijn gesloten.