Explainervideo: wat & hoe?

screencapturing: screencastomatic, screenflow, camtasia.
animatie Karel (door Frank Boxman)

Een explainervideo: wat is dat?

Een explainervideo is meer een verzamelwoord voor een video waarin animaties voorkomen. En die kunnen in verschillende vormen voorkomen. Vaak wordt dit type video gebruikt in situaties waarin iets uitgelegd moet worden dat omvangrijk en/of ingewikkeld is.

Eenvoudige explainer.

Stel je verkoopt software. En op je informatie/salespagina wil je je software pakket verkopen. Steeds vaker zie je daar ook aparte video’s op staan waarin een indruk gegeven wordt van de “achterkant”. Hoe ziet het er uit als je het pakket koopt. Vooral om de potentiële klant ook te laten merken dat het geen inwikkelde software is. Da’s beter door het te tonen dan dat je alle features enkel gaat oplepelen als “talking head”.

De meest simpele “animatie” is door een screencapturing programma te gebruiken. Software die je scherm opneemt. Zoals Camtasia of Screenflow of Screencastomatic.

Het is geen zuivere animatie natuurlijk maar wel een “explainer”;-). Een variant is dat je icoontjes of illustraties gebruikt om de voordelen van je software pakket uit de doeken te doen.

Eenvoudige animatie.

Je kan ook illustraties gebruiken die je verhaal beeldend maken. llustraties bijvoorbeeld van je “persona” (typische kenmerken van jouw potentiele klant, meer dan alleen leeftijd en geslacht. Bijv: hoe ziet deze man/vrouw er uit?). Kunst is dan om voldoende plaatjes te vinden die jouw verhaal vullen. Of je laat ze maken door een illustrator. Je verhaal vertel je met een voice-over (commentaarstem). Schrijf eerst je voice-over script uit om te weten waar en hoeveel en welke je nodig hebt van die illustraties.

De illustraties importeer je in je videobewerkingssoftware en tegenwoordig zit er bij de meeste videobewerkingsprogramma’s ook een knop waarmee je je voice over kan inspreken (via de microfoon van je computer).

Stop motion…iets tijdrovender.

Je kan natuurlijk alla de tekenfilms op t.v. een animatie laten maken. Dat is meestal iets dat door professionals gedaan wordt die daar dagelijks mee bezig zijn. Een bekend software programma dat hiervoor gebruikt wordt is Adobe After Effects. Eentje die je niet zomaar even onder knie hebt.

Een eenvoudigere variant is “stop motion”. Nog steeds tijdrovend maar stel je even een playmobiel voor als voorbeeld. Pak 1 poppetje, zet het in een bepaalde stand en maak een foto. Camera op statief! Verander de stand van het poppetje een 2 millimeter en maak weer een foto. Enzovoorts. Let op: camera telkens op vaste plek.

Plak al die foto’s in de goede volgorde achter elkaar in je videomontage en je hebt een zogenaamde “stopmotion”.

Het doet een beetje denken aan een boekje dat ik als kind had. Klein boekje met Mickey Mouse op elke pagina. Wel 100 pagina’s. Telkens net iets anders op iedere pagina. En als je dan heel snel bladerde, kreeg je een filmpje als het ware.

De “white-board” animation

Wat al sinds een pakweg 4 jaar bestaat om makkelijk zelf te maken is de zogenaamde white board animation. Waarbij een hand zichtbaar de tekeningtjes doet ontstaan van de door jouw gewenste illustraties. Een programma waarmee dat goed kan is videoscribe.

Check deze!

Er zijn nog veel meer mogelijkheden. En vooral ook combinaties van mogeljkheden. Bekijk deze mooie animatie eens, gemaakt door Frank Boxman voor Karel Emck.

Enjoy!

Ted

 

 

 

6 antwoorden
  1. Claudia Jansen
    Claudia Jansen zegt:

    Ha Ted, ik vind white board animation erg mooi! dat is zeker nog een wens van mij! Maar alles op z’n tijd…

    • Ted Daamen
      Ted Daamen zegt:

      Precies..keuzes maken…maar met Videoscribe kom je met een uurtje “stoeien” al een heel eind…;-)

  2. Ans Dierx
    Ans Dierx zegt:

    Duidelijk verhaal. Zeker nuttig voor bedrijven die videohandleidingen willen maken. Dit schijnt de toekomst meer en meer te worden.
    Ook is er al zoiets i.p.v. bijsluiters voor medicijnen en heet kijksluiter. D.m.v. videoanimatie wordt de bijsluiter en gebruik van bepaald medicijnen uitgelegd.
    Ook erg handig voor laag geletterden en analfabeten.

    Met vriendelijke Groet,
    Ans Dierx

    • Ted Daamen
      Ted Daamen zegt:

      Leuk Ans, goeie ideeëen binnen jouw branche hiervoor! Ben benieuwd, laat maar weten als je hulp nodig hebt.

  3. Bart
    Bart zegt:

    Ziet er leuk uit Ted, ik ga er zeker eens mee spelen.
    Ik ga eens kijken naar videoscribe.
    Bedankt voor je tip

    • Ted Daamen
      Ted Daamen zegt:

      Graag gedaan Bart, dank voor je reactie!

Reacties zijn gesloten.